Μοναχός ή ντράμερ χτυπά το μοναστηριακό σήμαντρο; (Βίντεο)


Ο Μοναχός και το Σήμαντρο
της Σοφίας Ντρέκου

«Κάνε την καρδιά σου Μοναστήρι. 
Χτύπα εκεί το σήμαντρο. 
Κάλεσε εκεί για Αγρυπνία, θυμίασε, 
και ψιθύρισε ακατάπαυστα προσευχές. 
Ο Θεός είναι δίπλα σου.» 
Άγιος Λουκάς ο Ιατρός
† 11 Ιουνίου 1961 μ.Χ.


Μοναχός ή ντράμερ χτυπά το μοναστηριακό σήμαντρο;

Η εικόνα ενός μοναχού που κρούει το σήμαντρο καλώντας άπαντες στο μοναστήρι να συμμετάσχουν στα ιερά τους καθήκοντα εκφράζει έναν από τους πιο απλούς αλλά συνάμα και αγνούς συμβολισμούς της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό.

«Το ξύλο ή ο «κόπανος», το δεύτερο ξύλινο σήμαντρο που κρούεται στις Ιερές Μονές πριν τις λατρευτικές ακολουθίες. Συμβολίζει το ξύλο που έκρουσε ο Νώε για να μπουν τα ζώα στην κιβωτό, και μάλιστα ο εύρυθμος ήχος συμβολίζει τα ποδοβολητά των ζώων.
Έτσι λοιπόν όπως τα άλογα ζώα άκουσαν το κάλεσμα του Νώε και σώθηκαν από τον κατακλυσμό, έτσι και ημείς ως έλλογα ζώα εισερχόμεθα στην πνευματική κιβωτό -την εκκλησία- για να σωθούμε από τον κατακλυσμό της αμαρτίας και αποστασίας.»

ΔείτεΤο Άγιο Όρος πριν από 100 χρόνια σε βίντεο ντοκουμέντο του 1919

Επίσης, για το πρωινό ξύπνημα, ιδιαίτερα το χειμώνα στο Άγιον όρος που είναι νύχτα: Αρχίζει με αραιά χτυπήματα, που τα ακούς μέσα στον βαθύ σου ύπνο. Εντάσσονται στο όνειρο. Υψώνει αργά, βαθμιαία τον ρυθμό, ανεβάζοντας το επίπεδο της συνείδησης, μέχρι να ανοίξεις τα μάτια σου. 
Προχωρεί σ' ένα κρεσέντο ρυθμικό, πράγμα που δημιουργεί εγρήγορση. Μια μικρή Ανάσταση κάθε πρωί. Όταν το σήμαντρο τελειώσει, έχεις ξυπνήσει τελείως, έτοιμος να βαδίσεις κάτω από το φως των άστρων προς το καθολικό. Για τον Όρθρο. Οι μοναχές και οι μοναχοί ξέρουν να ζούν.

ΠερισσότεραΆγιον ΌροςΜοναχισμός


«Κανένας δεν κατάλαβε τι έλεγε η Καμπάνα. 
Γιατί καθένας άκουγε τη δική του σκέψη. 
Κ’ ύστερα γυρίσανε όλοι στα σπίτια τους 
με την φανφάρα,
που έπαιζε χαρούμενα κομμάτια. 
Εκεί στο σπίτι τους ανάμενε
ζεστό φαγί και ζεστή αγκαλιά. 
Κ’ είτανε όλοι τους βαθιά περήφανοι
με την ιδέα, πως έχουνε 
την πιο καινούρια
και την πιο μεγάλη Καμπάνα
σ’ όλη τη Γης».

Κώστας ΒάρναληςFaceBook
Despina Eleftheriadou 16 Οκτωβρίου 2016: ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ,ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ , ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΟΥ !!!!!!!!!! ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΟΥ !!!!!!!!!!!!!! ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ !!!!!!!!!! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΣ ΜΕΛΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΟΥ «ΣΗΜΕΙΩΤΕΩΝ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ » ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ «ΟΤΙ Ο ΑΔΕΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΟΡΥΒΟ » !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16 Οκτωβρίου 2016

Sophia Drekou: k. Despina Eleftheriadou, τί να πω... κοκκίνισα. Αν και υπερβολικά τα λόγια σας, ευχαριστώ από την καρδιά μου. Η καλοσύνη και η ποιότητα του χαρακτήρος σας με συγκινεί. Σας ευχομαι θερμά... Καλά Χριστούγεννα 

Despina Eleftheriadou: ΑΠΛΑ ΕΙΠΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!!!!!! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΩΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΛΗΓΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ !!!!!!!!! ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ !!!!!!!!!!!!!! 16 Οκτωβρίου 2016