Προσώπων τόποι ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος (βίντεο)


Ο Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, ακαδημαϊκός και Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικηφόρος Βρεττάκος (1 Ιανουαρίου 1912 – 4 Αυγούστου 1991), θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.

Είχε προταθεί 4 φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ επίσης έλαβε:


Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982)
Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974)
Βραβείο Knocken (1980)
Βραβείο της Εταιρείας Σικελικών Γραμμάτων και Τεχνών (1980)
Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982)
Βραβείο του Τίμιου Σταυρού του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου από του Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (1984)
Μετάλλιο Χρυσός Πήγασος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (1989)

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο οικουμενικός ποιητής, που ο λόγος του αγκάλιασε την αιωνιότητα, στην οποία χωρούν δυο αξίες, ο άνθρωπος και η αγάπη, παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ «Προσώπων τόποι», με τη βοήθεια των στενών φίλων, του Ροζέ Μιλιέξ, της Γεωργίας Κακούρη - Χρόνη και του Παναγιώτη Βρεττάκου, οι έννοιες της εντοπιότητας και της θρησκευτικότητας, έτσι όπως επικρατούν στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η Γεωργία Κακούρη - Χρόνη, η οποία εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την ποιητική του Νικηφόρου Βρεττάκου, εξετάζει την έννοια την εντοπιότητας με τα δυο χαρακτηριστικά σύμβολα της, τον Ταΰγετο και την Πλουμίστα. Τέλος, ο Παναγιώτης Βρεττάκος εξετάζει τη «θρησκευτικότητα» της ποίησής του, στην οποία κεντρική θέση κατέχει η αγάπη, έτσι όπως μας την παρέδωσαν τα βιβλικά κείμενα, αλλά και όπως την εμπλούτισε με την ιδιοπροσωπία του ο ποιητής. Τέλος, ο Ροζέ Μιλιέξ αφηγείται με τρόπο συγκινητικό την ανάβαση που έκαναν με τον ποιητή στην ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου, ένα πρωινό του 1953.

ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΟΙ - Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (1912-1991)

ert.gr: Το 3ο επεισόδιο της σειράς «ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΟΙ» παρακολουθεί τον ποιητικό λόγο του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ και τα φυσιολατρικά σύμβολα της ποίησής του, με κυρίαρχο το βουνό του Ταΰγετου με το οποίο ο ποιητής συνδέεται ιδιαίτερα. Τονίζεται επίσης η εναργής σχέση του με τον γενέθλιο τόπο του, την Πλούμιτσα Λακωνίας, από όπου προέρχονται τα παιδικά του βιώματα και οι εικόνες που διατρέχουν τις ποιητικές του συλλογές. 

Η φιλόλογος και διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ-ΧΡΟΝΗ αναλύει την έννοια της εντοπιότητας στο ποιητικό έργο του Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, το σημαντικό ρόλο της φύσης στην αισθητική αγωγή του ποιητή, τις συμβολικές προεκτάσεις του Ταΰγετου και τη λειτουργία του ως αισθητικού και ηθικού δείκτη για τον ποιητικό του προσανατολισμό.

Ο φιλόλογος και θεολόγος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ εξετάζει τη θρησκευτικότητα στην ποίηση του ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, τις μορφές με τις οποίες συναντάται και τη σχέση της με τις έννοιες του χριστιανισμού. Γίνεται επίσης αναφορά στις ουμανιστικές αξίες που συνδέονται με το ποιητικό του όραμα, όπως την ελευθερία, τον άνθρωπο και την αγάπη.

Τέλος, για την ποίηση του Ν. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ μιλάει ο φίλος του φιλέλληνας Γάλλος διανοούμενος ΡΟΖΕ ΜΙΛΛΙΕΞ και μεταξύ άλλων αφηγείται την ανάβαση που έκαναν μαζί σε κορυφή του Ταΰγετου, περιγράφοντας τη βιωματική σχέση του ποιητή με το βουνό. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγεται η φωνή του ίδιου του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ να απαγγέλλει ποιήματά του.

Δείτε το βίντεο ►►►►►►►













Δεν υπάρχουν σχόλια: