Κυριακή του τυφλού με Deep Purple, Metallica, Iron Maiden στο ♫ When a Blind Man Cries (video αφιέρωμα)


Κυριακή τού εκ γενετής τυφλού (Ιωάννου 9, 1-38)
με το When a Blind Man Cries των Deep Purple

Επιμέλεια της Σοφίας Ντρέκου, Αρθρογράφος

Όταν κλείσεις τα μάτια και στοχαστείς 
βλέπεις οράματα ανάλογα με την διάθεση σου.

Η Κυριακή του Τυφλού αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές διηγήσεις θαυμάτων στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Η περικοπή αφηγείται με γλαφυρό τρόπο τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με έναν άνδρα που είχε γεννηθεί τυφλός και την ακόλουθη θεραπεία του, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των μαθητών, των Φαρισαίων και του ίδιου του θεραπευμένου ανδρός.

Ο γνωστός αναλυτικός ψυχολόγος Καρλ Γιουνγκ διέγνωσε ότι η πίστη είναι φάρμακο κατά του άγχους και η βαθειά πίστη πραγματικά δίνει φτερά και ανυψώνει τον ευλαβή άνθρωπο. Ο Χριστός παρέχει το φως το αληθινό που φωτίζει το πνευματικό και υπαρξιακό μας αδιέξοδο, προσφέρει έξοδο από τον ναρκισσισμό του σύγχρονου ανθρώπου και ψυχοσωματική ανάπαυση. (για το Ναρκισσισμό εδώ

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung, 26 Ιουλίου 1875 – 6 Ιουνίου 1961) ήταν Ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ενώ υπήρξε ο εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους στην ιστορία.

Το Φως του κόσμου λάμπει στην περικοπή του Τυφλού
«σὺ πιστεύεις εἰς τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ; ἀπεκρίθη ἐκεῖνος καὶ εἶπε· 
πιστεύω, Κύριε· καὶ προσεκύνησεν αὐτῷ.» (Ιωάννη κεφ. θ' στίχοι 35-38). 


Ο φωτισμός ενός εκ γενετής τυφλού που «είδε» τον Θεό με τα εσωτερικά μάτια της πίστης. Κάποιοι στη διάρκεια της ιστορίας, αν και λειτουργεί η όρασή τους, παραμένουν στην ουσία τυφλοί, διότι αρνούνται να αναγνωρίσουν τον χορηγό του ακτίστου φωτός. «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, φώτισον μου τό σκότος». (απόσπασμα από: Ο Χριστός παρέχει το φως το αληθινό και προσφέρει έξοδο από τον ναρκισσισμό: ο διάλογος τού Χριστού με τον τυφλό)

Τῆς ψυχῆς τὰ ὄμματα πεπηρωμένος, σοὶ Χριστὲ προσέρχομαι,
ὡς ὁ τυφλὸς ἐκ γενετῆς, ἐν μετανοίᾳ κραυγάζων σοι·
Σὺ τῶν ἐν σκότει τὸ φῶς τὸ ὑπέρλαμπρον (Κοντάκιο)

Ο πόνος και η θλίψη δεν αποτελούν πάντα αρνητικές καταστάσεις, αλλά έναρξη ή πορεία προς την αγιότητα, αν ο άνθρωπος γνωρίζει να προσφέρει τις θλίψεις του στον Θεό με υπομονή, όπως έπραττε ο συγκεκριμένος τυφλός του Ευαγγελίου. Αλληγορικά, μας το διδάσκει αυτό η φύση. Οι απλοί άνθρωποι βιώνουν τα λόγια αυτά στην πράξη. Διαφορετικά δεν βρίσκει νόημα κανείς στη ζωή και δεν υποφέρονται οι δυσκολίες και στενοχώριες.

Ένα πανέμορφο τραγούδι 𝄞 Όταν ένας τυφλός κλαίει... 
«When a Blind Man Cries» Deep Purple (βλ. αφιέρωμα
με τον Ίαν Γκίλαν (Ian Gillan) Live in the UK 1990


Η ιστορία του τραγουδιού

Το «When a Blind Man Cries» είναι τραγούδι του επικού βρετανικού ροκ συγκροτήματος Deep Purple. Αρχικά εκδόθηκε ως πλευρά Β' του σινγκλ "Never Before", το 1972. Ηχογραφήθηκε μαζί με τα άλλα κομμάτια του δίσκου "Machine Head" τον Δεκέμβριο του 1971, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Επειδή ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Ρίτσι Μπλάκμορ το απεχθανόταν, το κομμάτι αυτό δεν παιζόταν στις ζωντανές εμφανίσεις των Deep Purple, εκτός από μια φορά τον Απρίλιο του 1972 όταν ο Μπλάκμορ λόγω αδιαθεσίας δεν πήρε μέρος στην συναυλία.

Μετά την διάλυση του συγκροτήματος, ο Ίαν Γκίλαν άρχισε να το παίζει συστηματικά στις συναυλίες στις δεκαετίες του 70 και 80, ενώ έγινε μέρος του set list του συγκροτήματος μετά την οριστική αποχώρηση του Μπλάκμορ το Νοέμβριο του 1993.

INFO
• Machine Head 25th Anniversary CD Booklet 1997 EMI Records, The Complete Deep Purple, Michael Heatley, Reynolds & Hearn, 2005 
• Ian Gillan: The Autobiography of "Deep Purple's" Lead Singer, Blake Publishing, 1998

• Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr 

Περισσότερα ΘέματαΚυριακή του ΤυφλούDeep Purple

Εδώ το «When a Blind Man Cries» με τους Metallica


κι εδώ με Bruce Dickinson (Iron Maiden) When a blind man cries
Saturday 18.03.2023 National Palace of Culture (NDK), Sofia, Bulgaria
Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού, Σόφια, Βουλγαρία

Bruce Dickinson (IRON MAIDEN) on vocal
Kaitner Z Doka (JON LORD, IAN PAICE, DON AIREY) on guitar
Bernhard Welz (JON LORD, DON AIREY) on drums
John O'Hara (JETHRO TULL) on keyboards
Tanya O'Callaghan (WHITESNAKE) on bass
Cantus Firmus Orchestra conducted by Paul Mann



Βίντεο επανεκτελέσεις «When a Blind Man Cries»

Richie Sambora (Purple) When A Blind Man Cries - Original description: This is a portuguese short-film written and directed by Nuno Rocha for LG Portugal. The concept, "Life's good" was the main purpose of this work. For a moment, stop everything you are doing and feel how good LIFE is...

Φωτογραφία από το videoclip του Richie Sambora
(Nuno Rocha Video) When A Blind Man Cries

























Celebrating Jon Lord - The Rock Legend "When A Blind Man Cries" Feat. Deep Purple: On April 4, 2014, some of the best-loved musicians in the world assembled at the Royal Albert Hall to pay tribute to one of the most-missed musicians of them all: Jon Lord. “Celebrating Jon Lord” will be released as 1CD – The Composer, 2CD – The Rock Legend, 2DVD, Blu-ray, Box Set and Download on September 26th, 2014 on earMUSIC.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: