Ο τουρισμός ως στρατηγικός στόχος του πολιτισμού - Ν. Λυγερός Videos


Στρατηγικός Τουρισμός με Έξυπνες Χαρούμενες
διακοπές στην Ελλάδα που έχει ανάγκη τον τουρισμό

Βουτηγμένοι στην απάθεια και χωρίς καμία ανατροπή είμαστε όλοι καταδικασμένοι να βαδίσουμε στην φτώχεια και στην καθημερινή μιζέρια. Ας ενωθούμε λοιπόν ώστε επιτέλους να υπάρξει κράτος που δείχνει ότι προλαμβάνει τα προβλήματα και ότι πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο. Καλύτερο αύριο δεν θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ χωρίς δημιουργία νέου ντόπιου πλούτου, ιδιαίτερα του ορυκτού πλούτου για όλους μας, πράγμα που θα επιτρέψει να έχουμε επιτέλους ασφάλεια, ελευθερία σκέψης κι αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Επιμέλεια, έρευνα, συλλογή Σοφία Ντρέκου

by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση

Αν ο τουρισμός δεν εμπεριέχει πολιτισμό
τότε εκφυλίζεται γιατί η αξία του προέρχεται
από την επιλογή ενός λαού να δημιουργήσει
ιστορία που θέλει να διαδώσει στους άλλους
για να δείξει την αξία της μνήμης του
όχι μόνο σε μερικούς
αλλά με τον Χρόνο στην Ανθρωπότητα
και αυτό πρέπει να το έχεις στο νου σου.

Αρχή στρατηγικού τουρισμού

Οι αρχές του στρατηγικού τουρισμού βασίζονται στην εξής ιδέα: ο τουρισμός δεν είναι απλώς ένα χάσιμο χρόνου, είναι και ο στόχος του πολιτισμού. Ακολουθεί το νοητικό σχήμα της συνύπαρξης και αναδεικνύει το κενό της ύπαρξης δίχως μαρτυρία.

Ο τουρισμός δεν είναι το ταξίδι, είναι ο ερχομός. Η δομή του βασίζεται στην έννοια της επιστροφής. Έχει ως υπόβαθρο και μία σκακιστική κατάσταση του Rundlauf. Η επαναφορά στην αρχική θέση με στρατηγικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός είναι κύκλωμα κι όχι ένα μονοπάτι. Δεν είναι μια χωρική πορεία, αφού επανέρχεται το όλο θέμα είναι χρονικό.

Ο τουρισμός συνοδεύεται από το χρόνο, διότι είναι και μια ανθρώπινη ανακάλυψη. Γι’ αυτό το λόγο ακολουθεί μια στρατηγική. Όταν δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό το πεδίο δράσης, έχουμε την εντύπωση ότι ακολουθεί πιστά και αποκλειστικά οικονομικές οδηγίες και γι’ αυτό ποντάρουμε λανθασμένα στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από ποιότητα. Μόνο που η έλλειψη ποιότητας παράγει κορεσμό και αυτό έχει οικονομικές συνέπειες. Διότι άθελά του ο τουρίστας συγκρίνει το γνωστό με το άγνωστο κι αν αυτά είναι του ίδιου τύπου, αφού ο τελικός του στόχος είναι ούτως ή άλλως η επιστροφή γιατί να κάνει το ταξίδι, εφόσον το οικονομικό κόστος δεν του προσφέρει την ελάχιστη ποιοτική αλλαγή. Αναζητά την αλλαγή για να βρει τον εαυτό του. Όμως στην περίπτωση που υπάρχει η αλλαγή, αλλάζει και ο ίδιος. Με άλλα λόγια ο τουρισμός ως πράξη είναι μια αλλαγή φάσης κι αν αυτή δεν υπάρξει τότε χάνει το νόημά του.

Στην πατρίδα μας ποντάρουμε για χρόνια πάνω στον μαζικό τουρισμό λόγω ευκολίας, δίχως να προσέξουμε αν ο τουρίστας θα θέλει να ξανακάνει ένα νέο κύκλωμα και η επιλογή των νησιών ήταν αποκλειστικά ένας συνδυασμός που ελαχιστοποιεί μερικές παραμέτρους όπως είναι ο ήλιος, η θάλασσα, ο κόσμος κι η διασκέδαση σε σχέση με το οικονομικό κόστος και μόνο. Από την άλλη, εμφανίστηκε η έννοια της άγονης γραμμής, η οποία δεν επιτρέπει πια το κύκλωμα και την επαναφορά.

Η γραμμική προσέγγιση της πολυκυκλικότητας του τουρισμού προκάλεσε την κατάρρευση του όλου συστήματος. Κι ενώ υπάρχουν πλέον δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν τη μη ορθότητα αυτής της προσέγγισης, έχουμε πολλούς υποστηρικτές του μαζικού τουρισμού με άλλο τρόπο.

Τα νησιά μας δεν είναι μόνο χώρος παραθερισμού. Δημιουργήθηκαν ιστορικά ως ανθρώπινες οντότητες διότι υλοποιήθηκαν γεγονότα που άλλαξαν την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια και πρακτικά πρέπει να υπάρχουν γεγονότα μέσα στο χρόνο, τα οποία προκαλούν μία αλλαγή φάσης όχι μέσα στο χώρο, αλλά μέσα στον χρόνο, δηλαδή εκεί που ζει ο τουρίστας την ώρα του ταξιδιού του. Κι αν δεν έχουμε ξεναγούς και υποδομές οι οποίοι να υποστηρίζουν αυτά τα γεγονότα, τότε η έννοια της άγονης γραμμής θα γενικευτεί και θα μετατραπεί σε άγονο δίκτυο.

Ν. ΛυγερόςΟ ποιοτικός τουρισμός
είναι αυτός που συνειδητά ακολουθεί
τον στρατηγικό στόχο του πολιτισμού
δηλαδή είναι το εργαλείο που σέβεται
την ανθρωπιά του ξένου επειδή
αντιλαμβάνεται ότι είναι και αυτός
ο άλλος άλλος έτσι τελικά
έχει το νοητικό σχήμα
του πολιτισμένου τουρισμού.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό

Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό, διότι αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια της επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης.

Ο τουρισμός φέρνει αντικειμενικά έσοδα στην πατρίδα μας και το καλοκαίρι είναι η κυρίαρχη εποχή για το εισόδημα των επαγγελματιών του τομέα.

Όμως αυτός ο τουρισμός χρειάζεται εκτός από το πολιτισμικό στοιχείο και την αναψυχή, τη σταθερότητα μιας κατάστασης. Για αυτόν δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αναρωτιέται πώς θα περάσει τις διακοπές τους σε χρηματικό επίπεδο, όταν του ανακοινώνει ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και πρακτικές για τις ανάγκες του. Διότι ο Έλληνας μπορεί να αντέχει πολλά γιατί είμαστε ένας λαός της αντίστασης, αλλά ο τουρίστας δεν έρχεται στην πατρίδα μας για να ασκήσει την μαχητικότητά του.

Είναι λοιπόν σημαντικό αν δίναμε όντως σημασία στον τουρισμό μας, να μην τον φοβίζουμε γιατί το πιο απλό για τον τουρίστα είναι ν’ ακυρώσει το ταξίδι του, γιατί δεν θέλει να βάζει σε περιπέτειες ούτε τον εαυτό του ούτε την οικογένειά του.

Η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς του τουρισμού και πρέπει να παραμείνει, διότι το έχουμε ανάγκη από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο και μόνο θέμα εικόνας για μας, αλλά και ουσίας, γιατί ο τουρισμός σχετίζεται άμεσα με τον πολιτισμό που αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλέλληνες.

Βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα, η δύναμη του σημείου της ΑΟΖ

Αν θέλεις τουρισμό πρέπει να έχεις
ως γνήσιο στόχο τον επανερχομό του
κι όχι μόνο τον ερχομό γιατί δεν έχει
μόνο ένα συναίσθημα όταν σε βλέπει
αφού ανακαλύπτει έναν τόπο
που δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα
πριν σε συναντήσει κι ανακαλύπτει
τα πάντα χάρη σε σένα γιατί βλέπεις
τον συνάνθρωπο που ήρθε κι εκτιμά
γιατί ο ίδιος βλέπει συνάνθρωπο
που μετά θέλει να ξαναβρεί.

Ο πολιτισμός του στρατηγικού τουρισμού

Η Ελλάδα έζησε πριν μερικές δεκαετίες τα εκτρώματα του μαζικού τουρισμού, ο οποίος κατέληξε σ’ έναν κορεσμό σε πολλές περιοχές, έτσι αναγκάστηκε στη συνέχεια να αλλάξει μεθόδους και να επιλέξει πιο ορθολογικά τον τουρισμό της.

Το πρόβλημα είναι ότι στο ενδιάμεσο γειτονικές χώρες αξιοποίησαν πιο αποτελεσματικά το συγκριτικό πλεονέκτημα του ήλιου και της θάλασσας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι ο στρατηγικός τουρισμός έγινε απαραίτητος για την εξέλιξη των ελληνικών δεδομένων. Μετά την κρίση όμως τα προβλήματα έγιναν πιο ακραία σε μερικές περιοχές όπου παλαιότερα υπήρχε μια σχετική ευκολία όσον αφορά στην πρόσβαση και την προσέγγιση.

Με αυτόν τον τρόπο έγινε κατανοητό ότι ο πολιτισμός δεν είχε ακόμα χρησιμοποιηθεί όσο έπρεπε. Πιο συγκεκριμένα άρχιζε να παίζει ένα ρόλο σημαντικό η φιλοξενία και η μαγειρική που αξιοποιούσαν την παράδοση όμως οι υποδομές παρέμεναν σχετικά οι ίδιες.

Ο ίδιος ο πολιτισμός με την αρχαιολογική του και αρχιτεκτονική του έννοια δεν είχε ενσωματωθεί στον τουρισμό. Τώρα βλέπουμε χώρους που αξιοποιούν την ιστορία με την έννοια ότι δεν πρόκειται για ένα ανώνυμο ξενοδοχείο αλλά για ένα κτίριο μέσα στο οποίο ο ξένος τουρίστας νιώθει ότι ζει μέσα στην ιστορία και βιώνει ακόμα και στο δωμάτιό του τον λόγο για τον οποίο ήρθε να δει αξιοθέατα.

Με υποδομές του τύπου hôtel de charme ή hôtel de boutique δεν εξετάζονται μόνο τα αστέρια του χώρου αλλά και η ιστορία του χρόνου που ταξιδεύει τον ξένο τουρίστα ως φιλοξενούμενο πολιτισμού.

Πέρα από τις διακοπές - Ν. Λυγερός
Μετάφραση από γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Πέρα από τις διακοπές είναι δυνατόν
να δεις την ουσία και του καθήκοντος
της αλήθειας αναφορικά με τους αθώους.
Επομένως εναπόκειται σε μας
να τους προστατεύσουμε
ενάντια στη βαρβαρότητα
που προσπαθεί με κάθε τρόπο
να κοροϊδέψει τους αδιάφορους
για να τους μετατρέψει σε συνεργούς.

Ο τουρισμός πεθαίνει και η ανάδειξη ορυκτού πλούτου περιμένει.
Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός, Αντώνης Φώσκολος March 23, 2016

Πάνε πολλά χρόνια τώρα που ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας ζει και τρέφεται αποκλειστικά από εισαγωγές ορυκτού πλούτου από το εξωτερικό. Παράλληλα οι κυβερνήσεις μας έλεγαν ότι βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, η οποία και θα μας έβγαζε σταδιακά από την οικονομική κρίση.

Με τρόμο σήμερα οι πολιτικοί μας ανακαλύπτουν ότι οι ανατινάξεις φανατικών καμικάζι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια γίνονται καθημερινό φαινόμενο κι η απελπισία της μετανάστευσης και της ανεργίας θα πολλαπλασιάσει το φαινόμενο στα νέα παιδιά, δεδομένου μάλιστα ότι τους οδηγεί στον Παράδεισο και εμάς στην οικονομική κόλαση.

Η Ελλάδα οδηγείται στην οικονομική απαξίωση, την στιγμή που νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν έμπρακτα με ανακαλύψεις την ύπαρξη -βάσει νέου μοντέλου- σημαντικών συγκεντρώσεων βιογενούς φυσικού αερίου στην Κύπρο και Νότια της Κρήτης. Το νέο αυτό μοντελλο προέκυψε από την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ πριν μόλις 6 μήνες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και μόλις προ μηνών τουλάχιστον 13 παρόμοιων στόχων στην Κύπρο και Νότια της Κρήτης (Εικ.1).


Βουτηγμένοι στην απάθεια και χωρίς καμία ανατροπή είμαστε όλοι καταδικασμένοι να βαδίσουμε στην φτώχεια και στην καθημερινή μιζέρια. Ας ενωθούμε λοιπόν ώστε επιτέλους να υπάρξει κράτος που δείχνει ότι προλαμβάνει τα προβλήματα και ότι πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο. Καλύτερο αύριο δεν θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ χωρίς δημιουργία νέου ντόπιου πλούτου, ιδιαίτερα του ορυκτού πλούτου για όλους μας, πράγμα που θα επιτρέψει να έχουμε επιτέλους ασφάλεια, ελευθερία σκέψης κι αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Ο τουρισμός είναι ο στόχος του πολιτισμού
αφού αυτός θα μεταφέρει και μεταδώσει
τον πολιτισμό σε άλλες περιοχές του κόσμου
όπου στοιχεία που σε χαρακτηρίζουν είναι άγνωστα
κι αν εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να βοηθήσεις
τότε μην περιμένεις από τους άλλους να μάθουν
για τον τόπο σου και για αυτά που αγαπάς
όταν είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ

Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ είναι δύο ισχυρά στοιχεία για τον Ελληνισμό και δεν πρέπει κανένα από αυτά να επισκιάσει το άλλο. Ο Τουρισμός υπάρχει ήδη στην Ελλάδα και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον Πολιτισμό μας αλλά και για την οικονομία μας. Κατά συνέπεια πρέπει να τον προστατέψουμε από κάθε προσπάθεια που μπορεί να τον μειώσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε στο νου μας την ύπαρξή του και να τον προσέχουμε. Μάλιστα θα πρέπει να τον αναβαθμίσουμε όσον αφορά στην ποιότητα για να αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να είναι ουσιαστικά ασύγκριτο για να μπορέσει να βοηθήσει την πατρίδα μας.

Υπογραφές υπέρ της θέσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ

Σε αυτό το πλαίσιο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έρχεται να τον ενισχύσει δυναμικά και αποτελεσματικά αφού δεν περιορίζει τις οικονομικές δραστηριότητές μας μόνο στην κυριαρχία, αλλά τις επεκτείνει στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Συνεπώς δεν είναι ανάγκη να μπερδεύουμε τα δύο σε μία περιοχή καθαρά τουριστική αφού παραδείγματος χάρη τα μεγάλα και στρατηγικά κοιτάσματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές. Αυτό απελευθερώνει περιοχές και επιτρέπει σε θαλάσσιες να γίνουν αιολικά πάρκα, να έχουν τεχνητά νησιά, να φιλοξενούν φωτοβολταϊκά συστήματα δίχως να ενοχλούν κανένα ακόμα και σε επίπεδο θέας για τον τουρισμό.

Μπορεί η ΑΟΖ να επιτρέπει και την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, για να μην έχουμε τα προβλήματα που παράγει το πετρέλαιο με την καύση του για να το μετατρέπουμε σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι η ΑΟΖ και ο Τουρισμός δεν είναι δύο αντίπαλα στρατόπεδα όπως νομίζουν μερικοί αλλά συμπληρωματικά στοιχεία που βοηθούν την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και το μέλλον της πατρίδας μας. Θέλουμε και τα δύο και θα παλέψουμε για τα δύο γιατί η Ελλάδα είναι η θάλασσα, ο ήλιος, το λάδι, δηλαδή ο τουρισμός, η ενέργεια και η γη.

Νίκος Λυγερός: Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο Θεόδωρος Καρυώτης


38921 - Χαρούμενες διακοπές. (Dessin) Ν. Λυγερός Post published:June 1, 2018Post Category:Articles / Drawings
Χαρούμενες διακοπές. (Dessin) Ν. Λυγερός Drawings

Ο τουρισμός είναι ο πρώτος καθρέφτης
του πολιτισμού
άρα μην τον μειώνεις αφού βασίζεται
στην έννοια της φιλοξενίας
πράγμα το οποίο είναι βαθιά ανθρώπινο
και με αυτήν την έννοια ανήκει
και αυτός στην Ανθρωπότητα.
Να το έχεις στο μυαλό σου για το μέλλον.

Στρατηγικός τουρισμός

Την ώρα που παλεύουμε για να κρατήσουμε την ιστορία μας μέσω της μνήμης μας, οι δικοί μας θεωρούν ότι αυτός ο αγώνας είναι αναχρονικός. Μας εξηγούν ότι με έναν μεταμοντέρνο τρόπο πρέπει να ξεπεράσουμε τις νοητικές μας δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό. Προωθούν μεθοδολογίες που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα κοινά σημεία που έχουμε με όλους όσους έχουμε διαμάχες. Για να μην έχουμε διαμάχες, σβήνουμε τις μάχες μας. Και στην ουσία, μας επιβάλλουν την κυριαρχία του κενού.

Την ίδια ώρα, οι φιλικές μας σχέσεις αντιμετωπίζουν το όλο θέμα με έναν καθαρά ελληνικό τρόπο όπου ο πολιτισμός έχει τον κύριο ρόλο. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι όλη η ιστορία τους είναι το αποτέλεσμα ενός συγκριτισμού όπου η διαφορά και η ποικιλία θεωρούνται ως πλούτος. Η καλύτερη μέθοδος για να το αποδείξουν είναι η εφαρμογή αυτών των νοητικών σχημάτων στον τομέα του τουρισμού.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο τουρισμός είναι ένας πλούτος. Δεν εννοούμε τον μαζικό τουρισμό που έχει φτάσει ούτως ή άλλως στα όριά του. Ο τουρισμός πια δεν έχει νόημα, αν δεν είναι ποιοτικός. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας δεν κατανόησε ακόμα πόσο στρατηγικός πρέπει να είναι ο τουρισμός μας. Το θέμα δεν είναι πια το συγκριτικό πλεονέκτημα διότι στην ουσία δεν υπάρχει, αν ο τουρισμός δεν έχει ως υπόβαθρο τον πολιτισμό. Όμως ακόμα και αυτό δεν επαρκεί πια. Ο πολιτισμός, αν δεν εφοδιαστεί με στρατηγική, δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στη βαρβαρότητα και στις επιθέσεις της λήθης.

Στην Τουρκία, ο τουρισμός είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Όλες οι κινήσεις έχουν έναν και μόνο σκοπό, την ανάδειξη του κράτους. Και αν χρειάζεται να μετατραπεί όλη η ιστορία σε εργαλείο προπαγάνδας, δεν έχει σημασία. Η αιχμή του δόρατος είναι η Κωνσταντινούπολη. Ως διαχρονικό κέντρο πολιτισμών, η Πόλη είναι ο ιδανικός στόχος του τουρισμού ως στρατηγική οντότητα. Κάθε κατάκτηση, κάθε καταπάτηση μετατρέπεται αποτελεσματικά σε ελκυστικό κέντρο. Κάθε ήχος, κάθε χρώμα αποκτά μία νέα ερμηνεία για να λειτουργήσει το τουρκικό δόγμα.

Ο τουρισμός πρέπει να είναι προσωρινός και κατά κάποιο τρόπο προσφυγικός. Πρέπει όλοι να θέλουν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη, όχι όμως για να μείνουν. Το καλύτερο θύμα αυτού του στρατηγικού τουρισμού είναι το ελληνικό στοιχείο. Το αγκίστρι είναι το σύμβολο, η εικόνα. Ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το σύμβολο έγινε συμβολικό και δεν έχει πια νόημα. Οι Έλληνες επισκέπτες δεν συναντούν τους απελαθέντες, μόνο τις οικίες τους, τις περιουσίες τους. Η Τουρκία δημιουργεί το οικονομικό της μέλλον πουλώντας το πολιτιστικό μας παρελθόν. Και κάθε αγορά είναι μία επιπλέον εγκατάλειψη.

Όμως ακόμα και πληγωμένη, η Κωνσταντινούπολη μπορεί να παίξει τον ρόλο του αναγεννησιακού στοιχείου μέσω μίας νέας μορφής αντίστασης. Διότι όπως λέει ο ποιητής «για να σε γονατίσουν πρέπει να γονατίσεις».

Νίκος Λυγερός: Η Άλωση δεν είναι οριστική. Θα πάρουμε την Κωνσταντινούπολη, αυτό είναι σίγουρο (video)

Για σένα o τουρίστας 
είναι ξένος ή όχι
κι όταν μιλάς για τουρισμό
εννοείς φιλοξενία ή κάτι άλλο;
Αν είσαι φιλόξενος
επανέρχεται για να σε δει
διότι τον άγγιξες κι ενσωματώθηκες
στο νευρωνικό του δίκτυο διότι 
είδε ότι τον σέβεσαι ως άνθρωπο
κι όχι μόνο ως πελάτη.

Από Κείμενα και Διαλέξεις του Δρ Νίκου Λυγερού

**Οι επισημάνσεις με έντονα γράμματα και οι εικόνες
που παρατίθενται, οφείλονται στην Αέναη επΑνάσταση.

Ο Νίκος Λυγερός είναι μαθηματικός,
στρατηγικός αναλυτής και γεννήθηκε...
Διαβάστε την συνέχεια του βιογραφικού »

ΠερισσότεραΝίκος ΛυγερόςΤαξιδεύοντας 


Βίντεο διαλέξεις του Ν. Λυγερού με θέμα τον Τουρισμό

Συνέντευξη Δρ. Ν. Λυγερού: Covid-19, AOZ, Ενέργεια,
Στρατηγική, Τουρισμός στον Σ. Πολύζο. TrtTv, 02/06/2020












Αν ο πολιτισμός είμαστε εμείς
και ο τουρισμός οι άλλοι
τότε είναι το πρώτο βλέμμα
του εξωτερικού παράγοντα
που μας δίνει πληροφορίες
και για την αξία μας
κι αν ακυρώσουμε αυτό το βλέμμα
τότε χωρίς να το αντιληφθούμε
θα είμαστε στο πλαίσιο
της βαρβαρότητας.


• Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Έξυπνες διακοπές». 
Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΟΣ, Φρουρίου 18, Πλαταμώνας Πιερίας. 
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, ώρα: 19.00 - Αφίσα 38921
Perfection 19 6 6/2018. Χαρούμενες διακοπές. (Dessin) Talks













Κόσμος και κοσμάκης
μπαίνει στο αεροσκάφος
για να χαρεί την πατρίδα
γιατί οι περισσότεροι
είναι Έλληνες και όχι τουρίστες
που ταξιδεύουν στο εξωτερικό
για διακοπές.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
Στρατηγικός τουρισμός και πράσινο λιμάνι.
Πλοίο ΚΡΗΤΗ ΙΙ, ANEK. Κυριακή 14 Ιαν 2018 Αφίσα












Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
Ο τουρισμός ως στρατηγικός στόχος 
του πολιτισμού”. Φοιτητικό Πολιτιστικό 
Κέντρο “ΞΕΝΙΑ”, Ρέθυμνο. Τρίτη 
27 Μαρτίου 2018, ώρα: 20.00 -  Αφίσα
δεν σου προκαλεί 
πληρότητα αλλά έλλειψη
διότι η πρώτη σου επαρκεί
ενώ η δεύτερη σ’ αναγκάζει
να επιστρέψεις για να δεις
τους ανθρώπους και τα μέρη
που σ’ άγγιξαν λόγω ανθρωπιάς
αυτό να έχεις στο μυαλό σου
όταν σκέφτεσαι το μέλλον του τομέα
για να βοηθήσεις 
την πατρίδα επί του πρακτέου.

Ν. Λυγερός - «Στρατηγική και τουριστική
ανάπτυξη της Σκύρου». 08/06/2017












Διάλεξη Λυγερού: Τουρισμός και πολιτιστική κληρονομιά.
Πνευματικό Κέντρο Θολαρίων. Αμοργός, 26 Μαρτίου 2016












Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Στρατηγικός
Τουρισμός
». Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κορίνθου,
1ος όροφος (Δαμασκηνού & Ερμού, Κόρινθος).
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016.


Ν. Λυγερός - Στρατηγικός τουρισμός και έξυπνη
διοίκηση
, 2ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, 15/04/2016












Διάλεξη με θέμα: «Στρατηγικός Τουρισμός».
Ξενοδοχείο "ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε" στον Πλαταμώνα
Πιερίας, οδός Φρουρίου, αριθμός 18, Τ.Κ 600 65.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.













ΑΦΙΣΑ / ΟΜΙΛΙΑ: Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
«Ελληνικός Στρατηγικός Τουρισμός» Αίθουσα 
Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο 2ος όροφος, 
Αλεξανδρούπολη. Σάββατο 26 Ιουλίου 2013













Εισήγηση του Καθηγητή Νίκου Λυγερού στο συνέδριο με θέμα:
«Πολιτισμός και Τουρισμός: Μία νέα προσέγγιση». Διοργάνωση 
οι Βουλευτές: Μάγια Τσόκλη & Πέμη Ζούνη στην Βουλή των Ελλήνων,
04-05-06 Ιουνίου 2010. – Πρόσκληση.Text / ΚείμενοΟμιλία / Talks



Περισσότερα Videos στο (Έργο Ανθρωπότητας - Official Channel)
Έργο του Νίκου Λυγερού - Work of N. Lygeros. Computer Science,
Education, Geopolitics, Geostrategy, Human Resources, Intelligence,
Linguistics, Mathematics, Music, Philosophy, Strategy, Strategic Games.













by Sophia-Ntrekou.gr | Αέναη επΑνάσταση


20250 - Αν ο τουρισμός - Ν. Λυγερός June 28, 2015
7372 - Αρχή στρατηγικού τουρισμού June 10, 2012
37785 - Ο ποιοτικός τουρισμός Ν. Λυγερός March 28, 2018
20249 - Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον τουρισμό June 28, 2015
20251 - Αν θέλεις τουρισμό - Ν. Λυγερός June 29, 2015
26779 - Ο πολιτισμός του στρατηγικού τουρισμού July 29, 2016
28193 - Πέρα από τις διακοπές October 13, 2016
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά
24217 - Ο τουρισμός πεθαίνει και η ανάδειξη ορυκτού πλούτου περιμένει. (με Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολο) Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος March 23, 2016• 16171 - Ο τουρισμός - Ν. Λυγερός August 7, 2014
13651 - Ο Τουρισμός και η ΑΟΖ - Ν. Λυγερός October 13, 2013
38334 - Ο τουρισμός - Ν. Λυγερός April 25, 2018
2511 - Στρατηγικός τουρισμός N. Lygeros May 13, 2012
28072 - Για σένα o τουρίστας Ν. Λυγερός October 1, 2016
• Περισσότερα περί τουρισμού στο Opus of N. Lygeros

Δεν υπάρχουν σχόλια: