Η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη στα Άκρα - Video


Αυτή η χειμαρρώδης διήγηση του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη, είναι η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωής του πνευματικού και μουσικού Γίγαντα Μίκη Θεοδωράκη, από τα παιδικά του χρόνια.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη: Η εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα στην ΕΡΤ, φιλοξενεί τον διεθνούς φήμης συνθέτη σε πέντε συνεχή μέρη, διαρκείας δύο και πλέον ωρών το καθένα, τον Ιανουάριο του 2010 (ένας μήνας αφιερωμένος στον Μίκη Θεοδωράκη). Aφηγήθηκε τον πολυτάραχο πολιτικό και μουσικό του βίο.

Η βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη είναι συγκλονιστική, όχι μόνο γιατί ακολουθούμε την πορεία αυτού του σπουδαίου και οικουμενικού συνθέτη, αλλά και γιατί μαζί με αυτή την πολυσυζητημένη προσωπικότητα, διατρέχουμε την πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας από το 1925 μέχρι σήμερα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ από τα όσα ο άνθρωπος αυτός είπε σ' αυτές τις 10 πάνω-κάτω ώρες που μεταδόθηκαν σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Είναι αδύνατον να περιγραφούν όλα αυτά τα πραγματικά απίστευτα πράγματα που έχει ζήσει αυτός ο άνθρωπος, αλλά ούτε και η σοφία της αιώνια νεανικής σκέψης του, και κάθε μεταφορά διαφορετική από την άμεση δική του εξιστόρηση θα είναι φτωχή και ανάξια. 

Ένα μόνο εύχομαι: τις εκπομπές αυτές πολύ γρήγορα και με κάθε τρόπο να τις δει κάθε παιδί, κάθε νέος, στα σπίτια και κυρίως στα σχολεία απ' άκρου εις άκρο σ' όλη την Ελλάδα, μπας και με τις αλήθειες τους μπολιαστεί η νέα γενιά, μπας και τελικά βρει χώρο η ελπίδα ν' ανθίσει.

Γιατί ένα είναι το σίγουρο: μαθαίνοντας για τη ζωή του Μίκη κι ακούγοντας τις σκέψεις του και τη μουσική του, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ (και κατ' επέκταση και η πατρίδα μας).

Ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη είναι χειμαρρώδης. Όπως και τα τραγούδια του. Είναι απίστευτα αυτά που διηγείται. Απίστευτα πράγματα έζησε, απίστευτο έργο μας αφήνει. Όλη η μεταπολεμική Ελλάδα ένας άνθρωπος. Στο εξωτερικό θεωρείται ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες συμφωνικής μουσικής. Στην σύγχρονη νεόπλουτη και απαίδευτη Ελλάδα του «ΟΠΑ» που δεν υπάρχουν πια αυλές να «μοσχοβολούν βασιλικό κι ασβέστη», θεωρείται σχεδόν γραφικός και έχει εξοβελιστεί απ' τα ραδιόφωνα. 

Σε εκδήλωση στο Χολαργό το 2010, ο Κώστας Ζουράρις, αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις του Μίκη Θεοδωράκη στη ΝΕΤ και είπε ότι:
«Οι συνεντεύξεις αυτές είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός μετά την πτώση της δικτατορίας».

Στην συνέντευξή του ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων. «Αν αρρωστήσω βαριά, θέλω να πεθάνω σπίτι μου και όχι στο νοσοκομείο»... έτσι κι έγινε.
 

Για τον ιδιοφυή παγκόσμιο Έλληνα συνθέτη, την προσφορά και το έργο του μιλούν στην εκπομπή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου (το 2010), ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο Μίκης αφηγείται:

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Είχε έλθει στο σπίτι μας στα Γιάννενα, για να επισκεφτεί τον πατέρα μου. Με κρατούσε στα γόνατά του κι εγώ από την ταραχή και την συγκίνηση του… πατάω ένα κατούρημα, οπότε νομίζω ότι είμαι και ο μοναδικός που έχει καταβρέξει έτσι έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό».

Για τον πόλεμο: «Στον πόλεμο δεν καταλαβαίνεις ούτε ότι σκοτώνεις, ούτε ότι σκοτώνεσαι».

Για την ενότητα των κομμουνιστών: «Zητούσα και από τα δύο ΚΚΕ ενότητα, στο τέλος την έκαναν μόνοι τους και με άφησαν εμένα αμανάτι και όπως μου είπε και ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράσανε τις καρέκλες και δεν περίσσεψε κάποια για σένα».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήταν αποστάτης της τάξης του κατά κάποιον τρόπο, διότι μόνον αυτός τόλμησε να βάλει κομμουνιστές στην κυβέρνησή του και ήθελε να φτιάξει επιτροπή για την παιδεία και τον πολιτισμό και να είμαστε μαζί, ήταν για όλα αυτά που εγώ πίστευα».

Για την Μακρόνησο: «Με έθαψαν ζωντανό με το κεφάλι έξω σε ένα μνήμα στους τάφους των Τούρκων, με άφησαν για δύο μερόνυχτα και ήμουν αναγκασμένος να δαγκάνω ουρές και κεφάλια αρουραίων, για να μην με φάνε στο πρόσωπο».

Για την ποίηση του αδελφού του: «Στην Κρήτη επειδή είχαν όπλα, εθεωρείτο ντροπή να γράφεις ποιήματα κι έτσι ο αδελφός ο Γιάννης ντρεπόταν, έγραφε και τα πέταγε, πήγαινα το πρωί να πάρω μία ντομάτα κι έβλεπα ανάμεσα χαρτί με ποίημα του Γιάννη! Το ‘Χάθηκα’ του αδελφού μου, είναι το αγαπημένο μου τραγούδι».

Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης, πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιό του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 μέρες, μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».

Για τον θάνατο του πατέρα του, Γιώργου: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνο για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».

Για τον θάνατο της μητέρας του, Άσπας: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, ήμασταν από πάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, ‘Γιώργο, έρχομαι’».

Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μου λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Όταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε μέρα χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε, μην είμαστε τόσο εγωιστές».

Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».

Για τη ζωή: «H ζωή είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους».

Για την αθανασία: «O άνθρωπος γίνεται αθάνατος μόνο με τα πνευματικά έργα, οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι, διότι μέσα στην Αντιγόνη υπάρχει η πνοή τους».

Για τον Θεό: «Ο Θεός για μένα είναι νόμος της συμπαντικής αρμονίας».

(α' μέρος) Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκινά τη διήγηση
από τα παιδικά του χρόνια και την Αντίσταση του '40.
(β' μέρος), την Δικτατορία και την Μεταπολίτευση
(γ' μέρος), τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο
(δ' μέρος), τα μεγάλα μουσικά έργα (Άξιον Εστί, Επιτάφιος)
(ε' μέρος), το σήμερα της Ελλάδας...

"Sta akra" Mikis Theodorakis (TV Episode 2010) - IMDb
Δείτε τα βίντεο: πρεμιέρα Παρασκευή 29 Ιαν 2010 (Α' μέρος)





































Μίκης Θεοδωράκης ΣΤΑ ΑΚΡΑ μέρος 4ο












Μίκης Θεοδωράκης ΣΤΑ ΑΚΡΑ μέρος 5ο












Προβολή Συνέντευξη 2010. Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Aρχισυνταξία-δημοσιογραφική επιμέλεια, Παρουσίαση: Βίκυ Φλέσσα
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης. Σκηνογραφία: Άρης Γεωργακόπουλος. 
Motion Graphics: Τέρρυ Πολίτης. Μουσική σήματος: Στρατής Σοφιανός
Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Σταθακόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

ΠερισσότεραΜίκης ΘεοδωράκηςΒίντεο

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την Μακρόνησο












Επιτάφιος - Η ιστορία των επιτάφιων
Μούσχουρη εναντίον Μπιθικώτση












«Mpoupoulinas και TO SFAGEIO
synavlia Anatoliko Verolino 1987»












Δεν υπάρχουν σχόλια: