2/11/13

Νοέμβριος... Μέγας και λαμπρός μήνας!


Μέγας και λαμπρός ο μήνας Νοέμβριος 
με πολλές και λαμπρές εορτές!
Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

«Ο λειτουργικός χρόνος, ο χρόνος της Εκκλησίας πού ξεπερνά τα πρόσκαιρα και τα μάταια, τις εγκόσμιες λύπες και χαρές μας καλεί σε συνεστιάσεις πνευματικές και ευκαιρίες πανηγύρεως.

Οι Ανάργυροι, ο Βατάτζης, οι Ταξιάρχες, οι άγιοι Νεκτάριος και Μηνάς, ο Ιερός Χρυσόστομος, το πάνυ γλυκύ και υπέροχο Χριστός Γεννάται των Ιερών Εισοδίων, η σαρακοστή και το σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων, οι άγιοι Αικατερίνα, Στυλιανός και Ανδρέας, η Παρθένος πού έρχεται εν τω σπηλαίω αποτεκείν απορρήτως τον προαιώνιον λόγον και τόσες άλλες εορτές και πνευματικές στιγμές, δίνουν ένα χαρμόσυνο εορτολογικό χαρακτήρα στον μήνα Νοέμβριο, πού σηματοδοτεί τα προεόρτια της Ανατολής του νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης!

Ας παραμείνουμε στον χώρο της Εκκλησίας, στον νοητό ναό της καρδίας και τον τοπικό ναό της λατρείας για να ωφεληθούμε και να ευφρανθούμε. Γιατί η ημέρα και η ώρα είναι του Κυρίου μας.» [1]

Ο Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο. Η λέξη Φθινόπωρο προέρχεται από το ρήμα φθίνω και το ουσιαστικό οπώρα, επειδή αυτή την εποχή του έτους λιγοστεύουν τα οπωρικά (οι εδώδιμοι καρποί του δέντρου, τα φρούτα).

Ο Νοέμβρης είναι και Κρασομήνας επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, αλλά και τρυγομήνας γιατί είναι ο μήνας του λιομαζώματος. Ουσιαστικά, με το Νοέμβριο τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές μέρες του χειμώνα, με τις βροχές και τις ατέλειωτες νύχτες.° ☾ °☆

Αδιατάρακτος Νοέμβρης

Ο ίδιος αδιατάρακτος Νοέμβρης
με σημαίες παντού χθεσινής βροχής
παραδομένα στη γύμνια τα δέντρα –
δυο τρία φύλλα μόνον εστασίαζαν υπάρχοντας.

Το στρογγυλό λιβάδι σαν περιβραχιόνιο
στην ελεύθερη εξάπλωση της φύσης
και πάλι έσκυβα να πιω μέσα από την ίδια ακινησία
που έπιναν σκυμμένα εκείνα τα μουλάρια.

Αστραφτερή η διάταξη του ήλιου
πάνω στο τρίχωμά τους
δεμένη χαλαρά σε ζουζουνιού κορμό
για να μη φύγει.[2]

.✟. Ας παραμείνουμε στον χώρο της Εκκλησίας,
στον νοητό ναό της καρδίας και τον τοπικό ναό της λατρείας
για να ωφεληθούμε και να ευφρανθούμε.
Γιατί η ημέρα και η ώρα είναι του Κυρίου μας .✟.

παραπομπές 
1. Πρωτοπρεσβύτερος Παντελεήμων Κρούσκος, Θεολόγος, Εφημέριος Ι. Μητρ. Ναού Σωτήρος Χριστού Καλύμνου
2. Κική Δημουλά, απόσπασμα από το ποίημα «Ατροφικό ένστικτο» Ποιήματα, Ίκαρος 1998.
3. αέναη επΑνάσταση / www.sophia-ntrekou.gr

Δείτε και...  1. Νίκη - Άννα Παπουλάκου - Μουσική Internal Flights


  1. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ17 του Νοεμβρίου Γρηγορίου Νεοκαισαρίας του θαυματουργού Οσίου Λαζάρου του ζωγράφου και Χαζάρου Ζαχαρίου του σκυτοτόμου Γενναδίου και Μαξίμου πατριαρχών Νίκωνος μαθητού Σεργίου του Ρώσου και του πολυτεχνείου της γενιάς μου.


  1. ΚΛΕΙΩ ΔΕΝΑΡΔΟΥ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕΝοέμβριος ήταν και τότε ποιος χρόνος αλήθεια και πότε. Εσύ το λησμόνησες πια χαμένα φιλιά και κίτρινα φύλα παντού ερημιά. Νοέμβριος ήταν αλήθεια που μου 'φερες τα παραμύθια του κόσμου με μια σου ματιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: