Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στη Μηχανή του Χρόνου

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες    ανθρώπων από το χώρο των τεχνών,   των γραμμάτων και της εκκλησίας [Βίντεο]  στην «Μηχανή Του Χρόνου»

Χρόνια Πολλά 🎄 Καλά ΧριστούΓεννα 🎄

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες 
ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, 
των γραμμάτων και της εκκλησίας
στην «Μηχανή Του Χρόνου»

Επιμέλεια, Συλλογή: Σοφία Ντρέκου 

Δεκ 2014: Ένας τροχονόμος, ένας ηθοποιός, ένας τραγουδιστής, ένας πλοίαρχος, ένας ταξιτζής και ένας dj, αφηγούνται ξεχωριστά Χριστούγεννα της ζωής τους και μας «ξυπνούν» μνήμες και νοσταλγία.

Ο Νίκος Στέκας τα περισσότερα Χριστούγεννα τα περνούσε στο ταξί καθώς τις γιορτές σχεδόν πάντα δούλευε. Από όλες τις κούρσες και τους πελάτες που είχε πάρει του έχει μείνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος μπαίνοντας στο ταξί του ζήτησε επιτακτικά να κλείσει το ραδιόφωνο που έπαιζε Νταλάρα.

«Μαύρα» Χριστούγεννα στα μπουντρούμια της Νιγηρίας πέρασε ο 
πλοίαρχος Βασίλης Βαβάσης. Ένα ταξίδι 6 μηνών για δουλειά, μετατράπηκε σε εφιάλτη που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν έφυγε από την Ελλάδα μόλις είχε παντρευτεί και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν επέστρεψε, ο γιος του ήταν 20 μηνών.

Τα Χριστούγεννα που έζησε στην γερμανική κατοχή, ανακαλεί στην μνήμη του ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Θυμάται την περίοδο που βομβαρδιζόταν η Κέρκυρα από τους Γερμανούς, παραμονή Χριστουγέννων, όπου μια τορπίλη διέτρησε το διπλανό σπίτι αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη και σώθηκαν.

Το έθιμο προσφοράς δώρων στους τροχονόμους είναι μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση του παρελθόντος. Όμως οι παλιότεροι θυμούνται τα κουβούκλια των τροχονόμων που γέμιζαν με δώρα παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936 και άντεξε για πολλά χρόνια.Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία απ’ το έπος του ’40

το θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής

Δεκ 2012: Ο τορπιλητής του «Παπανικολή» μιλά για την Χριστουγεννιάτικη έφοδο του θρυλικού υποβρυχίου, ο Ζάχος Χατζηφωτίου για την αιματηρή πολιορκία που έζησε στο Τομπρούκ, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και Ευγενία Δημητροπούλου για την μοναξιά του ηθοποιού, ο Κώστας Τσάκωνας για το απελπισμένο γράμμα που έστειλε στο θεό, αλλά και η άγνωστη ιστορία με τα δέματα ανθρωπιάς, που ετοίμαζε ο συλλέκτης Ιόλας για τους φτωχούς συνανθρώπους του.

Ο Νικόλαος Τασιάκος υπηρετούσε το 1940 ως τορπιλητής στο θρυλικό 
υποβρύχιο Παπανικολής. Παραμονές Χριστουγέννων το Παπανικολής ήταν σε περιπολία στην Αδριατική, όπου βρέθηκε αντιμέτωπο με εχθρική ιταλική νηοπομπή. Ο κ.Τασιάκος θυμάται πως το ηρωικό πλήρωμα βύθισε τρία πλοία των Ιταλών αλλά και την καταδίωξη που υπέστη ως αντίποινα από τον εχθρό. Τελικά το Παπανικολής έφτασε σώο και αβλαβές στον Πειραιά γράφοντας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία απ’ το έπος του ’40. Ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος μαίνεται, όχι μόνο στα βουνά της Ηπείρου, αλλά και στη θάλασσα της Μεσογείου.

Το ιταλικό ναυτικό ήταν το μεγαλύτερο των εμπολέμων, ξεπερνούσε ακόμα και το βρετανικό. Το ελληνικό ναυτικό είχε μόλις 5 υποβρύχια, τεχνολογίας Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από αυτά ήταν το υποβρύχιο «Ο Παπανικολής». Κυβερνήτης του ήταν ο Μίλτος Ιατρίδης, ένας θαρραλέος, αλλά και απείθαρχος θαλασσόλυκος. 

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1940, το υποβρύχιο έκανε περιπολία κοντά στις ακτές της ιταλοκρατούμενης Αλβανίας. Το ελληνικό πλήρωμα συνέλαβε ένα ιταλικό ιστιοφόρο, συμβάν που θα μπορούσε να είναι άνευ σημασίας. 

Ο Ιατρίδης, όμως, ανακάλυψε ότι το ιστιοφόρο μετέφερε έγγραφα του ιταλικού ναυτικού, που έδειχναν ότι επρόκειτο να φτάσει εντός ολίγων ημέρων μεγάλη νηοπομπή, στο λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία. 

Ο Αυλώνας ήταν ο κεντρικός σταθμός ανεφοδιασμού των ιταλικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στο μέτωπο. 

Το Παπανικολής «έστησε καρτέρι» γύρω απ’ το λιμάνι και περίμενε να έρθουν τα ιταλικά πλοία, που θα μετέφεραν εφόδια για τον ιταλικό στρατό. Δύο μέρες μετά, εμφανίστηκαν στον ορίζοντα. Το υποβρύχιο εκτόξευσε δύο τορπίλες και διέλυσε το μεταγωγικό πλοίο «Φιρέντσε». Ήταν μία εξαιρετική στρατηγική νίκη για τους Έλληνες. 

Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή στις 18/12/2015 το τελευταίο μέλος του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», ο Νικόλαος Τασιάκος. Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1915, είχε τιμηθεί με τον «Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως»Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή στις 18/12/2015 το τελευταίο μέλος του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», ο Νικόλαος Τασιάκος. Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1915, είχε τιμηθεί με τον «Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως»

Τα «μουγκά» Χριστούγεννα Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ιταλοί δεν χάρηκαν καθόλου. Πήραν τον Παπανικολή «στο κατόπι» και εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες με την ελπίδα να το βυθίσουν.

Ο Μίλτος Ιατρίδης. Έριξαν 85 βόμβες βυθού. Δεν το πέτυχε ούτε μία. Το πλήρωμα του υποβρυχίου πέρασε την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, στο βυθό της θάλασσας, κυνηγημένο από το ιταλικό ναυτικό. Έφτασαν μέχρι την Κροατία. Ένας απ’ τους ναύτες του Παπανικολή, ο Νικόλαος Τασιάκος, είπε ότι ανήμερα των Χριστουγέννων, οι ναύτες έγνεφαν τα «χρόνια πολλά»μεταξύ τους και δε μιλούσε κανείς. Το υποβρύχιο έπρεπε να μείνει πολλές ώρες στον βυθό και χρειαζόταν να κάνουν οικονομία στο οξυγόνο. Το ελληνικό ναυτικό δεν παραδόθηκε ποτέ στους κατακτητές. Έφτασε στη Μέση Ανατολή, απ’ όπου βοηθούσε καθημερινά στον αγώνα της Ελλάδας. Ήταν τα σιωπηλά Χριστούγεννα του Παπανικολή...Δεκ 2011: Έξι Ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανθρώπων από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της εκκλησίας, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μάς μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό. Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη. Τότε που έλεγαν τα κάλαντα σε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε.

Η βραβευμένη φωτογράφος Σου Παπαδάκου, περιγράφει τα περιπετειώδη της Χριστούγεννα, στην καρδιά της ερήμου, όταν οι Βεδουίνοι την δέχτηκαν στην φυλή τους, με ειδική τελετή μύησης.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όσο και αν ακούγεται περίεργο, δεν θέλουν να ζουν τα Χριστούγεννα οικογενειακά.

Ένας από αυτούς είναι η συγγραφέας και φωτογράφος Σου Παπαδάκου.

Έχει κάνει Χριστούγεννα στο Περού, στο βυθό της θάλασσας, ακόμα και στην έρημο μαζί με τους Βεδουίνους.

Έχει βραβευτεί για τις υποβρύχιες φωτογραφίες της.

Κάποιες λήψεις έγιναν σε μια από τις χριστουγεννιάτικες περιπέτειες της, όπως το 1998 όταν βρέθηκε στο Μάτσου Πίτσου αναζητώντας το σταυρό του νότου.

Την ίδια περίοδο το 1991, κυκλοφόρησε ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας οι «Γραμμές των Οριζόντων» σε ποίηση Νίκου Καββαδία.

Ο συνθέτης και στιχουργός Θάνος Μικρούτσικος θυμάται εκείνα τα Χριστούγεννα όπου όπως λέει «συνέθεσε το το οριακό του έργο".

H πρώτη ανάμνηση που έρχεται σχεδόν σε όλους όταν ακούν τη λέξη Χριστούγεννα είναι τα κάλαντα και οι ανοικτές πόρτες των σπιτιών. 

Η Μηχανή του Χρόνου θα σας ταξιδέψει στην αθωότητα των παιδικών χρόνων μέσα από τις διηγήσεις γνωστών προσώπων που έλεγαν τα κάλαντα με κοντό παντελονάκι.

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μας μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό.

Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη.

Τότε που έλεγαν τα κάλαντα σε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.

Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε.

Ἡ δράσι τοῦ Υ/Β Παπανικολῆς καὶ τοῦ κυβερνήτη του, Μ. Ἰατρίδη, ζωντανεύει μέσα ἀπὸ τὶς διηγήσεις τῶν παλαίμαχων, Τασιάκου Νικολάου, Γεωργακάκου Παναγιώτη καὶ Παπαδάκη Μανούσου, μελῶν τοῦ πληρώματος. Ὁ τελευταῖος ἐπιζῶν, Τασιᾶκος Νικόλαος, ἀναχώρησε γιὰ τὸ μεγάλο ταξείδι πλήρης ἡμερῶν,στὶς 19/12/2015, τὴν ἴδια ἡμέρα ποὺ τὸ Παπανικολῆς ξεκινοῦσε πρὶν ἀπὸ 75 χρόνια τὸ θρυλικὸ του ταξείδι.
Αἰωνία ἡ μνήμη ὅλων τῶν ἡρώων ποὺ ὑπερασπίστηκαν τὴν Πατρίδα.
Πηγὲς τῶν ἀποσπασμάτων ποὺ παρουσιάζονται στὸ ὀπτικοακουστικό είναι: α) Συνέντευξη πού ἔδωσε ὁ Νικόλαος Τασιᾶκος στὴν Σοφία Παπαδοπούλου καὶ τὴν παρουσίασε τὸ Ἀθηναϊκὸ Πρακτορεῖο Εἰδήσεων καὶ β) Παραγωγή τῆς ΕΤ 1 μὲ τίτλο «Ὑποβρύχιο Παπανικολῆς-ὁ Θρύλος», βασισμένο σὲ ἔρευνα, ρεπορτὰζ καὶ ἐπιμέλεια τοῦ Κώστα Κωβαίου.Τα Χριστούγεννα του 1977, ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος κι η ομάδα του, ανακάλυψαν στη Βεργίνα, έναν ασύλητο μακεδονικό τάφο. Μέσα σε ολόχρυση λάρνακα, φυλάσσονταν πολλούς αιώνες, τα οστά του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια από τις βασικές συνεργάτιδες του αείμνηστου καθηγητή, μιλάει για την σπουδαία ανακάλυψη.


Βίντεο: Ο Μανώλης Γλέζος μάς περιγράφει πως πέρασε 13 φορές τα Χριστούγεννα στην φυλακή, ενώ μερικές φορές περίμενε την εκτέλεση του αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.Βίντεο: Οι άνθρωποι της εκκλησίας βιώνουν εντελώς διαφορετικά και πιο πνευματικά την γέννηση του Χριστού. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ιεράρχη. Ως κοσμικός συνεργάστηκε με την ΝΑΣΑ και το ΜΙΤ. Έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος και περιγράφει τα λιτά του Χριστούγεννα στο περιβόλι της Παναγιάς.Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | Sophia-Ntrekou.gr

Δείτε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: