Βιωματική θεολογία εκ της Τρούμπας του Πειραιά (International Whores' Day)

φωτογραφία από την ταινία «Τα Κόκκινα Φανάρια» 1963 
σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Αλέκου Γαλανού, 
βασισμένο στο θεατρικό έργο «Το σπίτι με τα κόκκινα φανάρια» 
του Γαλανού. The Red Lanterns (1963) - "Ta Kokkina Fanaria" 

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ιερόδουλων*
(International Whores' Day)

Όλα ενυπάρχουν στο πριν και στο μετά.
Η μετάνοια της ψυχής και του νοός εμπράκτως
και ζωντανά και σήμερα. Χριστιανά τα τέλη ημών.

Βιωματική θεολογία εκ της Τρούμπας του Πειραιά

Μου διηγήθηκε κάποτε ο φίλος μου Misha Sarov: Σε ένα κήρυγμά του, καθώς ακούγονταν τα μεγάφωνα απ' έξω από το ναό (Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς) και υπήρχε πολύς κόσμος, μπροστά από το ναό πέρασε μία πόρνη γυναίκα, η οποία πήγαινε στη δουλειά της (στην παρακείμενη Τρούμπα). 

Μόλις πέρασε μπροστά από το ναό και άκουσε από τα μεγάφωνα το κήρυγμα του αείμνηστου π. Χρυσοστόμου, κάτι τσίμπησε μέσα στην καρδιά της. Κοντοστάθηκε, άκουσε καλά τα λόγια του π. Χρυσοστόμου και τότε σταματάει, μπαίνει μέσα στο ναό, κάθεται κι ακούει το κήρυγμα του Ιεροκήρυκα.

Όταν τελείωσε το κήρυγμα, ζήτησε να δει τον Ιεροκήρυκα και να εξομολογηθεί. Εξομολογήθηκε στον π. Χρυσόστομο με δάκρυα στα μάτια, γεμάτη μετάνοια. Και, τελειώνοντας -ήταν αργά βράδυ- του ζήτησε τη χάρη να μείνει το βράδυ μέσα στο ναό, διότι δεν είχε πού να πάει, και την άλλη μέρα θα ετακτοποιείτο.

Πράγματι, έμεινε μέσα στο ναό όλο το βράδυ και, όταν το πρωί πήγαν οι ιερείς ν’ ανοίξουν το ναό, βλέπουν την πρώην πόρνη, τη μετανιωμένη αυτή γυναίκα, μπροστά στην εικόνα του Χριστού μπρούμυτα πεσμένη, μέσα σε μια λίμνη από δάκρυα, νεκρή. Την ώρα της μεγάλης μετάνοιάς της, έφυγε στον ουρανό αυτή η ψυχή, και σ’ αυτό, συνετέλεσε με τον δείκτη του λόγου του, με τον δείκτη της μετανοίας, ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Γιαλούρης.

Ο π. Χρυσόστομος, ο εκ Λέσβου μητροπολίτης Χίου, ετάφη στη Νέα Μονή Χίου. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε το 2004 και μοσχοβόλησε ο ασκητικομαρτυρικός αυτός τόπος, απ' την ευωδιά, της Θείας Χάρης που εξέπεμπαν.

Για την μετανοημένη κοπέλα τι να πούμε... είναι ακριβώς σαν την οσία Ταϊσία του αγιολογίου μας!

Δείτε: Δύο Αγίες «από εταιρίδων» Πελαγία και Ταϊσία: Μόνο ένας γενναίος και ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να λογιστεί ως χριστιανός

Η Βιωμένη Θεολογία εκ της Τρούμπας Ζωή,
είναι το άθροισμα των επιλογών μας.

Ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρός Χρυσόστομος. (1916-1978), Γιαλούρης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Λέσβου το 1916. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και ως Εφημέριος στην Αθήνα και τον Πειραιά. Στις 25 Ιουνίου 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Εκοιμήθη στη Χίο στις 29 Νοεμβρίου 1978.

Αέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr
Για την Μαρία την πόρνη που μόνασε στην Μακεδονία
Διήγηση από το Λειμωνάριο με ιστορίες μοναχών

Η Τρούμπα του Πειραιά

Φωτογραφία από την Τρούμπα του Πειραιά την δεκαετία του '60
Φωτογραφία από την Τρούμπα του Πειραιά την δεκαετία του '60

Η 
Τρούμπα είναι περιοχή του Πειραιά και αποτελεί το δυτικό μέρος της συνοικίας της Τερψιθέας προς τον κεντρικό λιμένα. Το όνομά της το οφείλει σε μια μεγάλη τρόμπα νερού που ήταν τοποθετημένη από τη δεκαετία του 1860 σε μια στέρνα στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή, από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε ατμόπλοια του λιμανιού.

Καρδιά της Τρούμπας ήταν η μακρόστενη οδός Νοταρά, όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι από τους οίκους ανοχής, ενώ στις γειτονικές οδούς Φίλωνος και Κολοκοτρώνη ήταν τα μπαρ και τα καμπαρέ.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Τρούμπα λειτουργούσαν κακόφημα μπαρ, οίκοι ανοχής και καμπαρέ. Ωστόσο, η εικόνα της Τρούμπας που υπάρχει σήμερα στο ελληνικό λαϊκό φαντασιακό αφορά κυρίως την περίοδο από την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1944 μέχρι την επιβολή της χούντας το 1967, καθώς προπολεμικά αρκετοί οίκοι ανοχής βρίσκονταν και σε άλλα σημεία του Πειραιά, κυρίως στα Βούρλα της Δραπετσώνας. 

Το κλείσιμο των οίκων ανοχής στα Βούρλα το 1937 και η μετατροπή τους σε φυλακές είχε ως άμεσο αποτέλεσμα οι ιερόδουλες που βρίσκονταν εκεί να μεταφερθούν στην Τρούμπα.

Σήμερα η οδός Νοταρά είναι ένας λίγο πολύ κανονικός δρόμος του Πειραιά με αρκετά ξενοδοχεία.

2 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα Ιερόδουλων
(International Whores' Dayή
Διεθνής Ημέρα Εργατριών του Σεξ

French-prostitutes are carted off to the Salpêtrière prison (Étienne Jeaurat, 1745)
French prostitutes are carted off to the Salpêtrière prison (Étienne 
Jeaurat, 1745) Collection Musee Carnavalet - Histoire de Paris. 
Μτφ: Γαλλίδες ιερόδουλες μεταφέρονται στη φυλακή Σαλπετριέρ 
(Ετιέν Ζώρατ, 1745) Μουσείο Καρναβαλέ - Ιστορικό Παρισιού

Φόρος τιμής κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου στις ιερόδουλες όλου του κόσμου και για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, σ’ ένα χώρο, όπου βασιλεύει η εκμετάλλευση.

Όλα ξεκίνησαν στις 2 Ιουνίου του 1975, όταν περισσότερες από 100 ιερόδουλες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Νικητίου (Saint Nizier το όνομά του αναφέρεται στον Νικήτιο της Λυών, επίσκοπο της πόλης κατά τον 6ο αιώνα) στην πόλη Λυών της Γαλλίας για να προσελκύσουν την προσοχή της τοπικής κοινωνίας για τις απάνθρωπες συνθήκες του επαγγέλματός τους, την εις βάρος τους αστυνομική βία και την απροθυμία της γαλλικής κυβέρνησης να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματά τους. 

Κατά τη διάρκεια της οχταήμερης κατάληψης της εκκλησίας τραγουδούσαν πολιτικά τραγούδια και φώναζαν συνθήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και τερματισμό του εις βάρος τους στίγματος από την κοινωνία.

Η κατάληψη έληξε με την επέμβαση της αστυνομίας, αλλά αποτέλεσε την αφετηρία για τη διεθνοποίηση του κινήματός τους και την καθιέρωση της 2ας Ιουνίου ως Διεθνούς Ημέρας Ιερόδουλων ή Διεθνούς Ημέρας Εργατριών του Σεξ (International Whores' Day).

International Whores’ Day or International Sex Workers’ Day

International Whores’ Day or International Sex Workers’ Day is observed annually on June 2 of each year, honours sex workers and recognises their often exploited working conditions. The event commemorates the occupation of Église Saint-Nizier in Lyon by more than a hundred sex workers on June 2, 1975 to draw attention to their inhumane working conditions. It has been celebrated annually since 1976. In German, it is known as Hurentag (Whore's Day). In Spanish-speaking countries, it is the Día Internacional de la Trabajadora Sexual, the International Day of the Sex Worker.

Βιβλιογραφία:
► Σοφία Ντρέκου: Βιωματική θεολογία εκ της Τρούμπας του Πειραιά » by Sophia-Ntrekou.gr
► Η Τρούμπα του Πειραιά: Από το βιβλίο «Βούρλα - Τρούμπα: Μια περιήγηση στο χώρο του υποκόσμου και της πορνείας του Πειραιά (1840-1968), Βασίλης Πισιμίσης, Εκδόσεις Τσαμαντάκη. Έτος έκδοσης: 2010. σελ.: 206
► 2 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα Ιερόδουλων - International Whores’ Day or International Sex Workers’ Day » Agustín, Laura Maria. "Sex at the Margins: Migration, Labour Markets and the Rescue Industry", 2007, Zed Books. The Naked Anthropologist

► ΠηγήΑέναη επΑνάσταση by Sophia Ntrekou.gr

Για την Μαρία την πόρνη που μόνασε στην Μακεδονία
 Διήγηση από το Λειμωνάριο με ιστορίες μοναχών

► Σεξ στην εφηβεία

Η Ψυχολογία του Βάθους και το κουράγιο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας


Πρόσκληση:

Οι εργάτριες του σεξ κατέκλυσαν το Instagram

Η πιο sexy απ' όλες...

Παπάδες και πόρνες (ή: ιερείς & εργαζόμενοι στο σεξ)

ΗΠΑ: Πρώην πόρνη πολυτελείας στο δρόμο του Χριστού

Παπάς βοηθάει πόρνες...Ο άγιος της Ομόνοιας, οι χίπις και οι πόρνες

Ένα σκάνδαλο, πολλές αμαρτίες και ένας άγιος...

Ήταν δυο πόρνες (μια φορά) - Επειδή κανένας δεν είναι για πέταμα

Θέλεις σεξ;

Ηθικισμός στην Ορθοδοξία; Όχι ευχαριστώ!

Η αμαρτία (χωρίς ηθικισμούς)

Μην είσαι sexy…

"Γιατί σταμάτησα να βλέπω πορνό"

Σημειώσεις για τη σεξουαλική πείνα μας και τον ελεύθερο έρωτα

Λύσε με! 'Γιατί πέταξα τις χειροπέδες του σαδομαζοχισμού'

Σκλάβες του σεξ στην Ευρώπη – Μαύρες σκλάβες στην Ελλάδα

Έφηβοι, έρωτας, σχέσεις και γάμος... Αναζητώντας την αγάπη, την αιωνιότητα και τη ζωή!

Γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι; από αγάπη, από έρωτα ή για να κάνουν πολλά παιδιά;

Τα νερωμένα συναισθήματά μου και το κρασί της Κανά...

Από ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - sex


Δεν υπάρχουν σχόλια: