EUROKINISSI/ARRESTS
11η Επέτειος δολοφονίας του
15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου 2019
11 χρόνια πριν, ένα 15χρονο παιδί χάνει
ξαφνικά την ζωή του άδικα... και από τότε...
η αστυνομική βία καλά κρατεί... έως σήμερα.
Η ψυχολογία αυτού του είδους ένστολων,
χρήζει επιστημονικής εξέτασης-ανάλυσης!
Τα παιδιά που διαδηλώνουν στις 6 Δεκέμβρη, κάθε Δεκέμβρη μετά από εκείνον τον Δεκέμβρη, είναι τα παιδιά μας, τα παιδιά σας, τα παιδιά που δεν φοβούνται τον φόβο: τα παιδιά που δεν ξεχνούν την εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους ανθρωποφύλακες της «καθεστηκυίας τάξεως». Είναι τα παιδιά που αντιδρούν στην τερατώδη ασχήμια του νεοφιλελεύθερου κράτους της βίας και της καταστολής, τα παιδιά που ξορκίζουν τον εφιάλτη ενός φρικτού μέλλοντος.
Αντιδράσεις για την φωτογραφία με τη
βίαιη προσαγωγής διαδηλωτή στα Εξάρχεια
Σάλο έχει προκαλέσει φωτογραφία από τα
επεισόδια που έγιναν αμέσως μετά το τέλος
της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Σε αυτή απεικονίζεται ένας ημίγυμνος διαδηλωτής στα χέρια των ανδρών της αστυνομίας, ένας εκ των οποίων τον τραβά από το εσώρουχο την ώρα που του σπρώχνει το κεφάλι προς τα κάτω.
Ο διαδηλωτής είναι χτυπημένος και όπως φαίνεται από το στιγμιότυπο έξι αστυνομικοί τον έχουν περικυκλώσει.
Η εικόνα αυτή έχει κάνει από το πρωί του Σαββάτου το γύρου των social media στην Ελλάδα και όχι μόνο με διακεκριμένους επιστήμονες, δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την αστυνομική βία.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν το μόνο που σημειώθηκε στα χθεσινά επεισόδια καθώς τα social media είναι γεμάτα βίντεο και φωτογραφίες νεαρών να βρίσκονται στα χέρια των ΜΑΤ χωρίς ρούχα.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είδε πουθενά προβλήματα και μίλησε για ήρεμες συγκεντρώσεις την ώρα που οι προσαγωγές ήταν πάνω από 50 και οι συλλήψεις 12.
«Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» – παρά τις δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμούς τριών αστυνομικών – εξελίχθηκαν οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
Στην ανάρτησή της η Τατιάνα Μπόλαρη αναφέρει: «Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή, αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ! Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία, τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε, έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο. Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!«Και στις δυο περιπτώσεις, έκαναν κλοιό γύρω μας και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες με διάφορα «γαλλικά», ο Μάριος που ήταν μπροστά μου έφαγε μια ψιλή σπρωξιά και κρατιόμαστε να μην πέσουμε σαν ντόμινο, σταμάτησαν όταν εμφανίστηκε ο «ψηλός» (αντί Δαρείου) και τους είπε μην ακουμπάτε δημοσιογράφους! (sic)Ξέραμε εδώ και μέρες πως δεν θα υπήρχε καμία ανοχή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι συνέβη και στους δυο πιο κάτω, εκεί που εμείς πια δεν είχαμε πρόσβαση….»
Τατιάνα Μπόλαρη για τη φωτογραφία ντοκουμέντο στα
Εξάρχεια: «Όταν είδα τι είχα τραβήξει, ανατρίχιασα…»
Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 φώτο:
(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
Πηγή: dikaiologitika.gr
Πηγή: dikaiologitika.gr
Λεπτό προς λεπτό η ιστορία της φωτογραφίας στα Εξάρχεια που έχει προκαλέσει έκρηξη καταγγελιών για αστυνομική βία και εξευτελισμό - Τι διηγείται στο Dikaiologitika News η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.
Αν υπάρχει κάτι που ξεχώρισε από τη χθεσινή επέτειο του Γρηγορόπουλου και τα μικρής έκτασης επεισόδια στα Εξάρχεια, τότε αυτό σίγουρα είναι μια δυνατή φωτογραφία που προκάλεσε σάλο, σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για σταδιακή αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς.
Το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα Εξάρχεια και στο τι θα διαδραματιζόταν εκεί με αφορμή την επέτειο Γρηγορόπουλου, συνέβη ένα περιστατικό η φωτογραφική απεικόνιση του οποίου ήρθε να βάλει φωτιά στα social media. Προκάλεσε δε, ορυμαγδό καταγγελιών και σχολίων περί αστυνομικής βίας καθώς εικονίζεται ένας νέος άνθρωπος, περικυκλωμένος από αστυνομικούς των ΜΑΤ, ημίγυμνος και ένας ένστολος να τον τραβά από το εσώρουχο από την πίσω πλευρά του σώματός του.
Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, θύμα και
η ίδια αστυνομικής βίας σε παλαιότερα επεισόδια.
Το «κλικ της Τατιάνας Μπόλαρη έχει την δική τoυ σημασία την περίοδο όπου ο νέος, σαφώς πιο κατασταλτικός τρόπος που δρα η Ελληνική Αστυνομία στις επιχειρήσεις της είναι στο επίκεντρο της δημόσιας κουβέντας. Το Dikaiologotika News ζήτησε από την Τατιάνα Μπόλαρη να μάς περιγράψει πως τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία.
Διαβάστε τι μάς είπε η φωτορεπόρτερ για το παρασκήνιο αυτής της φωτογραφίας:
«Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα. Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ» δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει. Πρέπει να ήταν γύρω στις 22.00, μετά το τέλος της πορείας, μιας πορείας με μεγάλο όγκο, άκρως ειρηνικής και πολύ καλά περιφρουρημένης.Το περιστατικό ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή όρμησαν στην πλατεία τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μάς πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του.
Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον ...τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.
Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα.
Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει στα μπαλκόνια και να ωρύεται να αφήσουν το παιδί ήσυχο.
Πέσαμε κι οι φωτορεπόρτερ γύρω να απαθανατίσουμε το γεγονός αλλά άρχισαν να μας απωθούν οι αστυνομικοί με τις ασπίδες και να μας λένε «μην τραβάτε- φύγετε».
Αφού τον πήραν και του έκαναν προσαγωγή είδαμε ότι πίσω στην πλατεία είχαν μείνει κάποια από τα ρούχα του, το ένα από τα δύο παπούτσια του, το μπουφάν, το κινητό του και κάποια άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Τα συγκεντρώσαμε και τα δώσαμε στους φίλους του να του τα δώσουν».
Όπως συνέχισε να μάς εξηγεί η γνωστή φωτορεπόρτερ, στο τέλος της πορείας και με την είσοδο των διαδηλωτών στα Εξάρχεια η αστυνομία ξεκίνησε μικρές στοχευμένες επιχειρήσεις αλλά «σε μια περιοχή, σε μια κατάσταση στην οποία δεν γίνονταν κανένα επεισόδιο. Μια μολότοφ έπεσε όλη κι άλλη», όπως αφηγείται η Τατιάνα, για να συμπληρώσει:
«Στην πλατεία ο κόσμος ήταν λίγος κι οι περισσότεροι άσχετοι, μερικά πιτσιρίκια και κάτοικοι, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας αλλά σε μια πολύ χαλαρή και μη ηλεκτρισμένη κατάσταση. Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ήμασταν περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους».Βίντεο Σοφία Ντρέκου 7 Δεκεμβρίου 2019: Αυτή η επιτροπή για την αστυνομική αυθαιρεσία που ανακοινώθηκε πολύ πρόσφατα, καλά; Πάντα καλά. Είναι και ΣΚ, που να ασχολείται τώρα... Ο υπουργός κάτσε να δεις πως λέγεται το υπουργείο του... α ναι! Προστασίας του Πολίτη!
Η Τατιάνα σημειώνει ακόμα πως φαινόταν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να γίνει κάτι την ώρα που η δύναμη της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια ήταν τρομερή. «Σε κάποιες φάσεις υπήρχαν ομάδες των 10 πιτσιρικιών που κατέβαιναν με πέτρες στα χέρια κι ορμούσαν πάνω τους οι διμοιρίες. Ούτε μπουκάλια υπήρχαν, ούτε οδοφράγματα, ούτε μολότοφ, τίποτα από ο, τι βλέπουμε συνήθως» καταλήγει η ίδια κάνοντας ένα σχόλιο για το πως στην ουσία περιστατικά σαν αυτό με τον νεαρό διαδηλωτή γίνονται για να ...προειδοποιήσουν, κατά την ίδια, ποιος ο νέος τρόπος που θα δρα από εδώ κι εμπρός η Ελληνική Αστυνομία.
Πάντως, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου δεν είχε γίνει γνωστή ούτε η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκεκριμένη φωτογραφία που έχει ξεσηκώσει σάλο καταγγελιών αλλά ούτε και για το εάν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα.
10 συλλήψεις στα Εξάρχεια μετά την πορεία για Γρηγορόπουλο
40 προσαγωγές και συλλήψεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη.
Πενήντα άτομα προσήχθησαν συνολικά χτες το βράδυ από την Αστυνομία κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Από τους προσαχθέντες, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Συλλήψεις και προσαγωγές έγιναν επίσης στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη.
Στην Πάτρα έγιναν 19 προσαγωγές, εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις μέχρι στιγμής επτά και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί· στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
«Από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα ομάδες ατόμων, που επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από τους προσαχθέντες, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.
Συλλήψεις και προσαγωγές έγιναν επίσης στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη.
Στην Πάτρα έγιναν 19 προσαγωγές, εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις μέχρι στιγμής επτά και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί· στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».
«Από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα ομάδες ατόμων, που επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
FOTOS: EUROKINISSI/ARRESTS
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)













Η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών.
Όταν η κεφαλή ήταν στην Πανεπιστημίου
κοντά στην Βουκουρεστίου, υπήρχε ακόμη
κόσμος που ανέβαινε την Σταδίου.
Μία ακόμη καταγγελία για εξευτελιστική συμπεριφορά
αστυνομικών των ΜΑΤ κατά πολίτη έρχεται στη δημοσιότητα.
«Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και
σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου»
Ξανά εξευτελισμός νέου από ΜΑΤ
5.12.2019 Το Ποντίκι Web
Πρόκειται για έναν 20χρονο σπουδαστή ΙΕΚ τον οποίον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση στην Εφημερίδα των Συντακτών, αστυνομικοί των ΜΑΤ περικύκλωσαν ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου, έγδυσαν, απείλησαν και εν τέλει προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
«Τη συγκλονιστική μαρτυρία του για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη από αστυνομικούς την ώρα που περίμενε σε στάση λεωφορείου περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ένας 20χρονος σπουδαστής, που αποτελεί το νέο θύμα του δόγματος «νόμος και τάξη».
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, λίγες μέρες αφότου τα ΜΑΤ έκαναν επίδειξη ισχύος στην ΑΣΟΕΕ και στα Εξάρχεια και προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις νεαρών που κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και απρόκλητες επιθέσεις.
Στη μιάμιση το μεσημέρι ο Π.Χ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είχε μόλις τελειώσει το μάθημά του στο ΙΕΚ Ακμή και περίμενε στη στάση του λεωφορείου δίπλα από το υπουργείο Πολιτισμού για να πάει στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, όταν μέσα σε πέντε λεπτά δύο κλούβες σταμάτησαν μπροστά του. «Με πλησιάζει μια διμοιρία, με περικυκλώνουν 30 ΜΑΤατζήδες και μου ζητάνε την ταυτότητά μου. Τη δείχνω αλλά δεν τους αρκεί. Με στήνουν στη στάση με ανοιχτά χέρια και πόδια και μου κάνουν σωματικό έλεγχο».
Περικυκλωμένος από τριάντα άτομα, ο 20χρονος αρχίζει να φοβάται. «Μου έλεγαν ‘‘πότε βγήκες από τη φυλακή; Αν έχεις ναρκωτικά, πες το τώρα!’’. Μάταια ψέλλιζα ότι δεν έχω κάνει ποτέ φυλακή, ότι είμαι πρωτοετής σπουδαστής και ότι δεν έχω ναρκωτικά. Εκείνοι συνέχιζαν: ‘‘Ελα, λέγε, γιατί εκεί που θα σε στείλουμε θα τα μάθουμε όλα!’’. Τότε ένας με διατάζει: ‘‘Γδύσου. Θέλω να μείνεις με τις κάλτσες και το μποξεράκι’’».
Ο 20χρονος νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, ένας αστυνομικός κάνει έλεγχο στο εσώρουχό του και σχολιάζει «Τώρα δεν ξέρω αν σου αρέσει αυτό...».
Ο σπουδαστής δεν αντιδράει στις χυδαίες προκλήσεις, δεν μιλάει καν, αλλά «κάποιος μου βάζει το κλομπ στην κοιλιά και μου λέει ‘‘Έχεις φάει ποτέ κλομπ; Συνέχισε έτσι και θα φας καλά’’».
«Δεν κατάλαβα γιατί με πήγαν εκεί. Με είχαν στην είσοδο, όρθιο επί πολλή ώρα, ενώ κόσμος μπαινόβγαινε και έπαιρνε τα αυτοκίνητά του. Ο ιδιοκτήτης τού πάρκινγκ δεν αντέδρασε καθόλου, σαν αυτό που μου συνέβαινε να γίνεται καθημερινά».
Δέκα αστυνομικοί, που εναλλάσσονται σε βάρδιες, φυλάνε τον σπουδαστή που είναι ακουμπισμένος στον τοίχο και όποτε σηκώνει τα μάτια του, το βλέμμα τους είναι καρφωμένο πάνω του. «Δεν θα μας κοιτάς πάνω από δύο δευτερόλεπτα», του λένε, του απαγορεύουν να απαντήσει στο κινητό του και φωτογραφίζουν την ταυτότητά του. Κάποια στιγμή τού πέφτει η τσάντα και δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ πιάνουν τα όπλα τους. «Είστε τρελοί; Πάτε να βγάλετε όπλο στο παιδί;», τους λέει ένας ΜΑΤατζής.
Όλη αυτή την ώρα ακούει ότι θα τον πάνε στη ΓΑΔΑ, αλλά όταν έρχεται το περιπολικό τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. «Εκεί μετά από τρεις ώρες μού επιτρέπουν να μιλήσω στο κινητό μου και με διαβεβαιώνουν ότι σε πέντε λεπτά θα μπορώ να φύγω». Πράγματι σε λίγα λεπτά τού επιτρέπεται να αποχωρήσει, αλλά ο χλευασμός των αστυνομικών θα κρατήσει λίγο ακόμα. «Απ’ έξω είναι το περιπολικό που με μετέφερε και ρωτάω τους αστυνομικούς ‘‘πώς μπορώ να βγω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας;''. Μου δείχνουν το σημείο από το οποίο με έφεραν και όταν τους λέω ‘‘πάλι εκεί; Από κει ήρθα’’ γελούσανε μαζί μου...».
Ο Π.Χ. φοβάται ακόμα· όταν φεύγει από τη σχολή και περνάει μπροστά από αστυνομικούς, κοιτάζει αλλού. Νομίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει τα ίδια και χειρότερα. «Και να σκεφτείτε ότι αστυνομικός ήθελα να γίνω...».
by Sophia Ntrekou.gr
Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
«Τη συγκλονιστική μαρτυρία του για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη από αστυνομικούς την ώρα που περίμενε σε στάση λεωφορείου περιγράφει στην «Εφ.Συν.» ένας 20χρονος σπουδαστής, που αποτελεί το νέο θύμα του δόγματος «νόμος και τάξη».
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Νοεμβρίου, λίγες μέρες αφότου τα ΜΑΤ έκαναν επίδειξη ισχύος στην ΑΣΟΕΕ και στα Εξάρχεια και προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις νεαρών που κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και απρόκλητες επιθέσεις.
Στη μιάμιση το μεσημέρι ο Π.Χ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είχε μόλις τελειώσει το μάθημά του στο ΙΕΚ Ακμή και περίμενε στη στάση του λεωφορείου δίπλα από το υπουργείο Πολιτισμού για να πάει στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, όταν μέσα σε πέντε λεπτά δύο κλούβες σταμάτησαν μπροστά του. «Με πλησιάζει μια διμοιρία, με περικυκλώνουν 30 ΜΑΤατζήδες και μου ζητάνε την ταυτότητά μου. Τη δείχνω αλλά δεν τους αρκεί. Με στήνουν στη στάση με ανοιχτά χέρια και πόδια και μου κάνουν σωματικό έλεγχο».
Περικυκλωμένος από τριάντα άτομα, ο 20χρονος αρχίζει να φοβάται. «Μου έλεγαν ‘‘πότε βγήκες από τη φυλακή; Αν έχεις ναρκωτικά, πες το τώρα!’’. Μάταια ψέλλιζα ότι δεν έχω κάνει ποτέ φυλακή, ότι είμαι πρωτοετής σπουδαστής και ότι δεν έχω ναρκωτικά. Εκείνοι συνέχιζαν: ‘‘Ελα, λέγε, γιατί εκεί που θα σε στείλουμε θα τα μάθουμε όλα!’’. Τότε ένας με διατάζει: ‘‘Γδύσου. Θέλω να μείνεις με τις κάλτσες και το μποξεράκι’’».
Ο 20χρονος νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, ένας αστυνομικός κάνει έλεγχο στο εσώρουχό του και σχολιάζει «Τώρα δεν ξέρω αν σου αρέσει αυτό...».
- Τα χειρότερα δεν έχουν καν αρχίσει. «Έτσι όπως με είχαν γυμνό, με πλησιάζει κάποιος σε κοντινή απόσταση και μου λέει: ''Βλέπεις, ρε αρχίδι, δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου''».
- Και όλα αυτά ακριβώς μπροστά στη στάση ενός λεωφορείου, όπου δίπλα περιμένει κόσμος. «Δεν παρενέβησαν, δεν ξέρω και τι έβλεπαν, σας λέω ότι είχα γύρω μου τριάντα ΜΑΤατζήδες. Κάποια στιγμή άκουσα μια κυρία να φωνάζει ‘‘τι κάνετε στο παιδί;’’ και κάποιος της απάντησε ‘‘φύγε από ’δώ, μωρή καργιόλα, μη σε σαπίσω στο ξύλο’’».
Ο σπουδαστής δεν αντιδράει στις χυδαίες προκλήσεις, δεν μιλάει καν, αλλά «κάποιος μου βάζει το κλομπ στην κοιλιά και μου λέει ‘‘Έχεις φάει ποτέ κλομπ; Συνέχισε έτσι και θα φας καλά’’».
- Κάποια στιγμή τον αφήνουν να ντυθεί και του δίνουν εντολή να μπει στην κλούβα. «Εκεί είπα στον εαυτό μου ''τελείωσες''. Αν μου συμπεριφέρονταν έτσι μπροστά στον κόσμο, τι θα γινόταν όταν θα έμπαινα στην κλούβα; Γύρισα στον αστυνομικό που όλη αυτή την ώρα κρατούσε την ταυτότητά μου και του λέω ‘‘έχω έλλειψη ενζύμου, αν μυρίσω ναφθαλίνη θα πεθάνω’’ και τα επόμενα λεπτά τούς ακούω να λένε ''καλύτερα όχι στην κλούβα, πηγαίντε τον στο πάρκινγκ!''».
«Δεν κατάλαβα γιατί με πήγαν εκεί. Με είχαν στην είσοδο, όρθιο επί πολλή ώρα, ενώ κόσμος μπαινόβγαινε και έπαιρνε τα αυτοκίνητά του. Ο ιδιοκτήτης τού πάρκινγκ δεν αντέδρασε καθόλου, σαν αυτό που μου συνέβαινε να γίνεται καθημερινά».
Δέκα αστυνομικοί, που εναλλάσσονται σε βάρδιες, φυλάνε τον σπουδαστή που είναι ακουμπισμένος στον τοίχο και όποτε σηκώνει τα μάτια του, το βλέμμα τους είναι καρφωμένο πάνω του. «Δεν θα μας κοιτάς πάνω από δύο δευτερόλεπτα», του λένε, του απαγορεύουν να απαντήσει στο κινητό του και φωτογραφίζουν την ταυτότητά του. Κάποια στιγμή τού πέφτει η τσάντα και δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ πιάνουν τα όπλα τους. «Είστε τρελοί; Πάτε να βγάλετε όπλο στο παιδί;», τους λέει ένας ΜΑΤατζής.
Όλη αυτή την ώρα ακούει ότι θα τον πάνε στη ΓΑΔΑ, αλλά όταν έρχεται το περιπολικό τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. «Εκεί μετά από τρεις ώρες μού επιτρέπουν να μιλήσω στο κινητό μου και με διαβεβαιώνουν ότι σε πέντε λεπτά θα μπορώ να φύγω». Πράγματι σε λίγα λεπτά τού επιτρέπεται να αποχωρήσει, αλλά ο χλευασμός των αστυνομικών θα κρατήσει λίγο ακόμα. «Απ’ έξω είναι το περιπολικό που με μετέφερε και ρωτάω τους αστυνομικούς ‘‘πώς μπορώ να βγω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας;''. Μου δείχνουν το σημείο από το οποίο με έφεραν και όταν τους λέω ‘‘πάλι εκεί; Από κει ήρθα’’ γελούσανε μαζί μου...».
Ο Π.Χ. φοβάται ακόμα· όταν φεύγει από τη σχολή και περνάει μπροστά από αστυνομικούς, κοιτάζει αλλού. Νομίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να περάσει τα ίδια και χειρότερα. «Και να σκεφτείτε ότι αστυνομικός ήθελα να γίνω...».
by Sophia Ntrekou.gr
Για τη γύμνωση ως εξουθένωση και ως «ποινή»
έργο του Κολομβιανού Fernando Botero
«Ο Τσαρλς Ταίηλορ έχει πει ότι ο άνθρωπος είναι ζώο αυτοερμηνευόμενο, μα η κρίσιμη διαφορά του από τα άλλα ζώα δεν είναι απλώς η αυτογνωσία. Είναι «η αίσθηση κάποιου μέτρου», με χαρακτηριστική περίπτωσή της τη ντροπή. «Ο πρωταρχικός τόπος της ντροπής είναι ενώπιον των άλλων, στον δημόσιο χώρο […]. Αφορά μέτρα τεθειμένα μόνο σε όντα με αυτογνωσία και προ πάντων όντα τα οποία κοινωνούν προς άλλα δια της γνώσεως του προσώπου τους». Θανατερή στρέβλωση, λοιπόν, της επικοινωνίας πρόσωπο προς πρόσωπο, είναι η βάναυση έκθεση του προσώπου του άλλου στη δημόσια ντροπή.
Εδώ το κακό δεν έγκειται στο να στερείται κάποιος τη θέα του προσώπου του άλλου (όπως εμβληματικά περιγράφει την κόλαση η αφήγηση του αββά Μακαρίου), αλλά στο να εξουθενώνεται κάποιος μπροστά στο πρόσωπο των άλλων. Μαΐστορες της απανθρωποποίησης οι Ναζί, γύμνωναν τα θύματά τους ενώπιον όλων. Και τα κούρευαν, για να τους αφαιρέσουν τη συγκεκριμένη τους όψη. Το αλλοιωμένο θύμα παραδινόταν στα μάτια των άλλων, αλλά και οι βασανιστές υποχρεώνονταν να κοιτάζουν –πρόσωπο προς πρόσωπο– τον βασανισμό.
Έτσι βεβαιωνόταν ο ανδρισμός τους, καθόσον ο οίκτος και οι συσπάσεις συμπόνοιας περιφρονούνταν ως χαρακτηριστικά των γυναικών. Με αποκαλυπτικό τρόπο ο Ρούντολφ Ες, διοικητής του Άουσβιτς, περιέγραψε πώς ο ίδιος όχι μόνο διέταζε, αλλά παρακολουθούσε ιδίοις όμμασιν, για ώρες ολόκληρες, μέρα και νύχτα, το γύμνωμα των αιχμαλώτων και το μαρτύριό τους μέσα στους θαλάμους αερίων. Η ομολογία του ήταν οδυνηρά αποκαλυπτική: “Οι γιατροί μού ζητούσαν να κοιτώ, κι έπρεπε να το κάνω, διότι ήμουν αυτός τον οποίον κοιτούσαν όλοι”. Πράγματα μακρινά; Καθόλου! Εντελώς σημερινά, εντελώς εφαρμοσμένα σε σύγχρονα βασανιστήρια (όπου μάλιστα οι μειδιώντες βασανιστές βιντεοσκοπούνται δίπλα στα θύματα), εντελώς εφιαλτικά!».
Απόσπασμα από το μελέτημα: Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, «Βιβλικές και θεολογικές όψεις της ανθρώπινης όψης», το οποίο περιλαμβάνεται σε υπό έκδοση επετειακό τόμο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας για τα 200 χρόνια της (αρχικά, εισήγηση σε εκδήλωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με γενικό θέμα «Το πρόσωπο στην τέχνη και στη σκέψη», 18 Οκτωβρίου 2018).
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου 7 Δεκεμβρίου 2019
πτυχιούχος Νομικής και διδάκτωρ Θεολογίας.
by Sophia Ntrekou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου