Η Επέτειος του Πολυτεχνείου στα χρόνια της πανδημίας με κορωναϊό τον CoVid-19. Στις διαδηλώσεις κολλάει;


47η επέτειος Πολυτεχνείου εν μέσω πανδημίας του Covid 19

Πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας: Πώς θα αποτραπούν
οι πορείες, ποια τα πρόστιμα για τους παραβάτες (Όλα τα μέτρα)

Εκδηλώσεις εν μέσω απαγορεύσεων με Drones, «Αίαντες» και 
5.000 αστυνομικοί στους δρόμους στα μέτρα για το Πολυτεχνείο.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο – «Αστακός» η Αθήνα.
Προβλέπεται τσουχτερό πρόστιμο για τους διοργανωτές πορειών (5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα) και 300 ευρώ για τους συμμετέχοντες.

Η 47η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα είναι η πρώτη που θα γιορταστεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που σηματοδοτείται τόσο από την πανδημία του κορονοϊού

Περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα, drones και πτυσσόμενους φραγμούς έχει επιστρατεύσει η Ελληνική Αστυνομία για τον εορτασμό της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Η φετινή επέτειος θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και της απαγόρευσης συναθροίσεων που επέβαλε με αυταρχικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο του πολιτικού και του νομικού κόσμου όσο και διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από χθες (Κυριακή) στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020. Ταυτόχρονα, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την απαγόρευση, χουντικής προέλευσης, των συναθροίσεων.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Μάλιστα, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε διαταγή για τη μετακίνηση στην Αθήνα διμοιριών από την Εύβοια, την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα. Πρόκειται για διμοιρίες υποστήριξης, που θα συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό για τα μέτρα ασφαλείας του Πολυτεχνείου.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, «ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ».

Πώς θα αποτραπούν οι πορείες

Διευκρινίσεις σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων που έχει αποφασιστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μετά τις αντιδράσεις και την πολιτική κόντρα που έχει δημιουργηθεί.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

• Η αστυνομία ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση.

• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας

• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.

• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.

• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.

• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.

• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 09:00 και 11:00, για την διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του ΕΜΠ.

• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.

• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ

• Η αστυνομία εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.


Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.


Αστυνομικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι «η ΕΛ.ΑΣ. θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού».

Κατά τις ίδιες πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης.

Κλείνουν πέντε σταθμοί του μετρό

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλειστοί θα είναι την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, από το μεσημέρι, πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, από τις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί:
Ομόνοια,
Πανεπιστήμιο,
Σύνταγμα,
Ευαγγελισμός,
Μέγαρο Μουσικής.
Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.
ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων
Νωρίτερα, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας, το ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το κόμμα ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου και απλοί πολίτες ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.
Η φετινή επέτειος θα εορταστεί σε συνθήκες πανδημίας με την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων να ανοίγει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Η Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να τηρήσει το νόμο» διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, απόφαση που έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης την πολιτική σκηνή.

«Ας μην προχωρήσουμε σε ενέργειες που τον μόνο που θα κάνουν να γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ απέρριψε τα περί «αυταρχικής λογικής» που διατυπώνονται από μερίδα του πολιτικού και νομικού κόσμου.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΦΕΑ παρέδωσε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αστυνομικοί αμφισβητούν την απόφαση των συναθροίσεων 
άνω των 4 ατόμων. Τι αναφέρουν στην ανακοίνωση τους

Αντιρρήσεις σχετικά με την απόφαση της απαγόρευσης κάθε συνάθροισης άνω των 4 ατόμων το τριήμερο της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, έχουν εκφραστεί και στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να πάψει να χρησιμοποιεί τους Έλληνες αστυνομικούς ως εργαλεία επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων». Επισημαίνει μάλιστα πως «της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα για τέσσερεις ημέρες, έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή με διαβούλευση όλων των φορέων, κομμάτων και ανώτατων συνδικαλιστικών οργάνων, ώστε να μην αφήνονται στίγματα στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης αστυνομίας και κοινωνίας». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών 

Τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 αποτελούν σταθμό και ορόσημο για τη νεότερη Ελληνική ιστορία. Η μάχη του Ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών εμπνέει και σήμερα δείχνοντας το δρόμο για πραγματική δημοκρατία, ίση πρόσβαση στη γνώση και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Η κληρονομιά του Πολυτεχνείου εμπνέει όλους τους Έλληνες στους αγώνες του σήμερα ενάντια στο φασισμό, τη φτώχεια και τον αυταρχισμό.

Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών, έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τους ενστόλους που πλήρωσαν με αίμα, με βασανισμούς και συλλήψεις στα χρόνια της χούντας, αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να απομονώσουν όλους αυτούς, που δίχως σεβασμό, σπέρνουν μίσος και παραχαράσσουν την ιστορία του λαού μας.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάψει να χρησιμοποιεί τους Έλληνες αστυνομικούς ως εργαλεία επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων. Της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα για τέσσερεις ημέρες, έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή με διαβούλευση όλων των φορέων, κομμάτων και ανώτατων συνδικαλιστικών οργάνων, ώστε να μην αφήνονται στίγματα στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης αστυνομίας και κοινωνίας.

Είναι απορίας άξιο γιατί διατάσσονται 5.500 αστυνομικοί της Αττικής αλλά και δυνάμεις από την επαρχία να τηρήσουν τα μέτρα τάξης και ασφάλειας σε μια πορεία που λόγω πανδημίας δε θα πραγματοποιηθεί!

Οι συνάδελφοι μας, κατά παρέκκλιση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου, καλούνται μέσω μιας επιφυλακής-φασόν να συγκεντρωθούν σε συνθήκες συγχρωτισμού, στο κέντρο της Αθήνας και στις υπηρεσίες, ενώ ο βασικός κανόνας είναι να μη συγκεντρωνόμαστε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό δείχνει ότι τελικά δεν απασχολεί την κυβέρνηση η διασπορά, τουλάχιστον για τους αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα σε συναδέλφους ανέρχονται σε 700, με κάποιους να δίνουν τη μάχη της ζωής στις ελάχιστες ΜΕΘ.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή κατάσταση που προέκυψε, με χιλιάδες αστυνομικούς να είναι έρμαιο μιας πρωτόγνωρης εργασιακής ομηρείας, αφού μέχρι αργά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου δεν έχουν ενημερωθεί πού και πότε θα εκτελέσουν υπηρεσία την 17η Νοεμβρίου! Άραγε, οι ανώτατοι αξιωματικοί και η πολιτική ηγεσία, που δίνουν αυτές τις εντολές καθήμενοι στα αποστειρωμένα γραφεία τους, θα περάσουνε μια βόλτα από́ τους δρόμους της Αθήνας και τις υπηρεσίες να ακούσουν τι λέει το προσωπικό́; Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι σε επικίνδυνες συνθήκες και όχι ρομποτάκια!

Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι αποτελούμε κομμάτι του Ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου, εργαζόμαστε καθημερινά για την προστασία του και για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΛΛΑΕΙ;


ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ:

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς... κολλάει
Στα σχολεία... κολλάει
Στα εργοστάσια... κολλάει
Στα νοσοκομεία... κολλάει
Στις εκκλησίες... κολλάει 
Στους οίκους ευγηρίας... (εκεί και αν) κολλάει 
Στα πάρτυ.... κολλάει 
Στα γλέντια... κολλάει
Στα γραφεία... κολλάει
Στις δεξιώσεις... κολλάει
Στα εγκαίνια... κολλάει
Στους γάμους, στα βαφτίσια, στις κηδείες ...κολλάει
Στις πλατείες .... (υπό προϋποθέσεις) κολλάει.
ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ;;;
Φυσικά και ΚΟΛΛΑΕΙ
Δυστυχώς ακόμα δεν έχει εμφανιστεί αυτή η υπέρτατη αλήθεια, το υπέρτατο διακύβευμα το οποίο αποκλείει τη διασπορά, κάνει τον ιό να λουφάξει μπροστά στη λάμψη του δίκαιου αγώνα ή τη ρομφαία των Χερουβείμ.

Στις διαδηλώσεις επομένως, ειδικά όταν συζητάμε σε μια περίοδο εκθετικής επιδημικής διασποράς, ΚΟΛΛΑΕΙ. 

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κολλάει και στις εκκλησίες.

Και όλοι, ατομικά αλλά κυρίως συλλογικά, πρέπει να ιεραρχήσουμε τα διακυβεύματα και τις προτεραιότητες.

Η προστασία της κοινότητας και η συλλογική αυτοπροστασία οφείλει να είναι η προτεραιότητα μας.

Διαφορετικά κινδυνεύουμε να λειτουργήσουμε σαν ένα άλλου είδους ιερατείο με εμμονή στο δόγμα και την υπέρτατη αλήθεια μας.

Λειτουργώντας ως το τέλειο άλλοθι μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την εγκληματική της πολιτική και την επιχειρησιακή ανικανότητα.

Δίνοντας έρεισμα και επιχειρήματα στις ψεκασμένες -ακροδεξιές αντιλήψεις και τους πάσης φύσεως αρνητές.

Η προστασία της κοινότητας και η συλλογική αυτοπροστασία οφείλει να είναι η προτεραιότητα μας.

Και η ικανότητα να ιεραρχούμε τις προτεραιότητες κρίνεται κυρίως στα «δύσκολα», 
όταν οι αποφάσεις δεν είναι ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες.

Φέτος, να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλιώς, με άλλους τρόπους, τιμώντας έτσι και τους νεκρούς που ήδη έχουμε από την πανδημία, μα και όσους έχασαν τους ανθρώπους τους.

Δεν αρέσει σε κανένα, προφανώς ούτε σε εμάς.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, 
ΚΑΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ,
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΕΥΧΘΕΙ.

Δημήτρης Μακρέας - Γενικός Ιατρός
Ζαμπία Γλυνιαδάκη - Παιδίατρος
Μανώλης Φραγκάκης - Ειδικός Παθολόγος.


ΠερισσότεραΠολυτεχνείοΚορωνοϊός

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: