Ρήγας Βελεστινλής: η ζωή του Ρήγα, από τη γέννηση ως το μαρτυρικό του θάνατο (videos)

Ρήγας Βελεστινλής

1η Ταινία για την Ζωή 
και το Έργο του Ρήγα.

Μια ταινία (ντοκιμαντέρ) του Γιώργου Λάγδαρη με τίτλο «Ρήγας Βελεστινλής 1757-1798», με θέμα τη ζωή του Ρήγα, από τη γέννηση ως το μαρτυρικό του θάνατο. Η έρευνα και το κείμενο έγιναν από το Δημήτρη Καραμπερόπουλο, η αφήγηση από το Σταύρο Μαβίδη, ενώ η μουσική γράφτηκε από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Στο ένθετο ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει τα εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να "ακουμπήσω" με τη μουσική μου την ιστορία και το θρύλο που δημιούργησε ο σπουδαιότερος άνδρας της νεότερης ιστορίας των Ελλήνων. Ένα μικρό δείγμα φόρου τιμής για το Ρήγα και για τα υπέροχα ταξίδια που έκανα ακολουθώντας τα ίχνη του. Ευχαριστώ τους φίλους μουσικούς Νίκο Μέρμηγκα, Σταύρο Κουσκουρίδα, Βασίλη Αγροκώστα και ιδιαίτερα το Φίλιππο Ρέτσιο που στόλισαν με το παίξιμό τους τη μουσική μου. Ευχαριστώ το Νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και τον πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ (Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού Ν. Α. Μαγνησίας) Παντελή Μαστρογιάννη για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά το φίλο μου Γ. Λάγδαρη που μέσα από τη συνεργασία μας μου ανοίγει δρόμους για καινούργια ταξίδια» .

Και ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Παντελής Μαστρογιάννης: «Με ιδιαίτερη χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΠΟΛ παρουσιάζει σε cd ολοκληρωμένη τη μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη από την ταινία για τη ζωή και το έργο του Ρήγα που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες με αφορμή το έτος του Ρήγα. Μ' αυτό τον τρόπο η ΕΚΠΟΛ προβάλλει το έργο ενός συντοπίτη μας δημιουργού. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Μαγνησίας να χαρούν τη μουσική που γράφτηκε για το μεγάλο οραματιστή που και σήμερα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος. Φιλοδοξία μας είναι η ταινία-video και το cd με τη μουσική να γίνουν κτήμα κάθε Μαγνησιώτη κι αυτή να είναι η συμβολή της ΕΚΠΟΛ στο φετινό γιορτασμό από τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα».

Καλή Θέαση...


Την ίδια χρονιά (2007), η μουσική της ταινίας κυκλοφόρησε και σε cd με τίτλο «Ήθελε να 'ναι ελεύθερος» και εννέα οργανικά θέματα: 1. Ζωή ελεύθερη 2. Σχολείο των ντελικάτων εραστών, 3. Ο θρύλος, 4. Στο φανάρι, 5. Βλαχία, 6. Θούριος, 7. Χάρτα, 8. Η προδοσία, 9. Η λύτρωση.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική, ορχηστρική δουλειά, η οποία εκδόθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής παρέμβασης και πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Οι μουσικές ταξιδεύουν τον ακροατή, άλλοτε στην Ανατολή, με κομμάτια που έχουν κάτι από τον ήχο και το "άρωμα" της Εστουδιαντίνας, ενώ σε άλλα σημεία ο ήχος ενός μόνο πιάνου, ή ενός κουαρτέτου εγχόρδων, δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικό ηχητικό κλίμα.» [Ogdoo.gr]

Στο κομμάτι 9 παίζει το κουαρτέτο Slovenika. Εξάρχων ο Γιάννης Βαγενάς. Η ενορχήστρωση είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη εκτός από το 4 που είναι του Νίκου Μέρμηγκα. Τη χορωδία στο 4 αποτελούν ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Νίκος Μέρμηγκας και ο Θοδωρής Μέρμηγκας. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη. 

Οι ηχογραφήσεις έγιναν τον Απρίλιο και το Μάϊο του 2007 στο στούντιο του Φίλιππου Ρέτσιου. Επιπρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο Α440 του Γιώργου Ζαγόρη. Τα κομμάτια σόλο πιάνο ηχογραφήθηκαν στο studio Sierra με ηχολήπτη το Χρήστο Ζορμπά.

2η Ταινία για την Ζωή και το έργο του Ρήγα.

Ρήγας Βελεστινλής (1999)

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος (Βελεστίνο, 1757 - Βελιγράδι, 24 Ιουνίου 1798) (πραγματικό όνομα: Αντώνιος Κυριαζής), ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.
Ιστορικοί και μελετητές του έργου του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ σκιαγραφούν το πορτρέτο αυτού του οραματιστή της ελευθερίας και αποτιμούν την προσφορά του στο απελευθερωτικό κίνημα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

Περίληψη: Ιστορικοί και μελετητές του έργου του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ σκιαγραφούν το πορτρέτο αυτού του οραματιστή της ελευθερίας και αποτιμούν την προσφορά του στο απελευθερωτικό κίνημα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

Περιγραφή Περιεχομένου: Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή, το συγγραφικό έργο και το πολιτικό όραμα του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ή ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ, όπως υπέγραφε ο ίδιος. Ιστορικοί, όπως η Αικατερίνη Κουμαριανού και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, αποτιμούν την προσωπικότητα και το όραμα της βαλκανικής συνεργασίας του ΡΗΓΑ και επισημαίνουν τον ρόλο του στη θεμελίωση του απελευθερωτικού κινήματος κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

Γίνεται αναφορά στο ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν τα πολιτικά του πιστεύω, στο λόγιο κλίμα του φαναριωτισμού εντός του οποίου ανδρώθηκε και στην επαφή του με την ευρωπαϊκή σκέψη η οποία επηρέασε σημαντικά το νεωτερικό του πνεύμα.

Αναφέρονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της διαδρομής του από τη Ζαγορά στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στο Βουκουρέστι και στη Βιέννη, όπου οργάνωσε το επαναστατικό του κίνημα, εξέδωσε τα βιβλία του, όπως το «Φυσικής Απάνθισμα» και το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», και τύπωσε τους «χάρτες» και τους περίφημους «θούριους».

Στη συνέχεια μνημονεύεται η μετάβασή του στην Τεργέστη, η σύλληψή του από τις αυστριακές Αρχές, η φυλάκισή του με την κατηγορία της οργάνωσης επαναστατικού σχεδίου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η θανάτωσή του το 1798. Με τον θάνατό του επισημαίνεται ότι έθεσε τα θεμέλια μιας νέας πορείας στο απελευθερωτικό ζήτημα απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία.

Στο επίπεδο της πολιτικής διοίκησης, παρατίθενται οι φιλελεύθερες απόψεις του ΡΗΓΑ για δημοκρατική διακυβέρνηση, οι οποίες διαπνέονταν από το πνεύμα του Διαφωτισμού. Ο Γιώργος Γιάνναρης μιλά για τη συνεισφορά του μέσα από το επαναστατικό τραγούδι.

Τέλος, ο ιστορικός Βασίλειος Σφυρόερας αναφέρεται στην πρόσληψη του ΡΗΓΑ στη σύγχρονη εποχή, στην επικαιρότητα του έργου του και στην επίδραση που άσκησε το όραμα και η μορφή του στις μετέπειτα γενιές.

Παραγωγή: © 1999 ΕΡΤ ΑΕ - Διάρκεια 00:46:19:07 archive.ert.gr
Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης (1945) ποιητής, σκηνοθέτης και εικαστικός.

Δείτε το βίντεο ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ












Το Άγιον Όρος στη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου το 1797 και τα δώδεκα φύλλα του Ελληνισμού: http://www.sophia-ntrekou.gr/2016/12/ta-12-fylla-ellHnismoy-rigas-xarta-1797.html
Περισσότερα1821

Δεν υπάρχουν σχόλια: