9 Ιουν 2013

Ταξιδέψτε στο θαυμαστό τόπο της Καππαδοκίας από τον υπολογιστή σας (Εικόνες και Βίντεο)


Σοφία Ντρέκου

Καππαδοκία...
Ένα Ταξίδι που περιμένω 
στην άκρη της φωτιάς. 
Οι μοναχικοί άνθρωποι γίνονται 
οι καλύτεροι ταξιδιώτες. 
Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, 
ποτέ δεν γυρίζεις ο ίδιος.

Καππαδοκία. Ένας τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς αλλά και ταυτισμένος με μια ξεχωριστή περίοδο της Ορθοδοξίας και της χριστιανικής λατρείας. 
Οι Ναοί είναι λαξευμένοι μέσα στους βράχους. Σε κάποιους από αυτούς σώζονται και οι αγιογραφίες. Πρόκειται για έναν μοναδικό προορισμό που λίγοι έχουν κατορθώσει να επισκεφθούν σε σχέση με όλους εκείνους που το επιθυμούν.

Ωστόσο η τεχνολογία δίνει πλέον μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν αφού χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Νικόλαου Πάχτα, τα μοναδικά μνημεία της Καππαδοκίας είναι «προσβάσιμα» από τον υπολογιστή.


Στην ιστοσελίδα που δημιούργησε ο κ. Πάχτας, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το μνημείο που επιθυμεί να επισκεφθεί: την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή, την εκκλησία των Ταξιαρχών και του Τιμίου Σταυρού στην Τζελάλα (της οποίας η ελληνική ονομασία είναι Ομορφοχώρι), τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, ή το υπαίθριο μουσείο Γκιόρεμε. Ταξιδέψτε στο θαυμαστό τόπο της
Καππαδοκίας από τον υπολογιστή σας

Δεν γνωρίζω τον λόγο που ο παραπάνω 
σύνδεσμος δεν λειτουργεί πλέον.
 Ανανέωσα την δημοσίευση (30/12/2016) 
Οπότε ας δούμε ντοκιμαντέρ με τον υπέροχο 
και μοναδικό τόπο της Καππαδοκίας. Καλή θέαση!

www.sophia-ntrekou.gr

Ένα εικονικό ταξίδι στους υπόσκαφους ναούς της Καππαδοκίας, τα γνωστά πετρομονάστηρα που «φιλοξένησαν» τη χριστιανική λατρεία και παράδοση κατά την περίοδο του Βυζαντίου στην περιοχή της κεντρικής αυτής επαρχίας της Μικράς Ασίας, θα είναι διαθέσιμο από αύριο στους χρήστες του διαδικτύου. Και αντί να διανύσει κανείς εκατοντάδες χιλιόμετρα με το λεωφορείο και το καράβι για να περάσει από τον Ελλήσποντο και να φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να βιώσει τη δεύτερη καλύτερη εμπειρία από το να είναι πραγματικά εκεί.Αν και οι ίδιοι οι Καππαδόκες δεν είναι έτοιμοι να φανταστούν ελεύθερη την Καππαδοκία, αυτή θα είναι. Έτσι όσοι θέλουν να προετοιμαστούν για να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στη σκέψη τους θα ήταν καλό να μελετήσουν την πορεία του κουρδικού αγώνα για να κατανοήσουν πόσο θα λειτουργήσει καταλυτικά.

Διότι το Κουρδικό θα επηρεάσει το Αρμενικό, το Ποντιακό, το Ασσυριακό και κατά συνέπεια το Καππαδοκικό. Αυτό σημαίνει ότι η προετοιμασία πρέπει να αρχίσει από τώρα όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, δηλαδή να γίνουν επαφές με τους δυναμικούς παράγοντες της αλλαγής φάσης.

Η Καππαδοκία είναι μια ζώνη επαφής με το Κουρδιστάν στην καλύτερη περίπτωση και επικάλυψη στις άλλες. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την ανάγκη συνοχής της στρατηγικής σκέψης αυτών των λαών για ένα κοινό όραμα ελευθερίας. Είναι επίσης αναγκαίο να υπάρχει ένας συντονισμός κινήσεων από μέρους μας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τη συμμαχία των αυτοχθόνων λαών για τα Δικαιώματά τους. Αυτό είναι ένα όραμα που έχει πρακτικούς σκοπούς και στόχους για να γίνει αυτό που άλλοι θεωρούν ανέφικτο.

Σημασία έχει να μη χάσουμε ένα στρατηγικό timing για όλους μας αφού ξέρουμε πως είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά. Οι ιστορικοί των γεγονότων του παρελθόντος μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το έργο για τη συνέχεια της πορείας. Απλώς είναι καλό να ξέρουμε ότι το Κουρδιστάν αναπτύσσεται δυναμικά και γρήγορα, έτσι κάθε καθυστέρηση συμμαχίας είναι προβληματική και θα έχει επιπτώσεις για το μέλλον. H ελευθερία της Καππαδοκίας [+Βίντεο: Στρατηγικός πολιτισμός της Καππαδοκίας]

Δείτε: Εισήγηση του Νίκου Λυγερό με θέμα: «Στρατηγικός πολιτισμός της Καππαδοκίας» στο Β' Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο: «Καππαδοκία, γη πολιτισμού». Σάββατο - Κυριακή 10 & 11 Ιουνίου 2017 στη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιά Βουλής, Αθήνα.Δείτε και:

4 σχόλια:

Nik Vythoulkas είπε...

Ενα καταπληκτικό βίντεο απο τόν θαυμαστό τόπο της Καππαδοκίας , συγχαρητήρια Sophia-Siglitiki Drekou !!

web-theologos είπε...

Η κατάσταση των εκκλησιών και των αγιογραφιών μόνο θλίψη δυστυχώς προκαλούν ...

Sophia Drekou είπε...

Είναι πράγματι θαυμάσιο Νίκο!!!

Sophia Drekou είπε...

Δεν έχεις και άδικο Νίκο... όμως είναι νοσταλγικό και ευκαιρία να τα δούμε που πολλοί από μας δεν τα γνωρίζουν αυτά μας τα μέρη που μεγάλωσαν και γεννήθηκαν τόσοι Άγιοι μας!