Η Συμφωνία Πρεσπών 17 Ιουνίου 2018 ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ (Video)


17 Ιουνίου 2018 υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν είχαμε κάνει τα συλλαλητήρια, η Μακεδονία θα πήγαινε άκλαυτη. Κατάφεραν να ανορθώσουν το ηθικό του κόσμου και να τους θυμίζουν ότι δώσαμε έναν αγώνα.

Δεν ξεχνάμε την υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και τότε αντιπολίτευσης, η οποία αντί να συμπαρασταθεί και να φύγει εκτός κοινοβουλίου, να παραιτηθεί, έτσι ώστε να μην μπορέσει ο τότε ΥΠΕΞ να υπογράψει, δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε ήταν εκείνη η μομφή εναντίον της κυβέρνησης, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν μια μειοψηφία να ρίξει την τότε κυβέρνηση.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε πάρει θέση εναντίον της Συμφωνίας, που επρόκειτο να δώσει στα Σκόπια το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», τονίζοντας ότι το μακεδονικό άπτεται της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων και ότι δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να δεχθεί να απεμποληθεί το όνομα της Μακεδονίας και μιας ιστορίας 3.000 ετών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διακρατική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία μετονομάστηκε κατ' αυτόν τον τρόπο με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας στις 12 Φεβρουαρίου 2019, και έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της τελευταίας. Η Συμφωνία αντικάτεστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας και την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. H ψήφιση της συμφωνίας προκάλεσε αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Υπογράφηκε στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας που βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών από όπου και πήρε το όνομά της και κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών σε ψηφοφορίες με καταληκτική αυτή στις 25 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα. Τέθηκε σε ισχύ και μετονόμασε επίσημα τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία στις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν ενημερώθηκε τυπικά μέσω ρηματικής διακοίνωσης η πλευρά των Σκοπίων για την υπερψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξής της στο ΝΑΤΟ από την Αθήνα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφωνία ή συνθήκη και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και θα παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον. Ιστορικό - Βασικές διατάξεις - Υπογραφή - Επικύρωση από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜΣυμφωνία Πρεσπών: Οι αναρτήσεις
Δύο χρόνια από την υπογραφή

Δύο χρόνια από την προδοσία τής Μακεδονίας.
Δύο χρόνια από τη μέρα που το κράτος μας
δέχτηκε συγκυριαρχία με τους Σκοπιανούς στη Μακεδονία.
Δύο χρόνια από την ημέρα που το κράτος μας
πέταξε στα σκουπίδια τούς Μακεδόνες,
χαρίζοντας το όνομά μας σε έναν λαό
που είναι οι μισοί Αλβανοί και οι άλλοι μισοί
κάνουν ουρά έξω από το βουλγαρικό προξενείο
των Σκοπίων για να πάρουν βουλγαρικό διαβατήριο.
Όσοι υπέγραψαν το όνειδος των Πρεσπών
απολαμβάνουν σήμερα ασυλίας και νόμιμης προστασίας
από απόφαση του «ελληνικού» κυνοβουλίου.


Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 17 Ιουνίου 2018 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, υπέγραψαν τη Συμφωνία, μετά τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. Τη Συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που επί δεκαετίες ασχολούνταν με το ονοματολογικό.

ΕΓΡΑΨΑΝ:

Alexis Tsipras - Facebook 17 Ιουνίου 2020: «Πριν δύο χρόνια συναντηθήκαμε στις Πρέσπες που στο διάβα της ιστορίας διέσχισαν νικητές και ηττημένοι, θριαμβευτές και τραγικοί ήρωες. Απευθυνθήκαμε στους λαούς μας, τους λαούς των Βαλκανίων, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους αλλά βασανίστηκαν και βασανίζονται από το δηλητήριο του εθνικιστικού μίσους, των διεθνών συρράξεων και των αδελφοκτόνων πολέμων.

Και αποδείξαμε μια για πάντα ότι στην ιστορία των Βαλκανίων δεν χρειάζονται νικητές και ηττημένοι. Αρκεί ο σεβασμός και η ισχυρή βούληση για ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνανάπτυξης.

Η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το αποδεικνύουν στην πράξη ακόμα και αυτοί που πολέμησαν τη Συμφωνία.

Αυτοί που μίλησαν για «προδοσίες» και «εθνικές υποχωρήσεις». Αυτοί που περπάτησαν πλάι-πλάι με τους εθνικιστές και τους χρυσαυγίτες.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και το ρόλο της χώρας στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την πιο δύσκολη στιγμή.

Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν. Όχι αυτούς που σύρονται πίσω της.»

Νίκος Κοτζιάς στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πέρασαν δύο χρόνια, φίλε μου. Η ζωή μας δικαίωσε. Προωθήσαμε τη συνεργασία και τη φιλιά μεταξύ των πολιτών και των χωρών μας. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μετατρέψαμε την Ιστορία από μια φυλακή σε ένα σχολείο για το μέλλον» έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

It’s been two years, my friend. Life has vindicated us. We promoted cooperation and friendship between our people and our countries. We are on the right side of History. We turned Ηistory from a prison house into a school for the future.

Retweet έκανε και ο Νικολά Ντιμιτρόφ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Με τα λόγια του Μαντέλα, ''πάντα μοιάζει αδύνατο μέχρι να γίνει''. Το αποδείξαμε φίλε μου, ότι τα θαύματα είναι εφικτά. Το ότι εμείς στα Βαλκάνια, μπορούμε να λύσουν τις διαμάχες με έναν ευρωπαϊκό τρόπο» έγραψε.

Nikola Dimitrov: With Mandela’s words, “it always seems impossible until it's done.” We proved my friend, that miracles are possible. That we in the Balkans, can also resolve intractable disputes in a European way. We made our countries both in standing & friendship greater.

Τη συμφωνία σχολίασε και ο Ζόραν Ζάεφ, γράφοντας,,, Зоран Заев @Zoran_Zaev:«Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα, μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι άξιζε τον κόπο, γιατί γίναμε μέλη του ΝΑΤΟ και αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί παρέχουμε ένα ασφαλές και υποσχόμενο μέλλον για όλους και γιατί έχουμε επιβεβαιώσει την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Alexis Charitsis - Αλέξης Χαρίτσης Facebook ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν, υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια ιστορική διπλωματική επιτυχία που άνοιξε τον δρόμο για την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, την προάσπιση της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, τη θωράκιση της σταθερότητας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας, η παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δείχνει τον δρόμο: ενεργητική υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και η Ελλάδα πρωταγωνιστής των εξελίξεων με σταθερή επιδίωξη την ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή μας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η Συμφωνία των Πρεσπών
Απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σε συχνά ερωτήματα πολιτών

ΔΕΙΤΕ: Κλαύσον τους αμετανοήτους ~ Κανένας δεν ξεχνά την Συμφωνία των Πρεσπών


Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ομολόγησε δημόσια από τα Γιαννιτσά (9-2-2019), εκεί δίπλα στην αρχαία Πέλλα και στον ιστορικό Βάλτο του Μακεδονικού Αγώνα , ότι η ΝΔ αναγνωρίζει πλέον την κυρωμένη Διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών! Που σημαίνει ότι αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν "Βόρεια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και αποδέχεται ταυτόχρονα όλο το περιεχόμενο και τις υποχρεώσεις της! Για τους αφελείς ψηφοφόρους αφήνει ένα ενδεχόμενο να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., κάτι που απαγορεύει όμως ρητά η ίδια η Συμφωνία...Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της άκυρης Συμφωνίας (17-6-2018), οι Συνέταιροι των Πρεσπών συναγωνίζονται για το ποιος είναι πιο ...προοδευτικό κόμμα, πατώντας πάνω στις χρυσές λάρνακες και τους ιερούς τάφους της Μακεδονίας!
Η Προοδευτική τους Συμμαχία είναι πια γεγονός!
Θα την αφήσουμε ή θα την τελειώσουμε μια για πάντα;
Θα τους ακυρώσουμε ή θα τους επικυρώσουμε για άλλη μια φορά;
Ας θυμηθούμε...

Για τη Μακεδονία παλεύουμε... επειδή είμαστε της πίστης και ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κανείς δεν πρόκειται να μας σταματήσει... Διαβάστε περισσότερα »


Μίκης Θεοδωράκης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Ολέθρια τα αποτελέσματα από τη χρήση του όρου Μακεδονία: Ηχηρή παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Διαβάστε περισσότερα »


Την ξεπουλήσατε στο Γιουσουρούμ για ένα κουστούμ: Φωτογραφίες 17 Ιουνίου 2018 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στις Πρέσπες, καθώς διαδηλωτές/τριες μαζί με τις ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΜΟΝΑΧΕΣ, προσπάθησαν να σπάσουν... Διαβάστε περισσότερα »Υπογράψτε ενάντια στη Συμφωνία για τη Μακεδονία: Οι υπογραφές των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και FYROM στις Πρέσπες είναι μία κίνηση ιδεολογίας κομματικής ενάντια στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Ελλάδα. Διαβάστε το κείμενο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων, για να κατανοήσετε ότι: Διαβάστε περισσότερα »


Ο Γίγαντας Μίκης Θεοδωράκης στο Σύνταγμα (Βίντεο) Μπορεί η έκφραση του Μίκη «Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός», να ξάφνιασε και να άδειασε μερικούς που ακόμα αναρωτιούνται αν έπρεπε να γίνει... Διαβάστε περισσότερα


Ο αγώνας συνεχίζεται και μετά την ψηφοφορία: Συνεντεύξεις του Ν. Λυγερού «Η συνέχεια του Αγώνα» (βίντεο) Ο αγώνας συνεχίζεται και μετά την ψηφοφορία για το Προσύμφωνο διότι ο στόχος είναι η ακύρωση του και τίποτα λιγότερο... Διαβάστε περισσότερα


Τα δακρυγόνα και η αντιδημοκρατική κυβέρνηση στο Σύνταγμα: Όσοι έφαγαν χημικά έγιναν ακόμα πιο δυνατοί για ν’ αντιμετωπίσουν τα παράλογα θέλω της κυβέρνησης διότι όλοι κατάλαβαν ότι για να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ενοχλήθηκαν από την παρουσία μιας... Διαβάστε περισσότερα


Κρίσιμα Στοιχεία της Συμφωνίας για το Σκοπιανό και προπαγάνδα, Η αξιοπρέπεια της Μακεδονίας (Βίντεο) Όλοι οι Έλληνες, κάθε ηλικίας, κάθε περιοχής συμμετέχουν μαζί στα Συλλαλητήρια της αντίστασης για την προστασία του ονόματος Μακεδονία διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φανεί η Διαβάστε περισσότερα


Ενωμένοι ενάντια στη λήθη. Το Συλλαλητήριο είναι δικαίωμα λαού. Η Μακεδονία ως ανθρώπινος αγώνας (Βίντεο) Με το Σκοπιανό, πολλοί αναρωτήθηκαν τι μπορούσαν να κάνουν σε προσωπικό επίπεδο αφού δεν ανήκουν σε επίσημους θεσμούς και το... Διαβάστε περισσότερα »
Σκοπιανό, Ιδεολογία, Μακεδονία και Ιστορία Μέλλοντος, 
για τη Μακεδονία - Ν. Λυγερός: Αν μερικοί θεωρούν ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα έχουν έρθει πιο κοντά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι λόγω εντυπώσεων που δημιουργούνται μέσω της ιδεολογικής προπαγάνδας. Αυτοί που έχουν ακόμα μια... Διαβάστε περισσότερα »


Ν. Λυγερός: το Συλλαλητήριο της Αθήνας δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό: Όλοι μαζί ετοιμάζονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας να έρθουν στο Συλλαλητήριο της Αθήνας για να υπάρξει συνέχεια και να εκφράσει ελεύθερα ο ελληνικός λαός τα θέλω του αφού είναι... Διαβάστε περισσότερα »Μοναχισμού Αποστολή: άνθρωποι ντυμένοι με μαύρα που έχουν μέσα τους τόσο φως: Οι μοναχές δεν είναι μόνο πνευματικές ακολουθίες. Ζουν με τον λαό και τον βοηθούν κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Γι' αυτό αν τις βλέπεις μόνο δογματικά κι Ο γέροντας των Μετεώρων... Διαβάστε περισσότεραΤο ιστορικό Συλλαλητήριο, οι επεκτάσεις του και η αντίσταση του Ελληνισμού: Η μεγαλειώδης αξία του Συλλαλητηρίου το μετέτρεψε σε ιστορικό και ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις της ηττοπάθειας. Η παρουσία του Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ουσία ούτε όταν περνά δύσκολα σε οικονομικά θέματα. Έτσι το ιστορικό Συλλαλητήριο... Διαβάστε περισσότερα »


Είμαστε εδώ επειδή ανήκουμε στον λαό: Το σκοπιανό δεν λύνεται με συμβιβασμούς: Οι ομιλητές του συλλαλητηρίου 21 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη για το «Σκοπιανό». Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος και ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. » Διαβάστε περισσότερα »

Ο Κωστής Παλαμάς και η Μακεδονία στη Φλογέρα του Βασιλιά: Για τον Παλαμά, η Ελλάδα ήταν κάτι το πολύ πιο μεγάλο από όσο είναι και η πιο τρανή χώρα. Ήταν το απόλυτο. Ήταν όλα. Έτσι σκεφτόταν και, προ παντός, έτσι στοχάζονταν και οραματίζονταν οι άνθρωποι της εποχής του, η γενιά του. Διαβάστε περισσότερα »


Καλά Χριστούγεννα στη Μακεδονία - Ν. Λυγερός: Από την αρχή των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στο Προσύμφωνο των Πρεσπών η εξουσία μας εξηγεί ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Δεν είχε όμως φανταστεί την αντίσταση του ελληνικού λαού που άρχισε με τα μεγάλα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.... Διαβάστε περισσότερα »


Παύλος Μελάς: ο βίος του μάθημα Γενναιότητας: Ο άνθρωπος που έγινε το σύμβολο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας Διαβάστε περισσότερα »


Video για το Μακεδονικό:
1:50:32 Η Συμφωνία για το Μακεδονικό:
Η τελετή υπογραφής (ΕΡΤ1, 17/ 6/ 18)

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ξεχνάμε!

zaf είπε...

Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει;

Το όνομα του γειτονικού κράτους πως είναι στο ΟΗΕ;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Κανένας αξιος... πολιτικη και πολιτικοί.