Όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη ο Γλέζος και Σάντας (video αφιέρωμα)

Η ανακοίνωση του Γερμανού Φρούραρχου για την αρπαγή της σημαίας.
Δημοσιεύτηκε υποχρεωτικά σε όλο τον ελεγχόμενο Τύπο και γράφει ότι
«υπεξερέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία».

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου, Αρθρογράφος
(Sophia Drekou, BSc in Psychology)


Ήταν η νύχτα α-σέληνη
τους φώτιζε η αγάπη για την Ελλάδα, 
την λευτεριά, από οίστρο ωθούμενοι
φωτίσανε την καταχνιά. 

Σε γνωρίζω από την όψη
Του σπαθιού την τρομερή
Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη 
Των Ελλήνων τα ιερά
Χαίρε ω χαίρε λευτεριά!


30 Μαΐου 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας αναρριχώνται στην Ακρόπολη της Αθήνας και κατεβάζουν τη γερμανική σημαία.

Μανώλης Γλέζος: «Η πιο έντονη ανάμνηση της ζωής μου, είναι η μάνα μου.~

Με ρωτάνε διαρκώς για τη σημαία. Εγώ όμως, ακόμα κι από την ιστορία της σημαίας, θυμάμαι τη μάνα μου. Όταν γυρίζαμε εκείνη την ημέρα στα σπίτια μας, η ώρα ήταν περασμένη, μετά τα μεσάνυχτα. Πάω στο σπίτι και βλέπω τη μάνα μου ένα κουβάρι στα σκαλοπάτια απ' έξω. Με περίμενε. Την πλησιάζω και της λέω, «Μάνα!»

Σηκώνεται απότομα, με πιάνει από τον λαιμό, με πάει στην κουζίνα για να μην ακούσουν οι άλλοι και ξυπνήσουν και μου λέει, «Πού ήσουν;»

Τότε εγώ ανοίγω το σακάκι και της δείχνω το κομμάτι της σβάστικας που είχαμε κόψει. Με αγκαλιάζει, με φιλάει και μου λέει, «Πήγαινε κοιμήσου».

Την άλλη μέρα το πρωί, ακούω τον εξής διάλογο: Ο πατριός μου τη ρωτάει, «Πού ήταν χθες το βράδυ ο μεγάλος σου γιος;».

Του απαντάει: «Ανέβα στην ταράτσα και κοίταξε στην Ακρόπολη».

Ποτέ μου δεν τη ρώτησα πώς το κατάλαβε. Θα το θεωρούσα προσβολή στη νοημοσύνη της. Αλλά για μένα αυτό ήταν το πιο συγκινητικό συμβάν στην ιστορία μου. Η μάνα μου.»

Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας
Η σημαία που κατέβασαν o Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας

ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας  Ακρόπολη

Στις 30 Μαΐου του 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος (9 Σεπτεμβρίου 1922) και ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας (22 Φεβρουαρίου 1922 - 30 Απριλίου 2011) πηγαίνουν στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, βρίσκουν και μελετούν όλα τα σχεδιαγράμματα της Ακρόπολης. Όταν θα κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο, θα αφήσουν επίτηδες επάνω στον ιστό τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να μην κατηγορηθούν οι Έλληνες φύλακες.

Στα τέλη Μαΐου του 1941 είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας ήταν δύο νεαροί φοιτητές, που δάκρυζαν, όπως και χιλιάδες Αθηναίοι, βλέποντας τη γερμανική σβάστικα να κυματίζει στην Ακρόπολη. Το χιτλερικό σύμβολο προκαλούσε την ελληνική υπερηφάνεια. Έπρεπε, λοιπόν, να κατέβει.

Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν. Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες, που πουλούσαν τον ερωτά τους, πίνοντας μπύρες και μεθοκοπώντας.

Με άγνοια κινδύνου, πήδηξαν τα σύρματα, σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Φθάνοντας σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον ιστό της σημαίας δεν αντιλήφθηκαν κανένα φρουρό και με γρήγορες κινήσεις κατέβασαν από τον ιστό το μισητό σύμβολο του ναζισμού. Ήταν μία τεράστια σημαία, διαστάσεων 4x2 μ. Είχαν φθάσει πια μεσάνυχτα. Οι δύο «κομάντος» δίπλωσαν και πήραν μαζί τους τη σημαία και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη, χωρίς και πάλι να γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς, που συνέχιζαν τη διασκέδασή τους.

Με έκπληξη η γερμανική φρουρά αντιλήφθηκε νωρίς το πρωί ότι η σβάστικα έλειπε από τον ιστό. Οι γερμανικές αρχές πανικοβλημένες διέταξαν ανακρίσεις. Μόλις στις 11 το πρωί ανάρτησαν μια νέα σημαία στον κενό ιστό.

Γλέζος και Σάντας καταδικάσθηκαν ερήμην σε θάνατο, οι άνδρες της φρουράς εκτελέστηκαν, οι Έλληνες διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, ενώ για τους φύλακες της Ακρόπολης δεν προέκυψε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ιδρύθηκαν οι δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΔΕΣ.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη τρεις φορές από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ. (βλ. παρακάτω βίντεο)

Μία από τις πολλές ηρωϊκές πράξεις της Κατοχικής Ιστορίας !


• Στο Βίντεο ο ξεχωριστός δάσκαλος Δημήτρης Λιαντίνης για την 
ηρωική πράξη του Γλέζου / Σάντα και την πλακέτα του αίσχους!



Αυτή είναι η σπηλιά της Ακρόπολης από την οποία Σάντας και Γλέζος 
αναρριχήθηκαν για να κατεβάσουν την γερμανική σημαία στην κατοχή. 
Τι συνέβη όταν επέστρεψαν στο ίδιο σημείο μετά από 41 χρόνια


Αυτή είναι η περίφημη σπηλιά μέσα από την οποία στις 30 Μαΐου του 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας αναρριχήθηκαν στην Ακρόπολη και κατάφεραν να υποστείλουν τη σημαία του Γ' Ράιχ. 41 χρόνια μετά οι δύο ήρωες επέστρεψαν στο σπήλαιο μετά από πρόσκληση της Μελίνας Μερκούρη για αυτοψία.

Οι δύο τολμηροί νέοι κατάφεραν να κατεβάσουν την σβάστικα και να αποδράσουν στο σκοτάδι. Ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα με μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα. Το 1982 η Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού ζήτησε να γίνει ανασκαφική έρευνα στη συγκεκριμένη σπηλιά με σκοπό να βρεθεί η σημαία λάφυρο. Σε κάποιο κοίλωμα της σπηλιάς, οι δύο νεαροί τότε είχαν σφηνώσει τη μάλλινη γερμανική σημαία και έφυγαν.

H επίμαχη σπηλιά βρίσκεται πάνω από την Μυκηναϊκή Κρήνη. Βρίσκεται μέσα σε μια φυσική σχισμή, που δημιουργήθηκε όταν αποκολλήθηκε μεγάλο τμήμα του βράχου.  Ο μόνος τρόπος προσέγγισης της ήταν μέσω μιας αθέατης σκάλας. Η κλίμακα αυτή σχετίζεται  σύμφωνα με περιγραφές του Παυσανία με την εορτή των Αρρηφορίων, όπου νεαρά κορίτσια των Αρρηφόρων μετέφεραν νερό από την Ακρόπολη προς το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα.  Μέσα στην σπηλιά είχαν τοποθετηθεί ξύλινες σκαλωσιές από Αμερικανούς αρχαιολόγους οι οποίοι πριν από τον πόλεμο πραγματοποιούσαν ανασκαφές. Αυτές τις  σκαλωσιές χρησιμοποίησαν οι δύο τολμηροί νεαροί το 1941 προκειμένου να αναρριχηθούν στην Ακρόπολη.

Η σπηλιά μέσω της οποίας ο Γλέζος και ο Σάντας αναρριχήθηκαν στο ιερό βράχο 
και υπέστειλαν τη ναζιστική σβάστικα. Βρίσκεται στην Βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης. 

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1982 οι σκαλωσιές αυτές -αν και φθαρμένες- βοήθησαν και πάλι τον Γλέζο να ακολουθήσει τα ίδια βήματα.  Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στην «Μηχανή του Χρόνου» σε εκείνη την επιχείρηση προειδοποίησε την υπουργό και τους συνεργάτες της να μην επιχειρήσουν περαιτέρω ανασκαφικές εργασίες, καθώς τα πετρώματα αποτελούνται από σχιστόλιθο και κινδυνεύουν να διαταραχθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για την δομή όλου του βράχου.

Η σκαλωσιά ήταν εκεί μετά από τέσσερις δεκαετίες. 

Ο Λάκης Σάντας είχε μιλήσει τότε για τη σπηλιά: «Κάτω μας το βάραθρο άνοιγε το μαύρο του στόμα να μας καταπιεί στο πρώτο ξεγλίστρημα. Σαράντα μέτρα κάτω κατέβαινε η σπηλιά και κατόπιν ανοιγότανε το χείλος ενός ξεροπήγαδου, άλλα καμιά δεκαριά μέτρα».

Ο Μανώλης Γλέζος πίστευε ότι δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί η σημαία, γιατί εκτιμούσε ότι οι Γερμανοί την εντόπισαν και την ανέσυραν. Θεωρούσε αυτό το σενάριο πολύ ισχυρό. Παρόλα αυτά δεν αρνήθηκε στην Μερκούρη την πρόσκληση και έδωσε το παρόν στην έρευνα. Μάλιστα με την χρήση ενός σχοινιού μπήκε στο εσωτερικό για να διαπιστώσει ο ίδιος εάν οι σκαλωσιές ήταν ακόμα στέρεες. Η σημαία δεν βρέθηκε εκεί. Ούτε τότε, ούτε στις επόμενες έρευνες, που έγιναν με σπηλαιοκαταδύτες. Η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε: οι γερμανοί δεν θα την άφηναν εκεί.

Η μαρτυρία του Γλέζου για την υποστολή της σημαίας

Την ιστορία της σημαίας ο Μανώλης Γλέζος πάντα απέφευγε να την περιγράφει και συνήθως απαντούσε έμμεσα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η σεμνότητα, αλλά και η επιθυμία του να αναγνωριστούν και οι άλλες ιστορίες της εθνικής αντίστασης τον κρατούσε μακριά από μια κλασική διήγηση των γεγονότων. Συνήθως απαντούσε: «τα είπαμε μια φορά, δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε».

Η θύμηση της μητέρας του πάντα τον συγκινούσε και αυτός ήταν ο μόνος λόγος για να αναφερθεί σε εκείνο βράδυ: «Όταν γυρίσαμε σπίτια μας ήταν περασμένα μεσάνυχτα. Η μάνα μου με περίμενε καθισμένη στα σκαλοπάτια. Είχε αγωνία και μόλις με είδε με βούτηξε και ρώτησε επιτακτικά που ήμουν. Τότε άνοιξα το σακάκι μου και της έδειξα ένα κομμάτι από την ναζιστική σημαία που είχαμε κόψει. Με έσφιξε πάνω της και με φίλησε. Την επόμενη ημέρα όταν ο πατριός μου την ρώτησε που ήταν ο Μανώλης, του απάντησε: Ανέβα στην ταράτσα και δες στην Ακρόπολη».


Η ναζιστική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941
Για πρώτη φορά όμως γιορτάστηκε 39 χρόνια αργότερα! (βίντεο)
Η μοναδική μαρτυρία των Γλέζου και Σάντα στον Φρέντυ Γερμανό

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο διοργανώθηκε το πρωί της 1ης Ιουνίου 1980, η εκδήλωση για την επέτειο της υποστολής της ναζιστικής σβάστικας από την Ακρόπολη. Χρειάστηκαν 39 ολόκληρα χρόνια για να τιμηθεί η παράτολμη επιχείρηση του Μανώλη Γλέζου και ο Λάκη Σάντα. Την εκδήλωση οργάνωσε η κίνηση «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 1941-44» για να θυμίσει την ηρωική τους πράξη. Οι δύο αγωνιστές έτυχαν θερμής υποδοχής από το πλήθος που τους χειροκροτούσε και τους αγκάλιαζε. Η πιο συγκινητική στιγμή της τιμητικής τελετής ήταν όταν όλοι οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Γλέζος, ο Σάντας και πλήθος λαού την Κυριακή 
το πρωί στην Ακρόπολη (Εφ. «Η Αυγή», 3/6/1980)

Στην γιορτή παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπασπύρου, ο γραμματέας της κίνησης Σταύρος Γιαννακόπουλος, οι τότε δήμαρχοι Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Νέων Λιοσίων και Σεπολίων. Από τα πολιτικά κόμματα, το παρών έδωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εσωτερικού, Λεωνίδας Κύρκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κρητικός και Αναστάσιος Πεπονής, το μέλος της ΝΔ, Αθανάσιος Μίχας, ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, ο πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας», Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο εκπρόσωπος της ΕΔΗΚ, Ηρακλής Σακαλής, καθώς και δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιόδου 1941-1944. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Μπέης, ο Μανώλης 
Γλέζος και ο Λάκης Σάντας (Εφ. «Τα Νέα», 2/6/1980).

Οι Γλέζος και Σάντας δεν θέλησαν να μιλήσουν στη συγκέντρωση. «Πριν από εμάς, έπρεπε να τιμηθούν αυτοί που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και σήμερα στο πρώτο Νεκροταφείο η μαρμάρινη πλάκα που τους σκεπάζει δεν γράφει ούτε τα ονόματά τους. Ούτε ότι εκτελέστηκαν», ανέφεραν με πικρία.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπασπύρου, κατά την ομιλία του στην Ακρόπολη. 
Αριστερά του ιστού, διακρίνονται οι δύο αγωνιστές. (Εφ. «Ελευθεροτυπία», 2/6/1980).

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σεμνότητα των δύο ηρώων που όπως είπε, «επί μεγάλο διάστημα έζησαν στην αφάνεια και δεν επεδίωξαν ποτέ τίποτα από την Πολιτεία», ενώ τόνισε πως «εάν προβάλλονται στην ελληνική ιστορία κατορθώματα και ηρωισμοί, η ενέργεια των δύο τότε νέων έχει τις ίδιες και ίσως περισσότερες αναλογίες». Παράλληλα, σημείωσε πως «η μεγάλη τους τιμή δεν τους ανήκει μόνο γιατί κατέβασαν, ποδοπάτησαν και έσκισαν τη χιτλερική σημαία, αλλά και γιατί ήταν οι πρόδρομοι της καθολικής αντίστασης του λαού κατά του φασισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι «στα πρόσωπα του Γλέζου και του Σάντα τιμάται η Εθνική Αντίσταση που η αναγνώρισή της ήταν ένα υπερώριμο εθνικό αίτημα». Συμπλήρωσε πως «κουράστηκε πολύ για να πείσει τους δύο αγωνιστές να παρευρεθούν στην εκδήλωση». Στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει στην κατάργηση του χουντικού νόμου που ανακήρυξε σε εθνική αντίσταση τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας. Μετά την τελετή, τα δύο τιμώμενα πρόσωπα κατηφόρισαν τον Ιερό Βράχο.

Βίντεο: Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ) Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ και τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΑΝΤΑ.

Το 1982, «εκμυστηρεύονται» το κατόρθωμα τους με λεπτομέρειες στον δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό, οι οποίοι μέσα από τη μαρτυρία τους ξαναζωντανεύουν την κορυφαία αντιστασιακή τους πράξη- την υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941.











Λάκης (Απόστολος) Σάντας
(1922 - 30 Απριλίου 2011) 

Συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Απόστολος Σάντας
στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου:

ονοματοθεσία πλατείας της Λευκάδας με το όνομα του Λάκη Σάντα
  • Θέλω να σας ρωτήσω πού βρισκόσασταν και πόσων χρονών ήσασταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος;
Με ρωτήσατε πού βρισκόμουν, πόσων χρονών ήμουν όταν ξέσπασε ο πόλεμος, δηλαδή την 28η Οκτωβρίου. Μόλις είχαμε τελειώσει τον περασμένο χρόνο το Γυμνάσιο, το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στο οποίο πήγαινα μαζί με τον Μανόλη Γλέζο και είχαμε δώσει, πέρασε το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο δώσαμε εγώ στα Νομικά, ο Μανόλης Γλέζος στην Ανωτάτη Εμπορική και κάτι άλλοι συμμαθητές μας σε άλλες Ανώτατες Σχολές. Εγώ είχα μπει στα Νομικά του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Μανώλης είχε μπει στην Ανωτάτη Εμπορική. Και περιμέναμε να αρχίσουν τα μαθήματα. Στις 28 Οκτωβρίου λοιπόν, που ήταν ημέρα Δευτέρα, ξαφνικά ακούστηκαν το πρωί, πρωί σειρήνες οι οποίες σειρήνες είχαν τοποθετηθεί για την προστασία του πληθυσμού σε αντιαεροπορική ας πούμε άμυνα επειδή επέκειτο πόλεμος, να προφυλαχθεί ο πληθυσμός σε τίποτα καταφύγια κτλ., είχαν γίνει και ορισμένα μαθήματα πολύ σωστά, διότι... Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός 
γράφει για την ηρωική πράξη

Ν. Λυγερός ΠΗΓΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ: Η σημαία

Ενθυμούμαι την κατοχή και βλέπω μια σημαία 
Διαβάστε την συνέχεια » Ο Γλέζος ο λεβέντης - Ν. Λυγερός


Ο Μανώλης Γλέζος (9 Σεπτεμβρίου 1922) ο Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς. Στις 21 Απριλίου του 1943 συλλαμβάνεται και πάλι αυτή τη φορά από τους Ιταλούς κατακτητές για την ενάντιά τους δράση του, οπότε και παρέμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες. Έξι μόλις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τους Ιταλούς, στις 7 Φεβρουαρίου του 1944 συλλαμβάνεται πάλι, αυτή τη φορά από συνεργάτες των κατακτητών, για «επικίνδυνη αντεθνική δράση» και φυλακίζεται για 7,5 μήνες. Κατάφερε τελικά να δραπετεύσει στις 21 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Διαβάστε περισσότερα »

Ο Λάκης Σάντας, η εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τον φίλο του Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31 Μαΐου 1941, στην πρώτη αντιστασιακή ενέργεια των υπόδουλων Ελλήνων από την γερμανική κατοχή. Πέθανε στην Αθήνα Διαβάστε περισσότερα » 

Βιβλιογραφία:
• «Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica» τομ.18ος, σελ.302-303.
• Facebook Σοφία Ντρέκου - Αέναη επΑνάσταση · 31 Μαΐου 2017
• Πρώτη πράξη αντίστασης - www.sansimera.gr 
• wikipedia.org - Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντα
• Από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Απόστολος Σάντας, στον Στέλιο Κούλογλου. rwf-archive.gr (Βλ. παρακάτω)

• Αυτή είναι η σπηλιά της Ακρόπολης από την οποία Σάντας και Γλέζος αναρριχήθηκαν για να κατεβάσουν την γερμανική σημαία στην κατοχή. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν στο ίδιο σημείο μετά από 41 χρόνια - Η ναζιστική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη στις 30 Μαΐου 1941 www.mixanitouxronou.gr
• Ν. Λυγερός - Η σημαία. Απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατηγικού αναλυτή Δρ. Νίκου Λυγερού «Πηγή Ρωμιοσύνης» (ολόκληρο το βιβλίο εδώ)
• Τα Βίντεο από www.YouTube, εταιρεία της Google.
Πηγή: Αenai.epΑnastasi-Sophia-Ntrekou.gr

Βιντεο/αφιέρωμα για την Αντιστασιακή Πράξη
της Κατεχόμενης Ελλάδας από τους Ναζί.

♦ Συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στη ραδιοφωνική εκπομπή της Αποστολικής Διακονίας «Ταξιδεύοντας στον κόσμο του βιβλίου» (19/ 10, 26/10/2008) Μέρος Α - Μέρος Β - Μέρος Γ - Μέρος Δ'.

Βίντεο απόσπασμα: Μανώλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ) Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ και τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΑΝΤΑ. Το 1982, «εκμυστηρεύονται» το κατόρθωμα τους με λεπτομέρειες στον δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό, οι οποίοι μέσα από τη μαρτυρία τους ξαναζωντανεύουν την κορυφαία αντιστασιακή τους πράξη- την υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941.

• Βίντεο απόσπασμα άνω εκπομπής: Μ. Γλέζος,
Απόστολος Σάντας 1982 στον Φρέντυ Γερμανό.










Επέτειος της υποστολής της Ναζιστικής σημαίας
της ακρόπολη από Σάντα και Γλέζο | ΕΡΤ











Βίντεο: Τη νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ) Ντοκιμαντέρ με θέμα το παράτολμο εγχείρημα υποστολής της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη την περίοδο της Κατοχής. Το κατέβασμα του συμβόλου του ναζισμού επιχείρησαν δύο νεαροί τότε φοιτητές: ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας.











5:35 Μαν. Γλέζος γι' αυτό κατεβάσαμε την
σημαία από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολη











Διαβάστε ακόμη θέματα με τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο:

Πέθανε ο εμβληματικός και εθνικός αγωνιστής Μανώλης Γλέζος

• Βλέποντας την εμβληματική φιγούρα του Μ. Γλέζου υπό καταρρακτώδη βροχή να καταθέτει Στεφάνι... εν Σιωπή και Περισυλλογή!

• Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο χριστιανική κηδεία (Βίντεο)

• Βίντεο: 6:15 Ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει πως πέρασε 13 φορές τα Χριστούγεννα στην φυλακή, ενώ μερικές φορές περίμενε την εκτέλεση του αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

• Ο Μανώλης Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο με Ευριπίδη (Βίντεο) Ο Ευριπίδης και ολόκληρη η τραγωδία «Ικέτιδες».

• Βίντεο: ο Μανώλης Γλέζος περιγράφει τα Χριστούγεννα στη Φυλακή











Διαβάστε Επετειακά θέματα για την Κατοχή:


Δεν υπάρχουν σχόλια: