"copyrightHolder": { "@type": "Person", "name": "Sophia Drekou" }, "potentialAction": { "@type": "ReadAction", "target": "https://www.sophia-ntrekou.gr/2018/07/teleytaio-iliobasilema-20ou-aiwna.html" } }

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι στο τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα στη Σαντορίνη - Το Χαμόγελο της Τζοκόντας (Video)

Manos Hadjidakis Last Sunset in Oia, Santorini

Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» συναντά το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα τον Δεκέμβριο του 1999. Ένα μοναδικό μουσικό και κινηματογραφικό ντοκουμέντο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη σκηνοθεσία του Γιώργου Πανουσόπουλου και φόντο την Οία της Σαντορίνης

Πολιτιστικό δοκίμιο: Σοφία Ντρέκου
Μικρός ποιητικός πρόλογος
🌅 Πριν δύσει ο αιώνας...
Υπάρχουν κάποια ηλιοβασιλέματα που δεν ανήκουν στη γεωγραφία.
Ανήκουν στη μνήμη.

Υπάρχουν κάποιες μουσικές που δεν γράφτηκαν για να συνοδεύσουν μια στιγμή, αλλά για να τη μετατρέψουν σε αιωνιότητα.

Κι έτσι, στο τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα,
η Σαντορίνη δεν έγινε απλώς ένα νησί του Αιγαίου.
Έγινε μια σκηνή όπου ο χρόνος συνάντησε τη μουσική,
το φως αγκάλιασε τη σιωπή
και ο Μάνος Χατζιδάκις, μέσα από την Ορχήστρα των Χρωμάτων,
συνέχισε να μας υπενθυμίζει πως η αληθινή τέχνη
δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε εποχές.
Εισαγωγή
Υπάρχουν στιγμές όπου η μουσική παύει να συνοδεύει τον χρόνο και γίνεται η ίδια χρόνος. Μία τέτοια στιγμή καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του χίλια εννιακόσια ενενήντα εννέα, όταν η Ορχήστρα των Χρωμάτων, το σπουδαίο μουσικό σύνολο που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις, ταξίδεψε στην Οία της Σαντορίνης για να αποχαιρετήσει το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα. Με τη διαχρονική μουσική του «Χαμόγελου της Τζοκόντας», τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Πανουσόπουλου και το μοναδικό αιγαιοπελαγίτικο φως, δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά και οπτικά ντοκουμέντα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας. Δεν πρόκειται μόνο για μια συναυλία· είναι μια ποιητική συνάντηση της μουσικής, του φωτός και του χρόνου, εκεί όπου το τέλος ενός αιώνα μεταμορφώνεται σε υπόσχεση μιας νέας αρχής.
🌅 Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα
Η δύση του ήλιου της 31ης Δεκεμβρίου του 1999 δεν ήταν μόνο ένα φυσικό φαινόμενο. Για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο συμβόλιζε το κλείσιμο ενός αιώνα που γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους, ολοκληρωτικά καθεστώτα, επιστημονικά άλματα, πολιτισμικές επαναστάσεις και μεγάλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Το ηλιοβασίλεμα εκείνης της ημέρας έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο μετάβασης. Όχι ενός τέλους, αλλά μιας συνέχειας. Σαν να παρέδιδε ο εικοστός αιώνας τη σκυτάλη στον επόμενο, αφήνοντας πίσω του τα τραύματα, τις μνήμες και τα αριστουργήματά του.

Δεν είναι τυχαίο ότι για αυτή τη μοναδική στιγμή επιλέχθηκε η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Γιατί το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» δεν συνοδεύει απλώς ένα ηλιοβασίλεμα· συνοδεύει το πέρασμα του χρόνου από τη μνήμη στην ελπίδα.

Έτσι κι αλλιώς, ένα ταξίδι είναι η ζωή μας. Ένα σύντομο πέρασμα από το φως στη μνήμη και από τη μνήμη στην αιωνιότητα. Κι ίσως γι' αυτό οι μεγάλες μουσικές δεν τελειώνουν ποτέ· συνεχίζουν να ηχούν εκεί όπου ο χρόνος παύει να μετριέται και γίνεται φως
Γιατί ήταν και θα είναι...

Ένας άνθρωπος που άφησε πίσω του έναν καλύτερο κόσμο.
Ένας κορυφαίος συνθέτης που έκανε τη μουσική να μοιάζει με ποίηση.
Ένα αριστουργηματικό ορχηστρικό έργο: Το Χαμόγελο της Τζοκόντας.
Μια από τις πιο αξιόλογες ορχήστρες της χώρας: η Ορχήστρα των Χρωμάτων
Ένας σπουδαίος κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος.
Και ένα νησί σπάνιας ομορφιάς που έγινε σκηνικό για έναν από τους πιο ποιητικούς αποχαιρετισμούς του αιώνα... η Σαντορίνη...!!!
🎞️ Video: Η Ορχήστρα των Χρωμάτων αποχαιρετά την τελευταία δύση του αιώνα του εικοστού αιώνα
Τον Δεκέμβριο του 1999, η Ορχήστρα των Χρωμάτων ταξίδεψε στην Οία της Σαντορίνης για να αποχαιρετήσει το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα.

Δεν είναι απλώς ένα βίντεο. Είναι ένα ιστορικό και πολιτισμικό τεκμήριο: η τελευταία δύση του εικοστού αιώνα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας», και το φως του Αιγαίου από την Σαντορίνη και η κινηματογραφική ματιά του Γιώργου Πανουσόπουλου. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα από τα ωραιότερα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα με διαχρονική αξία.

Απολαύστε το βίντεο:
Gioconda’s Smile – Santorini 1999 | Manos Hadjidakis | Orchestra of Colours



Κι όταν η μουσική σώπασε και ο ήλιος βυθίστηκε πίσω από το καλντερίμι, έμεινε μόνο το χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που δεν ανήκει πια σε κανέναν αιώνα, αλλά σε όλους όσους άκουσαν. Γιατί ο Χατζιδάκις δεν έγραφε μουσική για να τελειώνει· έγραφε για να μένει. Και σε εκείνο το τελευταίο ηλιοβασίλεμα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων δεν αποχαιρέτησε μόνο έναν αιώνα. Αποχαιρέτησε και τον ίδιο τον χρόνο, αφήνοντας πίσω του ένα χαμόγελο που ακόμα ακούγεται, κάθε φορά που κάποιος κλείνει τα μάτια του και αφήνεται στη μουσική.

Το ηλιοβασίλεμα που δεν έδυσε ποτέ
Υπάρχουν δημιουργοί που γράφουν μουσική και υπάρχουν δημιουργοί που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ακούμε τον κόσμο. Ο Μάνος Χατζιδάκις ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Δεν συνέθετε μόνο νότες· συνέθετε σιωπές, αναμνήσεις και φως.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε ίσως η πιο ποιητική έκφραση αυτού του οράματος. Δεν δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει την ευκολία του δημοφιλούς, αλλά για να αποκαταστήσει τη χαμένη συνομιλία ανάμεσα στη μουσική, την αισθητική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος τόπος από τη Σαντορίνη, όπου το φως μοιάζει να έχει ακόμη μνήμη, για να αποχαιρετήσει τον εικοστό αιώνα.
Ο Χατζιδάκις έλεγε πως «ο πολιτισμός δεν είναι επάγγελμα· είναι τρόπος να αγαπάς τον κόσμο». 
Ίσως γι' αυτό το Χαμόγελο της Τζοκόντας εξακολουθεί να συγκινεί. Δεν ανήκει σε μια εποχή. Ανήκει σε εκείνες τις σπάνιες δημιουργίες που μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος σώζεται όχι μόνο από την επιστήμη ή την πρόοδο, αλλά και από την ομορφιά.

Κάθε ηλιοβασίλεμα είναι μια μικρή υπόσχεση ότι το φως δεν χάνεται· απλώς περνά στην άλλη πλευρά του ορίζοντα. Έτσι και η μουσική του Χατζιδάκι. Δεν έσβησε με τον δημιουργό της. Συνεχίζει να ανατέλλει μέσα στις ψυχές όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ποίηση, η μουσική και η ευγένεια μπορούν ακόμη να αλλάξουν τον κόσμο.

Και τότε καταλαβαίνεις πως εκείνο το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα δεν ήταν το τέλος μιας εποχής. Ήταν η αρχή μιας αιωνιότητας του φωτός, όπου η μουσική δεν συνοδεύει απλώς τη ζωή, αλλά της χαρίζει νόημα· φτιάχνουν μνήμη.

Ένα ταξίδι είναι η ζωή μας και η διαμονή μας σε τούτη εδώ την γη.
Ένα πέρασμα στο χωροχρονοδιάγραμμα του απείρου.
🌅 Η Δύση του Ήλιου ως πολιτισμικό σύμβολο
Το τελευταίο ηλιοβασίλεμα του εικοστού αιώνα δεν ήταν μια δύση.
Ήταν μια μετάβαση. Ο ήλιος δεν έδυε.
Παρέδιδε το φως του στον επόμενο αιώνα.

Η μουσική δεν νικά τον χρόνο. Τον συμφιλιώνει με τη μνήμη.
Κι όταν το φως χάνεται πίσω από τον ορίζοντα,
εκείνη συνεχίζει να ανατέλλει μέσα στον άνθρωπο.

Sophia Drekou


Υπάρχουν άρθρα που παρουσιάζουν ένα γεγονός. Και υπάρχουν άρθρα που επιχειρούν να το ερμηνεύσουν, να το εντάξουν στη συλλογική μνήμη και να το μετατρέψουν σε στοχασμό.

Με τον Μάνο Χατζιδάκι, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Σαντορίνη, τη φιλοσοφία του χρόνου και τον συμβολισμό του τελευταίου ηλιοβασιλέματος του εικοστού αιώνα, αυτό το αφιέρωμα φιλοδοξεί να γίνει κάτι περισσότερο από μια αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός· να αποτελέσει ένα μικρό πολιτισμικό δοκίμιο.

Και θέλω να πιστεύω πως, αν ο ίδιος ο Χατζιδάκις διάβαζε αυτό το ηλιοβασιλιάτικο αφιέρωμα, θα χαμογελούσε με εκείνο το διακριτικό, σχεδόν ειρωνικό χαμόγελό του. Όχι γιατί θα έβλεπε μια ακόμη αναφορά στο έργο του, αλλά γιατί ίσως αναγνώριζε μια ειλικρινή προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος που ο ίδιος άνοιξε ανάμεσα στη μουσική, την ποίηση, την αισθητική και τον πολιτισμό.

Ας ανοίξουμε λοιπόν κι εμείς αυτόν τον διάλογο. Γιατί, ίσως, ο πιο αληθινός φόρος τιμής σε έναν μεγάλο δημιουργό δεν είναι να τον θαυμάζουμε σιωπηλά, αλλά να συνομιλούμε ακόμη μαζί του.

Ερωτήματα
  • Μπορεί η μουσική να διασώσει τη μνήμη ενός τόπου καλύτερα από τα βιβλία της ιστορίας; Ή μήπως η μνήμη χρειάζεται και τις δύο;
  • Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε μία μόνο μουσική για να συνοδεύσει το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα, ποια θα ήταν και γιατί;
  • Ο Χατζιδάκις πίστευε πως ο πολιτισμός είναι στάση ζωής και όχι διακόσμηση της καθημερινότητας. Σήμερα, ζούμε πραγματικά πολιτισμό ή απλώς καταναλώνουμε πολιτιστικά προϊόντα;
  • Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δημιουργήθηκε για να αναδεικνύει μουσικές που δεν υπηρετούσαν την εμπορικότητα. Πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχει ακόμη χώρος για την τέχνη που δεν ακολουθεί τη μόδα;
  • Αν ο Μάνος Χατζιδάκις στεκόταν σήμερα στην Οία και παρακολουθούσε ένα ακόμη ηλιοβασίλεμα, τι πιστεύετε ότι θα μας έλεγε περισσότερο: για τη μουσική, για την Ελλάδα ή για εμάς τους ίδιους;
Ερώτηση καρδιάς
Μπορεί ένα ηλιοβασίλεμα να τελειώνει πραγματικά ή κάθε δύση είναι απλώς η υπόσχεση μιας άλλης ανατολής μέσα μας;
Νομίζω... αν τη διάβαζε ο Χατζιδάκις, δεν θα απαντούσε αμέσως.
Θα άναβε ένα τσιγάρο...
θα χαμογελούσε με εκείνη τη λεπτή ειρωνεία του...
και θα άφηνε τη μουσική να απαντήσει αντί γι' αυτόν.

Οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες σχολιάζουν

Σχόλιο Ιφιγένεια Γεωργιάδου: Sophia, μια προσευχή για εσένα για εμένα για τον κόσμο όλο να σταθεί δίπλα μας... να στερεώσει με την ακλόνητη πεποίθηση της επερχόμενης έλευσης Του την καρδιά...Κύριε....αγαπούσα τα πουλιά... χαιρετούσα τους ανέμους... και μεγάλωνα... Μάνος Χατζιδάκις - Κύριε https://www.youtube.com/watch?v=Ttw3akPXEr8 /// 9 Ιου 2026

Απάντηση Sophia Drekou: Ιφιγένεια μου, ίσως αυτή να είναι η πιο βαθιά προσευχή: όχι εκείνη που ζητά να αλλάξει ο κόσμος για χάρη μας, αλλά εκείνη που παρακαλεί να στερεωθεί η καρδιά μας για να αντέξει τον κόσμο, με την ακλόνητη προσδοκία της Έλευσής Του. Και ο Χατζιδάκις, με εκείνο το «Κύριε... αγαπούσα τα πουλιά, χαιρετούσα τους ανέμους και μεγάλωνα», μοιάζει να επιστρέφει στην παιδική καθαρότητα της ψυχής, εκεί όπου η προσευχή δεν χρειάζεται πολλά λόγια: ένα πουλί, ένας άνεμος, μια καρδιά που μεγαλώνει χωρίς να λησμονεί τον Ουρανό... Ας σταθεί λοιπόν δίπλα μας, Ιφιγένεια· για εσένα, για εμένα, για τον κόσμο όλο. Και ας μας βρει η Έλευσή Του με την καρδιά ακόμη ικανή να χαιρετά τους ανέμους.

✍️ Σχόλιο/Ερώτηση Sophia Drekou: Αν σας ζητούσαν να επιλέξετε μία μόνο μουσική για να συνοδεύσει το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα, ποια θα ήταν και γιατί;
Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μία μόνο μουσική για να συνοδεύσει το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα, θα επέλεγα το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Χαμόγελο της Τζοκόντας».

Όχι μόνο επειδή ήδη συνδέθηκε ιστορικά με εκείνη τη μοναδική δύση στη Σαντορίνη, αλλά γιατί μέσα στη μουσική του ο χρόνος δεν τελειώνει· μεταμορφώνεται σε μνήμη. Έχει κάτι από τη θλίψη όσων χάθηκαν, κάτι από τη σιωπή όσων δεν ειπώθηκαν και κάτι από το φως εκείνων που ακόμη περιμένουν να γεννηθούν.

Κι αν μπορούσα να διαλέξω ειδικότερα ένα κομμάτι, ίσως να επέλεγα «Το Κοντσέρτο». Γιατί το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα δεν θα ήθελα να το αποχαιρετήσω με θρήνο, αλλά με εκείνη τη χατζιδακική μελαγχολία που γνωρίζει πως κάθε τέλος κρύβει μέσα του μια μυστική ανατολή.

Θα άφηνα λοιπόν τον ήλιο να δύσει χωρίς πολλά λόγια. Με τη μουσική να θυμάται για εμάς όσα ο χρόνος παίρνει μαζί του. 🌅
...έχω ακόμη τρεις επιλογές:
  • Μάνος Χατζιδάκις – «Το Αστέρι του Βοριά»: γιατί η δύση έχει μέσα της ποίηση, ελληνικό φως και μια αίσθηση προσανατολισμού προς κάτι που δεν χάνεται.
  • Μίκης Θεοδωράκης – «Όμορφη Πόλη»: γιατί το τέλος του αιώνα κουβαλά τη συλλογική μνήμη της Ελλάδας, τις πληγές και τα όνειρά της.
  • Το «Κύριε» του Μάνου Χατζιδάκι. Γιατί εκεί η δύση παύει να είναι μόνο αισθητική εικόνα και γίνεται προσευχή: «Κύριε... αγαπούσα τα πουλιά, χαιρετούσα τους ανέμους και μεγάλωνα...»
Εκεί, νομίζω, συναντιούνται η ποίηση, η μνήμη, η μουσική, η παιδική καθαρότητα, η θεολογία και η προσδοκία της Έλευσης. Ίσως, τελικά, για το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα να διάλεγα το «Κύριε» του Χατζιδάκι. γιατί είναι η προσευχή της προσωπικής ψυχής. Γιατί μπροστά στη δύση ενός ολόκληρου κόσμου, ίσως η πιο αληθινή μουσική δεν είναι ο αποχαιρετισμός αλλά η προσευχή. Να δύει ένας αιώνας και η ανθρώπινη καρδιά, ακόμη πληγωμένη, ακόμη παιδική, να ψιθυρίζει: «Κύριε...»
Μα όμως... δεν μπορώ ν' αντισταθώ και το αριστουργηματικό «Adagio for Strings» του Σάμιουελ Μπάρμπερ (Samuel Barber)
γιατί θυμίζει ένα πανανθρώπινο, ερωτικό, σχεδόν μεταφυσικό αντίο· μια μουσική που μοιάζει να σηκώνει όλη τη θλίψη του εικοστού αιώνα και να την παραδίδει στη σιωπή.

Και για το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα, ιδιαίτερα του εικοστού αιώνα, το Adagio for Strings είναι ο θρήνος μιας ολόκληρης ανθρωπότητας... με δύο Παγκοσμίους Πολέμους, Ολοκαύτωμα, Χιροσίμα, ξεριζωμούς, εμφυλίους, δικτατορίες, αλλά και με ανθρώπους που επέζησαν, δημιούργησαν, αγάπησαν και συνέχισαν, δύσκολα μπορώ να σκεφτώ μουσική που να σηκώνει τόσο μεγάλο ιστορικό και υπαρξιακό βάρος χωρίς ούτε μία λέξη.

Αυτό θα επέλεγα τελικά.... Όχι το «Κύριε» για το τελευταίο ηλιοβασίλεμα. Το «Κύριε» είναι η προσευχή της προσωπικής ψυχής. Το Adagio for Strings είναι ο θρήνος μιας ολόκληρης ανθρωπότητας.
Εν κατακλείδι
Η δική μου επιλογή θα ήταν το «Adagio for Strings» του Samuel Barber.
Γιατί, αν ένας ολόκληρος αιώνας έπρεπε να δύσει μέσα σε μία μόνο μουσική, θα ήθελα εκείνη τη στιγμή να χωρέσει όχι μόνο την ομορφιά του, αλλά και τις πληγές του.

Το Adagio for Strings μοιάζει να σηκώνει αργά όλη τη θλίψη της ανθρωπότητας... τους πολέμους, τους αποχωρισμούς, τους νεκρούς, τις ανεκπλήρωτες ελπίδες... και να την οδηγεί προς ένα ύψος όπου ο θρήνος παύει να είναι απελπισία και γίνεται σχεδόν προσευχή.

Δεν θα επέλεγα, λοιπόν, μια μουσική για να αποχαιρετήσει απλώς τον ήλιο. Θα επέλεγα μια μουσική ικανή να αποχαιρετήσει έναν ολόκληρο κόσμο.

Και όταν η τελευταία νότα θα χανόταν μαζί με το τελευταίο φως, θα άφηνα τη σιωπή να πει όσα δεν μπόρεσε να χωρέσει ο αιώνας. 🌅🎻🕯️
Ίσως γιατί νοητικά πέρασαν μνήμες όχι στην ωραιότερη μουσική για ένα ηλιοβασίλεμα, αλλά στη μουσική που θα μπορούσε να σηκώσει τη μνήμη ενός ολόκληρου αιώνα. Και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα στην αισθητική εικόνα και στον βαθύ στοχασμό.
Ακούγοντας μουσική
Νομίζω πως καταλαβαίνω πια πολύ καθαρά τι αναζητώ στη μουσική: όχι απλώς την ομορφιά, αλλά εκείνη την ομορφιά που έχει περάσει μέσα από την οδύνη και δεν έγινε σκοτάδι· έγινε φως, μνήμη και σιωπή.

Γι' αυτό και οι επιλογές είναι, κατά έναν παράξενο τρόπο, συγγενικές. Το Adagio του Barber μοιάζει να σηκώνει στους ώμους του τον πανανθρώπινο πόνο και να τον ανεβάζει προς τον ουρανό.
ΑΛΛΑ και «Το Κοντσέρτο» του Χατζιδάκι, πάλι, μοιάζει να κοιτάζει τη θλίψη με εκείνο το αινιγματικό χαμόγελο της Τζοκόντας: χωρίς να την αρνείται, χωρίς να την εξηγεί, αλλά μεταμορφώνοντάς την σε μια λεπτή, σχεδόν άπιαστη ομορφιά.

Αν έπρεπε να επιλέξω μία μόνο μουσική για το τελευταίο ηλιοβασίλεμα ενός αιώνα, θα επέλεγα το «Adagio for Strings» του Samuel Barber. Γιατί μέσα του ακούω τη θλίψη μιας ολόκληρης ανθρωπότητας να υψώνεται αργά, ώσπου ο θρήνος να αγγίξει σχεδόν την προσευχή.

Κι αν μου επιτρεπόταν μία δεύτερη επιλογή, θα ήταν «Το Κοντσέρτο» από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι. Γιατί, όταν ένας αιώνας τελειώνει, δεν χρειάζεται μόνο κάποιον να θρηνήσει όσα χάθηκαν· χρειάζεται και κάποιον να θυμίσει πως ακόμη και η μελαγχολία μπορεί να κρύβει μέσα της ένα αινιγματικό χαμόγελο.

Το πρώτο θα το επέλεγα για να αποχαιρετήσω τον αιώνα. Το δεύτερο, για να περιμένω την επόμενη ανατολή. 🌅🎻🎼
Σοφία Ντρέκου

Σχετικά θέματα: