20 Σεπ 2013

Αφιέρωμα στον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο (Χατζημιχαήλ)

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ

Εργασία της Σοφίας Ντρέκου

Ήταν 24 Μαρτίου 1934, όταν «έφυγε»
ο πιο γνωστός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος.
Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1868 - 1934)

Περιεχόμενα:
1. Πρόλογος
2. Βιογραφία
3. Ο Τσαρούχης τον θαυμάζει τον Θεόφιλο, Ο Θεόφιλος του Τσαρούχη
4. «Ένας φτωχός φουστανελάς» από τον Γ. Σεφέρη
5. Ο Οδυσσέας Ελύτης, έγραψε:
6. Βίντεο: Αφιέρωμα στο έργο του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.
7. Βίντεο: Τραγούδι «Θεόφιλος Χατζημιχαήλ» των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα
8. Βίντεο 3: Ντοκιμαντέρ αφιέρωμα για τον Θεόφιλο
9. ΤΑΙΝΙΑ 96': Θεόφιλος (ταινία, 1987) του Λάκη Παπαστάθη
10. Πίνακες (Συλλογή)
11. Πηγές, Δικτυογραφία
12. Επιλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο)

Ο Θεόφιλος, φορώντας τη φουστανέλα που δεν αποχωριζόταν ποτέ, μαζί με την αδελφή του Ειρήνη, το 1904.
Ο Θεόφιλος, φορώντας τη φουστανέλα 
που δεν αποχωριζόταν ποτέ, μαζί 
με την αδελφή του Ειρήνη, το 1904.

1. Πρόλογος


Αφιέρωμα στον Έλληνα Ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα που, κατά την γνώμη μου, είναι η απόλυτη λαϊκή έκφραση στη ζωγραφική... η μαγεία της απλότητας που μιλάει κατευθείαν στη ψυχή! Τιμή μας που υπήρξε πιο Έλληνας κι απ' τους Έλληνες!!! O Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, που ζωγράφιζε για ένα κομμάτι ψωμί, είναι ο μόνος καλλιτέχνης του οποίου ολόκληρο το έργο έχει κηρυχθεί εθνική πολιτιστική κληρονομιά.


Σε ανάμνηση της 20ης Σεπτεμβρίου 1935 όπου δημοσιεύεται η συνέντευξη του Τεριάντ (Στρατής Ελευθεριάδης - Tériade (Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 1897 – Παρίσι, 23 Οκτωβρίου 1983), γνωστός επίσης και με το γαλλικό καλλιτεχνικό όνομα Tériade (Τεριάντ), ήταν τεχνοκριτικός, εκδότης καλλιτεχνικών εντύπων και συλλέκτης έργων τέχνης) στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα», στην οποία χαρακτηρίζει τον Θεόφιλο «Μεγάλο Έλληνα Ζωγράφο». Αλλά ας δούμε λίγα βιογραφικά του στοιχεία για να γνωρίσουμε το σπουδαίο ζωγραφικό του έργο.


2. 
Βιογραφία

«Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, γνωστός απλά ως Θεόφιλος, γεννήθηκε στη Βαρειά της Λέσβου, μεταξύ του 1867 και 1870, πρώτο παιδί μια φτωχής οικογένειας που απέκτησε άλλα επτά στη συνέχεια. Το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική εκδηλώθηκε από νωρίς και φέρεται να ήταν αντιστρόφως ανάλογο με την απόδοσή του στα σχολικά θρανία. Τα βιογραφικά στοιχεία για το Θεόφιλο είναι σκόρπια και ασαφή.


Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες έφυγε από το νησί σε ηλικία 18 περίπου ετών και πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στη Σμύρνη. Από την μικρασιατική πόλη έφυγε ύστερα από κάποιο επεισόδιο για να φτάσει στην Αθήνα, όπου κατά τον «ατυχή πόλεμο» του 1897 επιχείρησε να καταταγεί στο στρατό, χωρίς όμως να γίνει δεκτός.


Από εκεί φεύγει για τη Μαγνησία, όπου θα περάσει περί τα 30 χρόνια της ζωής του, και θα αφήσει πλήθος σημαντικών έργων του. Ζωγραφίζει σε καφενεία, ταβέρνες, χάνια, στο χωριό Μηλιές του Βόλου, φιλοτεχνεί την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αλλά και πολλά σπίτια, ελαιοτριβεία, φούρνους, μύλους κ.α. Στο Βόλο ζωγραφίζει και πλήθος επιγραφών στα προσφυγικά των εκδιωχθέντων από την Μικρά Ασία. Δυστυχώς, πολλά από τα έργα του έχουν καταστραφεί είτε από σεισμούς και πυρκαγιές, είτε από κατεδαφίσεις και αμέλεια.


Φώτο: Ο Θεόφιλος φωτογραφίζεται δίπλα   στη μητέρα του φορώντας φουστανέλα   και ζωσμένος άρματα, με το σπαθί υψωμένο   ως ήρωας της Επανάστασης
Φώτο: Ο Θεόφιλος φωτογραφίζεται δίπλα 
στη μητέρα του φορώντας φουστανέλα 
και ζωσμένος άρματα, με το σπαθί υψωμένο 
ως ήρωας της Επανάστασης

3. Ο Θεόφιλος του Τσαρούχη

«…Τη δουλειά του Θεόφιλου μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες περιόδους, που ξεχωρίζουν αρκετά μεταξύ τους.

Πρώτη είναι η περίοδος της Θεσσαλίας. Όπως είπαμε και στην αρχή, τα έργα τα καμωμένα στη Θεσσαλία, αν εξαιρέσουμε τα πετυχημένα κι αριστουργηματικά του, είναι τις περισσότερες φορές σφιγμένα, με μια τάση για σχέδιο, που σπάνια φτάνει σ’ αποτέλεσμα, ενώ στο χρώμα έχουν μια περιορισμένη κλίμακα που, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις -έχω υπ’ όψη μου μερικά θαυμάσια έργα- έχουν κάτι το σχεδιαστικό και συγχρόνως το σκληρό. 


Η εποχή της επανόδου του στη Μυτιλήνη αποτελεί τη δεύτερη περίοδο της ζωγραφικής του. Ένα είδος δισταγμού μαζί κι επιμέλειας, που υπάρχει στα έργα του Βόλου, εξαφανίζεται εδώ για να δώσει τη θέση του σε μια χρωματική ευφορία, με πλήθος σπάνιους τόνους, λεπτότατους μα και συγχρόνως γεμάτους ευδαιμονία.

Τα έργα αυτά επιζητούν λιγότερο το σχέδιο, μα ίσως στο βάθος να είναι πιο σχεδιασμένα. Το χρώμα τους φτάνει σε μια λάμψη που εκφράζει ευτυχία, ξενοιασιά και, συγχρόνως, εκστασιακή αυτοσυγκέντρωση. Έχουν μιαν απίστευτη ποιότητα στην ύλη τους, μια δυνατή συνείδηση των κανόνων του έργου τέχνης, με την ανατολίτικη και βυζαντινή σημασία του όρου.


Εκεί γύρω στην εποχή που θα συναντήσει τον Τeriade, ίσως όμως και λίγα χρόνια πριν, η ζωγραφική του αλλάζει. Αυτή είναι η τρίτη περίοδός του. Εδώ τα εντυπωσιακά και πολύτιμα χρώματα αρχίζουν να υποχωρούν κάπως, για να δώσουν τη θέση τους σε χρώματα πιο σωστά, πιο ζωγραφικά. Ό,τι ήθελε να κάνει στον Βόλο με το επιμελημένο και σφιχτό σχέδιο, το καταφέρνει τώρα με τα δικά του μέσα: με το χρώμα...».


 ΤσαρούχηςΟ Τσαρούχης θαυμάζει τη χρωματική ευδαιμονία και τη λάμψη της ζωγραφικής του Θεόφιλου, τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό του. Δεν τον κατατάσσει στην «οικογένεια των αφελών ζωγράφων»: «Τον Θεόφιλο τον παίρνω σαν ζωγράφο που με τη ζωγραφική του είπε αυτά ακριβώς που παρέλειψαν να πουν οι ανακαινιστές της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνος, των οποίων το έμβλημα υπήρξε το "εφάμιλλον των ευρωπαϊκών"». Και καταλήγει:

«Ο Θεόφιλος ανήκει στην αντίθετη παράταξη απ' αυτή στην οποία ανήκουν οι δάσκαλοι, οι καθαρευουσιάνοι κι οι δημοτικιστές, οι ακαδημαϊκοί κι οι μοντέρνοι, οι συντηρητικοί κι οι εξ επαγγέλματος επαναστάτες. Είναι απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών, παρέα με τον Σολωμό, τον παγωμένο-θερμότατο Κάλβο, τον Παπαδιαμάντη, τον αναρχικό και άκρως πειθαρχημένο Καβάφη, τον τρελό Χαλεπά, κι όλους αυτούς τους φυσικά επαναστατημένους Έλληνες  μα εξίσου φυσικά συντηρητικούς, τους Έλληνες των οποίων η ευλογημένη μεγαλομανία έσπασε τα κλουβιά του διδασκαλισμού. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς ότι αιώνια θα σκανδαλίζει αυτούς που θέλησαν πάντα να βολευτούν». 


Ο Τσαρούχης ακόμη πιστεύει ότι: «Και τίποτε να μην ξέραμε για τις φάρσες και τα χωρατά που έκαναν εις βάρος του οι χωριάτες στη Θεσσαλία, θα τα μαντεύαμε από την ειδική εκείνη απάθεια ορισμένων έργων του, τυπική περίπτωση υπερευαίσθητων καλλιτεχνών όταν κάτι τους εμποδίζει να πουν όλη τους την αλήθεια» Από τις εξαιρέσεις σίγουρα είναι οι τοιχογραφίες στο σπίτι του προστάτη του Γιάννη Κοντού. Αυτά γράφει ο Γιάννης Τσαρούχης το 1967.

φωτογραφία του Θεόφιλου (Κεφαλά) Χατζημιχαήλ με φουστανέλα τέλη 19ου αι. Συλλογή Μουσείου Θεόφιλου.
Θεόφιλος (Κεφαλάς) Χατζημιχαήλ με φουστανέλα 
τέλη 19ου αι. Συλλογή Μουσείου Θεόφιλου.

Ο Θεόφιλος φέρεται να είχε και έντονη συμβολή στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, με την διοργάνωση λαϊκών θεατρικών παραστάσεων στις εθνικές γιορτές ενώ την περίοδο της Αποκριάς, συνήθιζε να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο άλλοτε ντυμένος ως Μεγαλέξανδρος, με μακεδονική φάλαγγα μαθητές σχολείων, και άλλοτε ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστούμια που έφτιαχνε ο ίδιος.

Υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα φτωχός, και συχνά ζωγράφιζε τοίχους καφενείων ή σπιτιών για ένα κερδίσει ένα πιάτο φαγητό. Εξίσου συχνά έπεφτε θύμα εμπαιγμού και περιφρόνησης ειδικά λόγω της επιλογής του, από μια ηλικία και μετά, να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ένδυσης και να φοράει φουστανέλα, όπως οι ήρωες που απεικόνιζαν τα έργα του.

Το 1927, ο Θεόφιλος επέστρεψε στη Λέσβο και ένα περίπου χρόνο αργότερα γνωρίστηκε με τον τεχνοκριτικό και έμπορο έργων τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, μια γνωριμία που συνέβαλλε αρχικά στη βελτίωση των συνθηκών επιβίωσής του και μετέπειτα (δυστυχώς μετά θάνατον) στην σταδιακή αναγνώριση του έργου του ώσπου το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το έργο του «χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας».

  • Ο Θεόφιλος πέθανε πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 24 Μαρτίου του 1934. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν το καρδιακό νόσημα, ωστόσο είναι πιθανό να πέθανε από τροφική δηλητηρίαση. Λέγεται ότι τα αλλοιωμένα τρόφιμα που κατανάλωσε ήταν η αμοιβή του για ένα έργο του.

Πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αδάμ και Εύα» 1939
Πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αδάμ και Εύα» 1939

Ως το Σεπτέμβριο του 1935, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του, μνεία στο όνομά του γίνεται μόνο σε μερικά δημοσιογραφικά κείμενα στην Αθήνα, τη Μυτιλήνη και το Βόλο. Στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου δημοσιεύεται στα Αθηναϊκά Νέα μια συνέντευξη του Teriade με τίτλο «Μια καλλιτεχνική ανακάλυψη. Ένας άγνωστος μεγάλος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος, ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ» και την επόμενη χρονιά οργανώνεται από τον Teriade έκθεση έργων του στο Παρίσι.


Ο Θεόφιλος δεν πρόλαβε να ζήσει την αναγνώριση και τη δικαίωση του έργου του. Το περιβάλλον του τον αποκαλούσε κοροϊδευτικά «ο σοβατζής με τη φουστανέλα», οι άνθρωποι του πνεύματος όμως είχαν πάντα κάτι σημαντικό να ψελλίσουν για τον «Παπαδιαμάντη της ζωγραφικής».

4. «Ένας φτωχός φουστανελάς» από τον Γ. Σεφέρη

Γιώργος ΣεφέρηςΟ Τάκης Μπαρλάς (1893 - 1974), δημοσιογράφος και λογοτέχνης, αποκαλεί τον Θεόφιλο «Παπαδιαμάντη της ζωγραφικής» ενώ ο Γιώργος Σεφέρης, ο οποίος το 1947 μιλάει για τον καλλιτέχνη σε έκθεση έργων του στο Βρετανικό Συμβούλιο Αθηνών, τον συσχετίζει με τον Μακρυγιάννη. Σύντομα, το όνομα και το έργο του ταξιδεύει σε πολλές γωνιές του κόσμου.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας φτωχός φουστανελάς που είχε τη μανία να ζωγραφίζει. Τον έλεγαν Θεόφιλο. Τα πινέλα του τα κουβαλούσε στο σελάχι του, εκεί που οι πρόγονοί του βάζαν τις πιστόλες και τα μαχαίρια τους. Τριγύριζε στα χωριά της Μυτιλήνης, τριγύριζε στα χωριά του Πηλίου και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε ό,τι του παράγγελναν, για να βγάλει το ψωμί του. Υπάρχουν στον Άνω Βόλο κάμαρες ολόκληρες ζωγραφισμένες από το χέρι του Θεόφιλου, καφενέδες στη Λέσβο, μπακάλικα και μαγαζιά σε διάφορα μέρη που δείχνουν το πέρασμά του -αν σώζουνται ακόμη. Ο κόσμος τον περιγελούσε. Του έκαναν μάλιστα και αστεία τόσο χοντρά, που κάποτε τον έριξαν κάτω από μιαν ανεμόσκαλα και τού 'σπασαν ένα δυο κόκαλα.

Ο Θεόφιλος, ωστόσο, δεν έπαυε να ζωγραφίζει σε ό,τι έβρισκε. Είδα πίνακές του φτιαγμένους πάνω σε κάμποτο, πάνω σε πρόστυχο χαρτόνι. Τους θαύμαζαν κάτι νέοι που τους έλεγαν ανισόρροπους oι ακαδημαϊκοί. Έτσι κυλούσε η ζωή του και πέθανε ο Θεόφιλος, δεν είναι πολλά χρόνια, και μια μέρα ήρθε ένας ταξιδιώτης από τα Παρίσια. Είδε αυτή τη ζωγραφική, μάζεψε καμιά πενηνταριά κομμάτια, τα τύλιξε και πήγε να τα δείξει στους φωτισμένους κριτικούς που κάθονται κοντά στο Σηκουάνα. Και οι φωτισμένοι κριτικοί βγήκαν κι έγραψαν πως ο Θεόφιλος ήταν σπουδαίος ζωγράφος. Και μείναμε με ανοιχτό το στόμα στην Αθήνα. Το επιμύθιο αυτής της ιστορίας είναι ότι λαϊκή παιδεία δε σημαίνει μόνο να διδάξουμε το λαό αλλά και να διδαχτούμε από το λαό.

Θυμούμαι πάντα το Θεόφιλο όταν συλλογίζομαι τον Μακρυγιάννη. Σας έλεγα πως ο Μακρυγιάννης είναι από τις πιο μορφωμένες ψυχές του νέου ελληνισμού, το ίδιο πιστεύω και για το Θεόφιλο, αν η λέξη μόρφωση σημαίνει πνευματική μορφή. Κι αυτή η μόρφωσή τους είναι εξαιρετικά έντονη και δραστήρια. Είναι καταπληκτική η έμφυτη ανάγκη που έχουν να εκφραστούν. Εκμηδενίζει όλες τις δυσκολίες. Θυμάται κανείς κάτι πεισματάρικα φυτά, που όταν πιάσει η ρίζα τους, προχωρούν γκρεμίζοντας φράχτες, σπάζοντας ταφόπετρες. Ο Μακρυγιάννης δημιουργεί έκφραση σε κάθε του ώρα. Και με πετραδάκια της θάλασσας (Β΄ 351) ακόμη κάθεται και γράφει την ιδέα του στο χώμα του περιβολιού του, και συμπληρώνει τη σκέψη της μέρας με τα όνειρα που βλέπει στον ύπνο του».

εικ. Ο Κοραής και ο Ρήγας βοηθούν την Ελλάδα να εγερθεί.   Ελαιογραφία σε χαρτόνι. Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
εικ. Ο Κοραής και ο Ρήγας βοηθούν την Ελλάδα να εγερθεί. 
Ελαιογραφία σε χαρτόνι. Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

5. Ο Οδυσσέας Ελύτης, έγραψε:

Οδυσσέας Ελύτης«Επιστρέφοντας από την Αμερική, τον Ιούνιο του 1961, σταμάτησα για λίγες μέρες στο Παρίσι και, καθώς βγήκα να χαζέψω στους δρόμους, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν, σε μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου όπου συνήθιζα να πηγαίνω άλλοτε, τη μεγάλη αφίσα της Έκθεσης του Θεόφιλου, που είχε ανοίξει ακριβώς εκείνη την εβδομάδα στις αίθουσες του Λούβρου. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπά δυνατά. Ε, λοιπόν, ναι. Υπήρχε δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο».

Ο Teriade χρηματοδοτεί την ίδρυση του Μουσείου Θεόφιλου, που άνοιξε το 1965, στη γενέτειρά του Βαρειά στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται 86 πίνακες του ζωγράφου. Επίσης ως μουσείο Θεοφίλου λειτουργεί το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως οικία Κοντού, στην Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού, τους τοίχους του οποίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος γύρω στο 1912.»


6. Βίντεο: Ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο 
του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.


7. Βίντεο: Ένα τραγούδι «Θεόφιλος Χατζημιχαήλ»
των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, σε ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου 
από την συλλογή «Ενδοχώρα» για τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. 

Θα πούμε το τραγούδι του που ξεκινά απ' τον ήλιο
με την απόκρημνη λαλιά του τηλεβόα

Ολκάδος που συνάντησε το νεαρό τιτάνα
με ρίγανη στα χείλη του κι ολόκληρη τη χώρα

Μες στο στήθος του... στο στήθος του...
Το ρήμα κρουσταλλώθηκε και φέγγει
κι ακόμα τρέχουν τα κορίτσια

Μες στα πλατιά φουστάνια τους
στις δροσερές μαρμαρυγές της άσπιλης ημέρας

Μέσα στο ρίγος που γελά καθώς ξανθή γοργόνα
σ' ένα καράβι ορθόπλωρο που πλέχει
στον ουρανό της θάλασσας με τα μεγάλα μάτια

Φωνές θερμές, γλυκές παιδίσκες των ερώτων
πάνω στη γη κι επί των χόρτων ή στα φύλλα
βιβλίου γιομάτου δένδρα πράσινα σαν παραθύρια
που βλέπουν προς την ʼνοιξη
προς την Άνοιξη... προς την Άνοιξη...

Χωρίς απροσδιόριστη φενάκη μα με πλήθος
πολύχρωμων παλμών μεταξωτής αιώρας

Σε κάστρο δόξας μυρμηκιάς με πλούσια ζώνη
σφυγμένα δυνατά στη μέση της ημέρας
Πλατιά στα στέρνα μας
και τα πουλιά μας τρέχουν στον αέρα

Πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ   «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» 1933
Πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ 
«Ερωτόκριτος και Αρετούσα» 1933 εδώ

8. Βίντεο: Ας δούμε κι ένα ντοκιμαντέρ αφιέρωμα 
για τον Θεόφιλο... Παρεμβάλλονται εικόνες από την ταινία 

«Θεόφιλος» (1987), του Λάκη Παπαστάθη

9. ΤΑΙΝΙΑ: Θεόφιλος (ταινία, 1987) 95'
Σενάριο και Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Καμπερίδης, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Θεόδωρος Έξαρχος, Υβόννη Μαλτέζου, Θέμης Μάνεσης, Ντίνος Λύρας, Αναστασία Κρίτση, Στράτος Παχής, Μάνος Σταλάκης, Μανώλης Σορμαΐνης, Φρέζη Μαχαίρα, Άρης Πετρόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.Θεόφιλος (ταινία, 1987)
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, παρότι γεννήθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821, μια μέρα εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό στυλ ντυσίματος και υιοθέτησε την παραδοσιακή φορεσιά, την φουστανέλα. Ταυτίστηκε με τον ελληνικό μύθο ενός κόσμου ηρώων, από το Μεγάλο Αλέξανδρο ως τους κλέφτες και αρματωλούς του 19ου αιώνα. Τρεφόταν από τις καθημερινές μορφές του λαϊκού πολιτισμού και από το φως της Ελλάδας. Φορούσε τα ρούχα των ανθρώπων που ζωγράφιζε. Ζούσε μέσα από τους μύθους και την ιστορία των συμβόλων αυτού του τόπου. Αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος, οδηγήθηκε στην πιο απόκρυφη απουσία του Ελληνικού Μύθου, στην τέχνη του. Ζωγράφιζε με ένα μοναδικό προσωπικό τρόπο, πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ: Η ταινία Θεόφιλος προβλήθηκε τη σαιζόν 1987 και έκοψε 6.500 εισιτήρια πανελλαδικά. Ήρθε στην 13η θέση σε 20 ταινίες. Λίγο αργότερα προβλήθηκε ως τηλεοπτική μίνι σειρά, με τίτλο «Θεόφιλος 1989».


ΔΙΑΚΡΙΣEIΣ:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Βραβείο Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Βραβείο Καλύτερων Κοστουμιών - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Official Selection - Φεστιβάλ Βερολίνου

Δείτε την Ταινία σε ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'

Κλικ στην εικόνα για να δείτε τα Video.10. Πίνακες (Συλλογή)

Πίνακες (Συλλογή)


11. Πηγές, Δικτυογραφία:
Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος | tvxs.gr
Βικιπαίδεια el.wikipedia.org: Θεόφιλος Κεφαλάς - Χατζημιχαήλ
Ο Θεόφιλος του Τσαρούχη | Ελευθεροτυπία, www.enet.gr
Το οπτικοακουστικό υλικό (Βίντεο) από www.YouTube, εταιρεία της Google.
Βιογραφίες - Θεόφιλος - www.sansimera.gr
Θεόφιλος google.gr
wikimedia.org
logomnimon.wordpress.com
Πηγή Αφιερώματος: www.sophia-ntrekou.gr

12. Επιλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό

FaceBook:

αέναη επΑνάσταση 20 Σεπτεμβρίου 2015
Ιωάννης Βεϊσάκης 21 Σεπτεμβρίου 2015
Σοφία Ντρέκου 24 Μαρτίου 2015
αέναη επΑνάσταση 24 Μαρτίου στις 10:42 π.μ.

Βασιλική Κατσάρα - 24 Μαρτίου 2015: ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟΦΙΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΗΤΑΝ ΤΟ 1999 ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑ ΕΝΑΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ Ο ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ Γ.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΥΧΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ Τ' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΠΩΣ ΤΑ ΓΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΒΟΣΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΙΟ ΤΟ ΘΕΟΦΙΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ <<ΚΟΥΣΟΥΡΙ>> ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ.

ΠΗΓΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΖΑΝ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΓΕΜΑΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ. << ΓΕΛΑΣΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΤΙΣΑΝ ΤΟ ΤΟΙΧΟ, ΕΙΠΕ ΜΕ ΠΙΚΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ.

ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΣ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΚΩΝ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ>>.

2 σχόλια:

cleo είπε...

Εξαιρετικό αφίερωμα! Θερμά Συγχαρητήρια!

Σοφία Ντρέκου είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά... ✬ ✟