Ο Θάνος Μικρούτσικος (Πάτρα, 13 Απριλίου 1947 - Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2019) ήταν Έλληνας πιανίστας και συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής. Επίσης ήταν πολιτικά και πολιτισμικά δραστήριος, συμμετέχοντας κατά περιόδους ενεργά στις εξελίξεις.
Απόφθεγμα ονομάζεται μία σύντομη πρόταση ή φράση, η οποία περιέχει συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρείται μία αιώνια αλήθεια.
Έρευνα Σοφία Ντρέκου Αρθρογράφος (Sophia Drekou, BSc in Psychology)
Κρατήστε αγαπητοί αναγνώστες στην αντιστασιακή σας μνήμη αυτό:
Έξω από το σπίτι των, μαζεύονταi ενίοτε απεργοί διαδηλώνοντας για καλύτερα μεροκάματα. Τους βλέπουν μέσα από τις τζαμαρίες των τεραστίων διαστάσεων γκαράζ με τις αντίκες των εκατομμυρίων.
Υπάρχουν χώρες που τιμωρούν με ποινή πενταετούς φυλάκισης, όσους γιορτάσουν την Γέννηση του Χριστού. Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράλογο, συνέβη και συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε ορισμένες χώρες, τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τόσο ακραίες, ακόμη και χριστιανικές! Ιδού μερικά ιστορικά παραδείγματα.
Άλλο μεγάλο βουνό της ορθοδοξίας. Άλλη μεγάλη υπόθεση. Σπυρίδων και θαυματουργία ταυτίζονταν. Και ταυτίζονται. Αν και απέθανε ο άγιος Σπυρίδων, δεν έπαψε να θαυματουργεί.
«Ο Τσαρλς Τέιλορ (ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φιλοσόφους της εποχής μας, γεν. 1931) έχει πει ότι, ο άνθρωπος είναι ζώο αυτοερμηνευόμενο, μα η κρίσιμη διαφορά του από τα άλλα ζώα δεν είναι απλώς η αυτογνωσία. Είναι «η αίσθηση κάποιου μέτρου», με χαρακτηριστική περίπτωσή της τη ντροπή.
The Herero and Namaqua or the Herero and Nama genocide
Εργασία, Έρευνα, Επιμέλεια, της Σοφίας Ντρέκου, Αρθρογράφος (Sophia Drekou, BSc in Psychology)
Η κρυφή γενοκτονία στη Ναμίμπια αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες παράδειγμα προς μίμηση, αφού οι περισσότεροι ξέχασαν ή θέλησαν να ξεχάσουν τι έγινε μεταξύ 1904 και 1908 αλλά μετά το 1985, μαθεύτηκε από όλους ποιο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας είχαν διαπράξει οι βάρβαροι που είχαν μάθει για τον αφανισμό των λαών.
Καράβια αλήτες. Το τραγούδι για τη θάλασσα και τα ανεκπλήρωτα όνειρα γράφτηκε μέσα σε ένα πατσατζίδικο. Ο Λοΐζος το ζήτησε από τον Φόντα Λάδη που το έγραψε αμέσως.
Dionysios Simopoulos: Οι νέοι εκλαϊκευτές της επιστήμης έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους την δάδα και την μεταφέρουν επάξια στις νεώτερες γενιές, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι κάναμε εμείς και απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ πριν από 45 χρόνια. Απίστευτη αποτελεσματικότητα.
«Οδηγούς της ελπίδας» τους χαρακτήριζε ο Αλέκος Παναγούλης, πατέρας των στίχων του «Πάλης ξεκίνημα». Άλλοι βάδισαν προς τα εκεί με την συνειδητή τους δράση και άλλοι γιατί είχαν την ατυχία να νιώσουν από πρώτο χέρι την βαρβαρότητα της δράκας των Συνταγματαρχών «δια ασήμαντον αφορμήν». Θα ακολουθούσαν αρκετές δεκάδες που πλήρωσαν με την ίδια τους την ζωή την δράση τους.
Τις παρελθούσες μέρες είχαμε πολλά συμβεβηκότα που χρήζουν «υπομνημάτων». Θα σταθούμε στον «υπομνηματισμό» αυτόν σε ορισμένα που συχνά δεν μνημονεύονται. Διότι, δυστυχώς, είναι πολλά «τα του λαού αγνοήματα» και «ο θερισμός πολύς» και ελάχιστο χρέος είναι ο καθένας να συμβάλη, ιδιαίτερα οι «γραμματισμένοι».
Στις 6 Νοεμβρίου 1961 έγινε η πλημμύρα με τα περισσότερα θύματα στην Αττική, η θεομηνία άφησε πίσω της 43 νεκρούς και περίπου 4.000 άστεγους, ενώ μετέτρεψε σε λίμνη το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας.
Ως παρένθετη μητέρα (στα αγγλικά Surrogacy) ορίζεται η γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, εκτιμάται στις αρχές του 2007 ότι οι παρένθετες μητέρες φτάνουν τις 500 κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
...Πώς μπορείς να ζεις σ' έναν κόσμο με τόσην αδικία και να μην το ξεφωνίζεις κάθε ώρα, κάθε μέρα; Φυσικά, αν θέλεις, μπορείς να μείνεις ήσυχος. Να κοιτάξεις τον εαυτούλη σου. Μα τότε πώς θά' χεις το δικαίωμα να λέγεσαι άνθρωπος; Μενέλαος Λουντέμης
Ένα από τα πιο δυνατά και διαχρονικά ποιήματα του σπουδαίου Τάσου Λειβαδίτη, από την ενότητα «Παράρτημα Α'» της συλλογής «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» (1956).
Ημερίδα με τίτλο «Καρκίνος του Μαστού: Άλματα ζωής μέσα από διαλόγους» διοργάνωσε στις 3 και 4 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Θεσσαλονίκης «Άλμα Ζωής» στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.