Την Κυριακή να εργαζόμαστε; Πώς αντιδρούμε; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι από τους πολιτικούς; (Βίντεο)

Σοφία Ντρέκου Εργασία την Κυριακή; Είναι αποδεκτή; Πώς αντιδρούμε; (και Βίντεο)

Εργασία την Κυριακή; Είναι αποδεκτή; Πώς αντιδρούμε; 
Μπορούμε να περιμένουμε κάτι από τους πολιτικούς μας;

Φυλάσσουμε την Κυριακή αργία!
Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή! 
Καταργούμε στην πράξη το νόμο 
και στηρίζουμε τα καταστήματα 
που δεν ανοίγουν τις Κυριακές!»

Ακούστε τον π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο,
Δρ. Θεολογίας και Οικονομικών, σ' ένα
απόσπασμα από Κυριακάτικο κήρυγμά του.
Μέσα σε 3 λεπτά η λύση του θέματος... γιατί,
ο π. Κωνσταντίνος δίνει μόνο λύσεις ανατρεπτικές.


Την Κυριακή να εργαζόμαστε; 
Του Αγίου Γέροντος Παϊσίου

Κανονικά πριν από τον Εσπερινό της γιορτής ή της Κυριακής σταματάει κάθε εργασία. Καλύτερα είναι να δουλέψει κανείς περισσότερο την προπαραμονή, όταν αυτό μπορεί να ρυθμισθεί, και να μη δουλέψει μετά τον Εσπερινό της παραμονής. Άλλο είναι να κάνει κανείς σε μια γιορτή ή την Κυριακή ένα ελαφρό πράγμα το απόγευμα, όταν είναι μεγάλη ανάγκη, αλλά και αυτό πάλι με τρόπο. Παλιά και οι χωρικοί που ήταν έξω στα χωράφια, μόλις άκουγαν την καμπάνα του Εσπερινού, έκαναν τον σταυρό τους και σταματούσαν την δουλειά. Το ίδιο και οι γυναίκες που κάθονταν στην γειτονιά. Σηκώνονταν, έκαναν τον σταυρό τους και άφηναν το πλέξιμο ή ό,τι άλλο έκαναν. Και ο Θεός τους ευλογούσε. Είχαν την υγεία τους και χαίρονταν.

Τώρα κατήργησαν τις γιορτές, απομακρύνθηκαν από τον Θεό και την Εκκλησία και τελικά όσα βγάζουν από την δουλειά τους τα δίνουν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Μια φορά ήρθε ένας πατέρας στο Καλύβι και μου λέει: «Το παιδί μου αρρωσταίνει συχνά και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει». «Να σταματήσεις να δουλεύεις Κυριακή και όλα θ’ αλλάξουν», του είπα. Πράγματι σταμάτησε, και το παιδάκι του έγινε καλά.

Πάντα λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές. Όλοι μπορούν να ρυθμίσουν την δουλειά τους. Όλη η βάση είναι η πνευματική ευαισθησία. Αν υπάρχει ευαισθησία, βρίσκονται λύσεις για όλα. Και αν λίγο ζημιωθούν από μια λύση, θα πάρουν ευλογία διπλή. Πολλοί όμως δεν το καταλαβαίνουν. Ούτε στην Θεία Λειτουργία πηγαίνουν. Η Θεία Λειτουργία αγιάζει. Αν δεν πάει ο Χριστιανός την Κυριακή στην Εκκλησία, πως θα αγιασθεί;

Δυστυχώς όμως πάνε σιγά-σιγά οι άνθρωποι να μην αφήσουν ούτε γιορτές ούτε τίποτε. Βλέπεις, ακόμη και τα ονόματα τα αλλάζουν, για να μη θυμούνται τους Αγίους τους. Το Βασιλική το κάνουν Βίκυ· το Ζωή, Ζωζώ, και έτσι λέει δυο φορές… «ζώο»! Έβαλαν την γιορτή της Μάνας, του Μάη, του Απρίλη… Σε λίγο θα πουν: «Σήμερα είναι η γιορτή της αγκινάρας, την άλλη του κυπαρισσιού, την άλλη τα γενέθλια αυτού που βρήκε την ατομική βόμβα ή το ποδόσφαιρο». Δεν αφήνει όμως ο Θεός.


Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή πρωί. Ώρα Θείας Λειτουργίας. Όμως στην νεοελληνική μας κοινωνία των προχωρημένων αντιλήψεων η ζωή διοργανώνεται αγνοώντας χαρακτηριστικά, τι σημαίνει κάλεσμα της καμπάνας και σύναξη στην θεία λειτουργία.

– Φροντιστήρια κανονίζουν μαθήματα την iδια ώρα με την λειτουργία.
– Εκδρομείς και ταξιδιώτες κανονίζουν ταξίδια Κυριακή πρωί-πρωί.
– Εργαζόμενοι ρυθμίζουν τις δουλειές τους ή τον ύπνο τους την ίδια ώρα, που στους ναούς γίνεται η λειτουργία.

Πόσο θλιβερή άγνοια έχουν! Τι χάνουν! Τι στερούνται προτιμώντας κάτι άλλο, ούτε καν το σκέπτονται!

Ω αν καταλάβαιναν, σε τι προσφορά πλούτου χάριτος στρέφουν την πλάτη τους!
Ω αν ήξεραν, τι «δικαιώματα» δίνουν στο διάβολο και πόσο πιο ευάλωτοι γίνονται στις παγίδες του, μένοντας γυμνοί από την «χάρη» της θείας λειτουργίας!
Ω αν εiχαν επίγνωση, πόσο τραγικά λάθος αξιολογήσεις κάνουν, αδικώντας έτσι τον εαυτό τους!…

Κάποτε, ένας ψαράς επήγε σε έναν ευλαβέστατο και άγιο μοναχό στο Άγιο Όρος Κυριακή βράδυ φρέσκα ψάρια για την εορτή πού θα είχε την άλλη ημέρα, την Δευτέρα. Ο Γέροντας παραξενεύτηκε, και τον ερώτησε:

-Ποτέ τα έπιασες; Εκείνος απάντησε:
-Σήμερα το πρωί. Εiναι φρέσκα-φρέσκα! Τότε ο άγιος εκεiνος τού λέει:
-Παιδί μου, δεν μπορώ να τα αγοράσω. Εiναι αφορισμένα. Γιατί τα έπιασες την Κυριακή.
Ο ψαράς δεν μπορούσε να το καταλάβει αυτό. Τότε του λέει ο Γέροντας:
Θέλεις να βεβαιωθείς γι’ αυτό; Δώσε ένα ψάρι στο γάτο μου. Και θα το ιδείς. Δεν θα το φάει.

Και πράγματι. Ο γάτος δεν το έφαγε. Βέβαια αυτό δεν ήταν φυσικό. Οι γάτες «τρελαίνονται» για ψάρια. Και δεν γνωρίζουν, σαν ζώα, καταστάσεις χάριτος. Ο γάτος εκείνος δεν έφαγε το ψάρι, κατά ειδική υπερφυσική ενέργεια Του Θεού. Όχι για την ψυχή του. Αλλά για την ψυχή τού ψαρά. Πού από άγνοια δεν σεβόταν την αργία τής Κυριακής. Αυτό, φυσικά, συγκλόνισε τον ψαρά, και στο εξής σεβόταν τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές.

Εμείς τις σεβόμαστε;

Από το βιβλίο του Αρχιμ. Σάββα Δημητρέα, «Δίδαξόν με τα δικαιώματά σου» Εκδ. Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού. Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr

«Ο τόπος μας είναι κλειστός.
Τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες.
Στα λιμάνια την Κυριακή
σαν κατεβούμε ν’ ανασάνουμε, 
βλέπουμε να φωτίζουνται
στο ηλιόγερμα σπασμένα ξύλα 
από ταξίδια που δεν τέλειωσαν,
σώματα που δεν ξέρουν 
πια πώς ν’ αγαπήσουν.»

Γιώργος Σεφέρης: «Μυθιστόρημα Ι'»

Δείτε σχετικά:
FaceBook
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 5 Νοεμβρίου 2016
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 17 Αυγούστου 2014


Χρήστος Ζυγγιρίδης: !!!  πολύ καλή επιλογή 3 χρόνια ·

Σοφία Ντρέκου: Χρήστο, δεν σου είπα ότι την ερωτεύτηκα την φωτογραφία;  3 χρόνια

Χρήστος Ζυγγιρίδης: έχει διαβάσει πριν 3 χρόνια ένα παιδικό βιβλίο για το διάστημα το οποίο είχε αρκετές φωτογραφίες για αρκετές μέρες χάζευα τις φωτογραφίες και πολλά βράδια χάζευα τον ουρανό..
το κάλλος που μας περιβάλλει με είχε συνεπάρει , κάλλος ανέκφραστο, και ακόμα περισσότερο αδιανόητο.
Σχολιάζει μάλιστα ο Γιανναράς στο βιβλίο του ,το πρόβλημα του κακού, πως αυτό το κάλλος ήταν πρόξενος αναζητήσεων στους αρχαίους Έλληνες. :-) Δεν θαύμαζαν απλά τη φύση, αναζητούσαν και τον ποιητή της  καληΜέρες 3 χρόνια

Σοφία Ντρέκου: Καλημέρα Χρήστο και σ'ευχαριστώ για την διαστημική περιγραφή! 3 χρόνια

Γαρυφαλια Χριστοπουλου: Γλυκιά μου. Σοφία είμαι υποκειμενική. Μου αρεσει κάθε σου έκφραση. Σ αγαπάω πολύ. 3 χρόνια ·
Τσίτσος Βασίλειος: Ψάξε στις αναρτήσεις σου και θα τη βρείς ... και να παραμείνεις έτσι ώσπου να γίνεις Φως... 3 χρόνια

Σοφία Ντρέκου: Γαρυφαλιτσα μου όμορφη και γλυκειά... να μας φέρεις τους στίχους σου με τις μελωδίες του Evaggelos να ευφρανθούμε. Σ'ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου και ανταποδίδω  3 χρόνια ·

Σοφία Ντρέκου: Βασίλειος) Βασίλη μου... αγαπημένε μου την καρδιά σου να είχα και την καλοσύνη σου. Τον καλό λογισμό που έχεις για όλους μας... να έχεις πάντα Υγεία ψυχοσωματική και κάθε καλό τ'ουρανού σου εύχομαι. «Αέναη επΑνάσταση: Ο Νόμος της Φύσης» 3 χρόνια