Μίκης Θεοδωράκης η Κινηματογραφική αυτοβιογραφία με ανέκδοτο υλικό από τη ζωή του (videos)


«Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία»

Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του
ιδιοφυή συνθέτη όταν ήταν μόλις 58 ετών

Aυτοβιογραφική εξιστόρηση 5 ώρες κ' 11 λεπτά του συνθέτη: ρίζες - οικογένεια - εφηβεία - μουσικό τοπίο - εξορίες Ικαρία, Μακρόνησος κ.λπ., έως και τη δικτατορία, σύλληψη στη δικτατορία, Ασφάλεια Μπουμπουλίνας, φυλακές Ωρωπού, φυλακές Αβέρωφ, Βραχάτι, Ζάτουνα κ.ά.

Μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, είναι το ντοκιμαντέρ σε πέντε ωριαία μέρη και είναι αφιερωμένο στη ζωή, την πορεία και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της Γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Γαλούχησε τις γενιές του 20ού αιώνα και συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας γενιάς κι ασφαλώς όσων ακόμα ακολουθήσουν. Έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα του ήθους, της αληθινής δημιουργίας και μιας πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης, η οποία αναγνωρίστηκε ως η πραγματική αντίληψη της ελληνικότητας.

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία», αποτέλεσε για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και χρέος για τις επόμενες γενιές που ασφαλώς θα θελήσουν να διερευνήσουν το διαχρονικό του έργο και ν’ ανακαλύψουν τη δική τους ελληνική μοναδικότητα στην οικουμένη, την οποία απλόχερα μας δίνει το έργο, η στάση ζωής και η πορεία του παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η καταγραφή του πεντάωρου ντοκιμαντέρ άρχισε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες-σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

Οι μοναδικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, ο οποίος για μία ολόκληρη ζωή φλέγεται από το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την Τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. Για όλα αυτά, δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο εθνικός μας συνθέτης, με την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης.

Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης
Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης

Τα πέντε ωριαία μέρη του ντοκιμαντέρ, ακολουθούν την 
χρονολογική σειρά της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη:

Α' Μέρος: «1925-1949». Ρίζες, Καταγωγή οικογένειας, Η εφηβεία, Μουσικό τοπίο 1949-1950, Μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, Γνωριμία με τη Μυρτώ, Απελευθέρωση-παρανομία, Εξορίες: Ικαρία και Μακρόνησος, Το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

Β' Μέρος: «1949-1966». Χανιά, Αθήνα, Γάμος με τη Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», Το μπουζούκι, Τα λαϊκά τραγούδια, Η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», Φιλμ «Ζορμπάς», Οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

Γ' Μέρος: «1966-1970». «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, Η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), Ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, Φυλακές «Αβέρωφ», Στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

Φυλακές Ωρωπού με το κελί του Μίκη Θεοδωράκη, το κλουβί του Γλέζου και η τελευταία πενιά του Χιώτη Σε πότισα ροδόσταμο (Αφιέρωμα φώτο κ βίντεο)

Δ' Μέρος: «1968-1971». Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2 Αρκαδία, Ζάτουνα 3 «Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4 «Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5 Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή -ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

Ε' Μέρος: «1971-2000». Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», Εκδηλώσεις κατά της χούντας, Οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», Επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, Σκέψεις για τη μουσική, Από το 1983 στο 1993, Ο Φιντέλ Κάστρο.

Δείτε το 5ωρο βίντεο ►►►►►►► 
κινηματογραφική αυτοβιογραφία Α, Β, Γ, Δ, Ε












Μίκης Θεοδωράκης ~ Σπάνιες Στιγμές: Αποσπάσματα 
από την Κινηματογραφική Αυτοβιογραφία













Μονόγραμμα: Μίκης Θεοδωράκης (2005) ΕΡΤ. Οι πατρίδες μου.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και στο πλαίσιο της σειράς «Μονόγραμμα», μια ειδική εκπομπή αφιέρωμα, παραγωγής του 2005, στους τόπους καταγωγής και γέννησης του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, στην οποία ο ίδιος εξηγεί με ποιο τρόπο τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν.

Τόπος γέννησής του η Χίος το 1925. Δύο τόποι, δυο ρίζες κρητική και μικρασιατική, που τον επηρέασαν. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την ιστορία των προγόνων του στην Κρήτη ενώ στη Χίο αναφέρεται στη μικρασιατική καταγωγή του.

Στην εκπομπή ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης κάνει αναφορά στις ρίζες του και το οικογενειακό του δέντρο, ανακαλώντας τις παιδικές του μνήμες που σχετίζονται με τους τόπους καταγωγής των γονιών του και των προγόνων του, την Κρήτη από τη μεριά του πατέρα του, τη Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας του και τον γενέθλιο τόπο του τη Χίο.

Αναφέρεται στο γενεαλογικό του δέντρο από την πλευρά της γιαγιάς του Αικατερίνη Σπυριδάκη και του παππού του Μιχάλη Θεοδωράκη και την συμμετοχή τους στις Κρητικές Επαναστάσεις. Επίσης, αφηγείται την επιρροή που άσκησε στον ίδιο η προσωπικότητα του πατέρα του Γιώργου Θεοδωράκη, απόφοιτου Νομικής Σχολής, βενιζελικού και υπαλλήλου Νομαρχιών, τα φιλολογικά ενδιαφέροντά του, καθώς και το σύγγραμμά του «Πολεμικαί Αναμνήσεις» μετά τη δράση του στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Αφηγείται στη γνωριμία του πατέρα του με την μικρασιάτισσα μητέρα του Ασπασία Πουλάκη στη Σμύρνη όπου εκείνος χρημάτισε βοηθός αρμοστή. Θυμάται ακόμη τα παιδικά και εφηβικά του καλοκαίρια στη Χίο κοντά στην οικογένεια της μητέρας του, προσφύγων από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας, περιγράφοντας με συγκίνηση την έντονη νοσταλγία τους για τη χαμένη πατρίδα. Η κάμερα ταξιδεύει στο πατρικό του σπίτι στο Γαλατά Χανιών, στη Χίο αλλά και στον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, τον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφθηκε τότε στα 80 του χρόνια, δηλώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του με το μέρος καταγωγής της μητέρας του.

Προβάλλονται πλάνα από την εκδήλωση εγκαινίων του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δήμο Χίου και από τη συναυλία Μ. Θεοδωράκη – Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τσεσμέ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θεοδωράκεια 2005» με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Εκείνη τη χρονιά είχαν διοργανωθεί τα πρώτα «Θεοδωράκεια» σε συνεργασία των Δήμων Χίου και Τσεσμέ, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και των δυο λαών με τη διοργάνωση μιας σειράς από εκδηλώσεων.

Παρεμβάλλεται επίσης αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Ακούγονται τα τραγούδια “Σε ποια πελάγη” και “Ήσουνα παράπονο” με τη φωνή της Μ. Φαραντούρη. Επίσης, το τραγούδι «Μια μέρα θα στο πω» που τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης. Την εκπομπή προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη - Παραγωγός: Νίκος Σγουράκης

















ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (2/9/2021): Από το «Αλάτι και Πιπέρι» του 1975 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδούν στο πιάνο του σπιτιού του συνθέτη, έως την πολύωρη συνέντευξη του Μίκη στην εκπομπή «Στα Άκρα» και στην Βίκυ Φλέσσα, πολλές είναι οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στον ανυπέρβλητο μουσικό και αγωνιστή για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη.

Η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στην μυθιστορηματική ζωή του, όπως ο ίδιος την έχει παρουσιάσει on camera μέσα σε διάστημα 46 «τηλεοπτικών» χρόνων.

Ο λατρεμένος όσο και "παρεξηγημένος" Μίκης μιλάει για το μουσικό έργο του, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, στο πείσμα των πολιτικών περιπετειών που δίχαζαν για δεκαετίες τους Έλληνες.

Μιλάει, όμως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και για την πολιτική του δράση, τα πιο σημαντικά κεφάλαια της οποίας παρακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου μας από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις πολώσεις και την αστάθεια της δεκαετίας του '60, την Χούντα και την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Δείτε το αφιέρωμα tag mikis theodorakis!


♫ «Το καλλιτεχνικό καφενείο» Α' και Β' Μέρος 1985 (ΕΡΤ)

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την τηλεοπτική συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη, το 1985, με τους πιο στενούς του συνεργάτες στο πλατό της εκπομπής:

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Φέρρης φιλοξενούν στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» τον Μίκη Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του. Η εκπομπή, που αποτελείται από δύο μέρη, προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1986 και συγκεκριμένα 1/3/1986 και 8/3/1986.

Α’ μέρος (video): Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, αλλά και τα τραγούδια που έγραφε για το ρεπερτόριο του σπιτιού, αφού όπως εξηγεί δεν υπήρχε ραδιόφωνο και τη διασκέδαση την αναλάμβαναν οι ίδιοι.

Αναφέρεται επίσης στη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μαρία Φαραντούρη.

Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, την οποία αποκαλεί «χώρα των μεγάλων εκπλήξεων», για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού. «Το ελαφρό τραγούδι μας κάνει ξεχνάμε και το λαϊκό να θυμόμαστε. Και το ένα είναι απαραίτητο και το άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

Β’ μέρος (video): Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, της οποίας έγραψε τη μουσική, στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι και διηγείται ιστορίες από την πολιτική δράση. Δηλώνει επίσης εργασιομανής: «Μου αρέσει να εργάζομαι. Δημιουργώ συνέχεια. Αν έχω κάτι που μπορώ να περηφανευτώ είναι ότι κατάφερα, παρότι ξεκίνησα από το μηδέν, να κάνω ένα πράγμα στη ζωή μου, να δουλεύω σύμφωνα με τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες», τονίζει.

Παράλληλα, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της γνωριμίας του με όλους τους στενούς του συνεργάτες, που βρίσκονται στο πλατό της εκπομπής για να τον τιμήσουν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τον Αντώνη Καλογιάννη, για τον Πέτρο Πανδή, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Θωμόπουλο, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Σταμάτη Κόκκοτα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Θανάση Μωραΐτη, τον Τάσο Καρακατσάνη, τον Λάκη Καρνέζη και τον Κώστα Παπαδόπουλο. Κι αυτοί με τη σειρά τους ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, που αγαπήθηκαν από τον κόσμο.

Για τον συνθέτη μιλά ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς. Η εκπομπή κλείνει με τον Μίμη Πλέσσα στο πιάνο και την μεγάλη παρέα που έχει μαζευτεί στο πλατό να τραγουδά «Ένα το χελιδόνι», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό από την πολιτική και καλλιτεχνική του δράση, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μαζί με την Μαρία Δημητριάδη το τραγούδι «Ζούσα μια χάρτινη ζωή», σε μουσική δική του και στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας. Έτος παραγωγής: 1985






























Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μίκης Θεοδωράκης
Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ξετυλίγει την
ιστορία της ζωής του και ταυτόχρονα σκιαγραφείται η ιστορία της












Μίκης Θεοδωράκης, 2 καταπληκτικές εκπομπές για τα
80 χρόνια του του Μίκη «Στην Υγειά μας βρε Παιδιά»

Στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου το 2005 είναι καλεσμένοι, εκτός του Μίκη, όλη η αφρόκρεμα του Ελληνικού τραγουδιού: Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Διονύσης Σαββόπουλος, Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Χατζής, Λάκης Χαλκιάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λίνα Νικολακοπούλου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Ρασούλης, Μαρία Δημητριάδη, Μαρία Φαραντούρη, Μάριος Τόκας, Παντελής Θαλασσινός, Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο), Σταμάτης Κραουνάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, το συγκρότημα  «Τρίφωνο» κ.α. Παρόντες και η κόρη του Μαργαρίτα, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Μανώλης Γλέζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: