27/11/17

Αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη 1920-1991 (Βίντεο)

αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε συνεδρία της, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη [† 1991]. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια αρχιμ. Γαβριήλ, ο Παναγιώτατος τον ενημέρωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγιοκατέταξε τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Ο δε γέροντας της μονής αρχιμ. Γαβριήλ ενημέρωσε πριν από λίγο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο (Βλ. παρακάτω βίντεο).

Εμφανώς συγκινημένος από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ηγούμενος Γαβριήλ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και δήλωσε: «Το σεπτό Πατριαρχείο αναγνώρισε και επίσημα την αγιότητα του π. Ιακώβου, αυτό που υπήρχε και στην συνείδηση των πιστών».


Ο Ηγούμενος Γαβριήλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς σας είχαμε συνδεδεμένο με το πρόσωπο του π. Ιακώβου, διότι ήταν αυτός που προφήτεψε ότι θα γίνεται Πατριάρχης».

  • Πράγματι ο Γέροντας Ιάκωβος είχε παρακαλέσει τον Όσιο Δαυίδ τότε και συγκεκριμένα είπε: «Πήγαινε Όσιε Δαυίδ να μην τον διαγράψουν οι Τούρκοι από τον κατάλογο» και πράγματι κάτι συνέβη εκείνη την ημέρα και οι Τούρκοι δεν τον διέγραψαν και έτσι οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ψήφισαν παμψηφεί.
Τέλος χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν ο Ηγούμενος μιλώντας στην Romfea.gr, δήλωσε ότι όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας είχε επισκεφθεί την Ιερά Μονή, ο π. Ιάκωβος του είχε πει, «να ετοιμάζεσαι, θα γίνει ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης».

21 Νοεμβρίου του 1991 στις 4.17' το απόγευμα σαν πουλάκι παρέδωσε το πνεύμα του μακαριστός Γέροντας Ιάκωβος (Τσαλίκης 1920-1991). Άφησε το φθαρτό αυτό κόσμο του πόνου κι έφυγε για την αιώνια ανάπαυση, στο Θεό.
  • Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.
Τις Πρεσβείες του Αγίου Γέροντος Ιακώβου
(του «Με Συγχωρείτε») να έχουμε να έχουμε.

www.sophia-ntrekou.gr

Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος (Τσαλίκης) 1920-1991 
ο «Με Συγχωρείτε» Λίγα λόγια για τον Βίο του

Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης ο «Με Συγχωρείτε» (Βίντεο)

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 από ευσεβείς γονείς. Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω την θεία Λειτουργία χωρίς να γνωρίζει γράμματα. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την εκκλησία ήταν έκδηλη. Την ίδια χρονιά εμφανίσθηκε μπροστά του η Αγία Παρασκευή και του φανέρωσε το λαμπρό εκκλησιαστικό του μέλλον ενώ συχνά διάβαζε ευχές, προσευχόταν και θεράπευε συγχωριανούς του.

Από το 1938 και μετά η ζωή του ήταν καθαρά ασκητική. Έτρωγε λίγο, κοιμόταν ελάχιστα, προσευχόταν συνεχώς και δούλευε σκληρά. Τα βάσανα και οι κακουχίες της κατοχής ταλαιπώρησαν τους άτυχους πρόσφυγες. Τον Ιούλιο του 1942 πέθανε η μητέρα του προλέγοντας του ότι θα γίνει ιερέας.

Ο διοικητής του τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και ήταν από τους λίγους που κατάλαβε το λαμπρό μέλλον που θα είχε το νεαρό προσφυγόπουλο. Μετά την απόλυση του από το στρατό (1949) ο Ιάκωβος σε ηλικία 29 χρονών χάνει και τον πατέρα του. Ο αγώνας του τώρα για να αποκαταστήσει την αδελφή γίνεται εντονότερος, χωρίς όμως να παραμελεί αυτό το οποίο ποθεί από τα παιδικά του χρόνια. Να γίνει μοναχός. Σε ηλικία 32 ετών πλέον ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα.

Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της μονής της μετανοίας του.

Από το 1990 και μετά ο γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991 μετά από μικρο-εμφράγματα νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό.

Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε. Μόλις ήλθαν οι πατέρες ο γέροντας προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά ζαλίστηκε. Η αναπνοή του βάρυνε, ο σφυγμός του εξασθένησε και από τα χείλη του βγήκε ένα μικρό φύσημα. Ο γέροντας είχε πάρει πλέον τον δρόμο για την μακαρία ζωή.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και μετά από τους επικήδειους λόγους, ο πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιος είπε να υψώσουν το φέρετρο ψηλά να δουν οι πιστοί τον Όσιο γέροντα. Μόλις εφάνη το ιερό λείψανο με μία φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν «Άγιος, Άγιος». (Βλ. βίντεο)Σχετικά θέματα Για τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: