25/8/18

Μάνος Χατζιδάκις: Το τραγούδι μου είναι μια μυστική πηγή (Βίντεο)

Μάνος Χατζιδάκις: Το τραγούδι μου είναι μια μυστική πηγή

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου


Ο Μάνος Χατζηδάκις έφυγε το 1994, αλλά είναι και πάλι τα δικά του λόγια που ταιριάζουν καλύτερα για να περιγράψουν την προσωπικότητα και το έργο του.


«Δεν είναι το τραγούδι μου απλοϊκό κι ευχάριστο σαν το τενεκεδένιο σήμα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν κολακεύει τις συνήθειές σας ούτε και διασκεδάζει την αμηχανία σας, την οικογενειακή σας πλήξη ή την ερωτική σας ανεπάρκεια.

Δεν είναι το τραγούδι μου μονόφωνη αρτηρία ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ' απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες.

Kαι μην ξεχάσετε. Σαν φύγετε από δω, δεν σας ανήκει παρά μονάχα το αίσθημα, η σκέψη και τα ερωτήματα, που ολόκληρο το βράδυ σας μετέδωσα μέσ' απ' τη μουσική μου. Σε μένα απομένει το τραγούδι, η μαγική στιγμή μου, που είναι μια εξαίσια απάντηση αρκεί να με ρωτήστε. Pωτήστε με λοιπόν. Kι ύστερα σας παρακαλώ σωπάστε! Γιατί θα τραγουδήσω!».

Από το βιβλίο: Μάνος Χατζιδάκις, O καθρέφτης και το μαχαίρι, εκδ. Ίκαρος, 1995 


Βίντεο 1: «Ο καθρέφτης - Μάνος Χατζιδάκις» Το 5ο ορχηστρικό κομμάτι από τον δίσκο «ο σκληρός Απρίλης του '45» (1974). Είναι και το μοναδικό κομμάτι που έγραψε ο Χατζιδάκις, καθώς ο «σκληρός Απρίλης» απαρτίζεται από ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, διασκευασμένα για μικρό μουσικό σύνολο. Μπουζούκι παίζει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης. 


www.sophia-ntrekou.grΒίντεο 2: «Μάνος Χατζιδάκις - Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» Τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζηδάκι, που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες ή εκφωνήθηκαν. Οι φωτογραφίες, που σχολιάζονται αναλυτικά από τον Μάνο Χατζηδάκι, λειτουργούν σαν σχεδίασμα αυτοβιογραφίας. Μέσα από αυτό, αναδύεται το προφίλ ενός ανθρώπου που συνδέθηκε άμεσα με την εποχή του, τοποθετημένου στο επίκεντρο μιάς πληθωρικής καλλιτεχνικής και πολιτικής δραστηριότητας.


Κλικ στην εικόνα ή τον σύνδεσμο για να δείτε τα Video.


Βίντεο 3: «Χορός με τη σκιά μου» Μουσική, στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις (1998) Από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» (στο οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το «Χορός με τη σκιά μου») γράφτηκε αρχικά για να τραγουδηθεί από τη Jacqueline Daneau στο Παρίσι το 1962. Ηχογραφήθηκε τελικά τον Απρίλιο του 1965 στη Νέα Υόρκη ως ορχηστρικό και μ’ αυτή τη μορφή έγινε γνωστό.


Για την σύνθεση – «Χορός με τη σκιά μου» – ο Μάνος Χατζιδάκις έχει γράψει:

  • «Σαν μπήκα σπίτι μου άρχισα να χορεύω. Ο ήχος μιας μπάντας με παρασύρει. Σκίζω τον τοίχο, βρίσκομαι στους δρόμους, χρωματισμένους εφιαλτικά κι οι μπάντες να χτυπάνε τους ρυθμούς ξέφρενα, ενώ εγώ χάνομαι μες στο χρόνο, μόνη, έρημη, αινιγματική, μέσ’ από κει που ήρθα, αφήνοντας πίσω μου ένα χαμόγελο παντοτινό στη μνήμη των ανθρώπων. Γιατί κανείς ποτέ δεν θα γνωρίσει αν ήρθα, αν έφυγα κι αν πράγματι υπήρξα κάποτε τυχαία ανάμεσά τους». 
Πρόκειται για μια κυριολεκτικά μεγαλειώδη σύνθεση, που μας αφήνει άφωνους με τη μαγεία και τη δύναμή της…Βίντεο 4: Το 1987 ο Μ. Χατζιδάκις γράφει στίχους για το «Χορός με τη σκιά μου» και το παρουσιάζει με τη Δήμητρα Γαλάνη στο Σείριο (Zoom)www.sophia-ntrekou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: