Γιατί ο Μανώλης Γλέζος πέρασε 13 φορές Χριστούγεννα στην φυλακή και ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήθελε να είναι μαζί του;


Ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει πως πέρασε 
13 φορές τα Χριστούγεννα στην φυλακή, 
ενώ μερικές φορές περίμενε την εκτέλεση του 
αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Μανώλης Γλέζος πλήρωσε τους αγώνες του για ελευθερία με πολλά χρόνια φυλάκισης ως πολιτικός κρατούμενος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, «γιόρτασε» 13 φορές τα Χριστούγεννα πίσω από τα κάγκελα. 13 χρόνια χωρίς φίλους, συγγενείς και κεράσματα. 13 χρόνια που δεν άκουσε τα κάλαντα και δεν διασκέδασε όπως όλοι. Κι όμως, κάποιες από αυτές τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Μανώλης Γλέζος τις πέρασε περιμένοντας την εκτέλεσή του, καθώς ήταν καταδικασμένος σε θάνατο.

Μάλιστα, ο άνθρωπος που κατέβασε την σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη στην κατοχή, στα μεταπολεμικά χρόνια βρέθηκε συγκρατούμενος με τον Γερμανό εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν. 

Δείτε: Εκείνη τη Νύχτα που κατέβηκε η ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη (30 Μαΐου του 1941)

Ο Μέρτεν ήταν ο σφαγέας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Περίπου 50.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, μετά από δική του εντολή. Ο Μέρτεν, σε αντίθεση με τον Γλέζο, έτυχε ειδικής μεταχείρισης και αποφυλακίστηκε νύχτα.




Γιατί ο Αλεξανδράκης ήθελε να κάνει Χριστούγεννα 
στη φυλακή με τον Μανώλη Γλέζο; Η δήλωση του...

Παραμονές Χριστουγέννων του 1960, ο Αλέκος Αλεξανδράκης κάνει μια δήλωση, που προκαλεί σάλο. Όταν ερωτάται από εφημερίδα με ποιον θα ήθελε να περάσει μαζί τις γιορτές, ο δημοφιλής ηθοποιός απαντά: «Θα ήθελα να έκανα Χριστούγεννα μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. Και αναφέρω αυτόν, γιατί για μένα ο Γλέζος είναι ένα σύμβολο».

Ο Μανώλης Γλέζος βρισκόταν τότε στη φυλακή, καταδικασμένος για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας. Ήταν η εποχή του ακραίου αντικομμουνισμού και ο ο ήρωας της αντίστασης κατά των Γερμανών, δεν εξαιρέθηκε από το κυνήγι όσων ανήκαν στην αριστερά.

Η απάντηση του ηθοποιού ξάφνιασε την κοινή γνώμη. Ο κόσμος είχε ταυτίσει τον Αλεξανδράκη με τον γοητευτικό ζεν πρεμιέ, που έβλεπε στον κινηματογράφο και πίστευε ότι ζούσε κοσμική ζωή.

Όσο έκπληκτη έμεινε η κοινή γνώμη, άλλο τόσο έμεινε και ο Γλέζος, που δεν είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά τον διάσημο ηθοποιό και δεν είχε ιδέα για τις πεποιθήσεις του. Ο Αλεξανδράκης ήταν αριστερός και δεν το έκρυβε. Γι’ αυτό τον λόγο, αντιμετώπισε πολλές φορές το πρόβλημα της λογοκρισίας, τόσο κατά την περίοδο της δικτατορίας, όσο και τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

Το ψαλίδι των λογοκριτών τον «περιποιήθηκε» το 1961, όταν επιχείρησε να σκηνοθετήσει ο ίδιος την πρώτη του ταινία, στην οποία και πρωταγωνιστούσε. Η «Συνοικία το Όνειρο» ήταν ένα δείγμα κινηματογραφικού ρεαλισμού και της απόλυτης απεικόνισης της σκληρής πραγματικότητας, κάτι που φαίνεται ότι ενόχλησε. Η ταινία στην αρχή απαγορεύτηκε και μετά λογοκρίθηκε, για να καταφέρει τελικά να πάρει άδεια προβολής.


Στην περίοδο της χούντας, τα προβλήματα του ηθοποιού συνεχίστηκαν. Ο ίδιος παρέμεινε σταθερός στις πεποιθήσεις του και στοχοποιήθηκε. Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, ο ηθοποιός δε δίστασε να εκφράσει δημόσια την επιθυμία του, να κάνει Χριστούγεννα στο κελί με τον Μανώλη Γλέζο.

Η ερώτηση διατυπώθηκε για τις ανάγκες μιας καλλιτεχνικής στήλης, στην οποία γνωστοί ηθοποιοί εύχονταν για το νέο έτος.

 

Όταν η «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» απευθύνθηκε στον Γλέζο για το συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι του έκανε τρομερή εντύπωση το θάρρος του Αλεξανδράκη και ότι η δήλωση αυτή στάθηκε αφορμή να γνωριστούν σε μια δύσκολη εποχή και να αποκτήσουν μια ειλικρινή φιλία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: