Μίκης Θεοδωράκης η Κινηματογραφική Αυτοβιογραφία με ανέκδοτο υλικό από τη ζωή του (Videos)


«Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία»

Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του
ιδιοφυή συνθέτη όταν ήταν μόλις 58 ετών

Aυτοβιογραφική εξιστόρηση 5 ώρες κ' 11 λεπτά του συνθέτη: ρίζες - οικογένεια - εφηβεία - μουσικό τοπίο - εξορίες Ικαρία, Μακρόνησος κ.λπ., έως και τη δικτατορία, σύλληψη στη δικτατορία, Ασφάλεια Μπουμπουλίνας, φυλακές Ωρωπού, φυλακές Αβέρωφ, Βραχάτι, Ζάτουνα κ.ά.

Μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, είναι το ντοκιμαντέρ σε πέντε ωριαία μέρη και είναι αφιερωμένο στη ζωή, την πορεία και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της Γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Γαλούχησε τις γενιές του 20ού αιώνα και συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας γενιάς κι ασφαλώς όσων ακόμα ακολουθήσουν. Έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα του ήθους, της αληθινής δημιουργίας και μιας πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης, η οποία αναγνωρίστηκε ως η πραγματική αντίληψη της ελληνικότητας.

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία», αποτέλεσε για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και χρέος για τις επόμενες γενιές που ασφαλώς θα θελήσουν να διερευνήσουν το διαχρονικό του έργο και ν’ ανακαλύψουν τη δική τους ελληνική μοναδικότητα στην οικουμένη, την οποία απλόχερα μας δίνει το έργο, η στάση ζωής και η πορεία του παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η καταγραφή του πεντάωρου ντοκιμαντέρ άρχισε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες-σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

Οι μοναδικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, ο οποίος για μία ολόκληρη ζωή φλέγεται από το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την Τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. Για όλα αυτά, δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο εθνικός μας συνθέτης, με την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης.

Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης
Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης

Τα πέντε ωριαία μέρη του ντοκιμαντέρ, ακολουθούν την 
χρονολογική σειρά της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη:

Α' Μέρος: «1925-1949». Ρίζες, Καταγωγή οικογένειας, Η εφηβεία, Μουσικό τοπίο 1949-1950, Μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, Γνωριμία με τη Μυρτώ, Απελευθέρωση-παρανομία, Εξορίες: Ικαρία και Μακρόνησος, Το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

Β' Μέρος: «1949-1966». Χανιά, Αθήνα, Γάμος με τη Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», Το μπουζούκι, Τα λαϊκά τραγούδια, Η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», Φιλμ «Ζορμπάς», Οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

Γ' Μέρος: «1966-1970». «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, Η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), Ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, Φυλακές «Αβέρωφ», Στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

Φυλακές Ωρωπού με το κελί του Μίκη Θεοδωράκη, το κλουβί του Γλέζου και η τελευταία πενιά του Χιώτη Σε πότισα ροδόσταμο (Αφιέρωμα φώτο κ βίντεο)

Δ' Μέρος: «1968-1971». Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2 Αρκαδία, Ζάτουνα 3 «Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4 «Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5 Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή -ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

Ε' Μέρος: «1971-2000». Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», Εκδηλώσεις κατά της χούντας, Οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», Επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, Σκέψεις για τη μουσική, Από το 1983 στο 1993, Ο Φιντέλ Κάστρο.

Δείτε το 5ωρο βίντεο ►►►►►►► 
κινηματογραφική αυτοβιογραφία Α,Β,Γ,Δ,Ε












Μίκης Θεοδωράκης ~ Σπάνιες Στιγμές: Αποσπάσματα 
από την Κινηματογραφική Αυτοβιογραφία













Μονόγραμμα: Μ. Θεοδωράκης (2005) ΕΡΤ ντοκιμαντέρ











ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ (2/9/2021): Από το «Αλάτι και Πιπέρι» του 1975 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδούν στο πιάνο του σπιτιού του συνθέτη, έως την πολύωρη συνέντευξη του Μίκη στην εκπομπή «Στα Άκρα» και στην Βίκυ Φλέσσα, πολλές είναι οι εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που είναι αφιερωμένες στον ανυπέρβλητο μουσικό και αγωνιστή για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη.

Η ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στην μυθιστορηματική ζωή του, όπως ο ίδιος την έχει παρουσιάσει on camera μέσα σε διάστημα 46 «τηλεοπτικών» χρόνων. Ο λατρεμένος όσο και "παρεξηγημένος" Μίκης μιλάει για το μουσικό έργο του, που αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, στο πείσμα των πολιτικών περιπετειών που δίχαζαν για δεκαετίες τους Έλληνες.

Μιλάει, όμως, χωρίς φόβο αλλά με πάθος και για την πολιτική του δράση, τα πιο σημαντικά κεφάλαια της οποίας παρακολουθούν τις περιπέτειες του τόπου μας από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις πολώσεις και την αστάθεια της δεκαετίας του '60, την Χούντα και την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Δείτε το αφιέρωμα ΕΔΩ!

♫ «Το καλλιτεχνικό καφενείο» Α' και Β' Μέρος 1985 (ΕΡΤ)

Ο Μ. Θεοδωράκης μιλά για τη ζωή και το έργο του, με τους Μητροπάνο, Παπακωνσταντίνου, Καλογιάννη κ.α να ερμηνεύουν στο Καλλιτεχνικό Καφενείο των Τσιβιλίκα, Πλέσσα και Φέρρη.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος του Καλλιτεχνικού Καφενείου, της ιστορικής εκπομπής με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, αναφέρεται επίσης στη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Η Μάχη της Σούτιεσκα», των οποίων έγραψε τη μουσική, αλλά στη γνωριμία του με τον Χατζιδάκι και τη Φαραντούρη. Αποκαλύπτει παρασκήνια από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, μιλά για την Ελλάδα, την οποία αποκαλεί «χώρα των μεγάλων εκπλήξεων», για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, τη μουσική του σήμερα, ενώ εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού.

Για το ελληνικό τραγούδι μιλάει επίσης στην εκπομπή ο συνθέτης και συγγραφέας Κώστας Μυλωνάς ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφικό υλικό από την πολιτική και καλλιτεχνική του δράση, ενώ ο ίδιος ερμηνεύει μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη το τραγούδι «Ζούσα μια χάρτινη ζωή», σε μουσική δική του και στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Τον παρουσιάζουν: Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Φέρρης

Τραγουδούν: Αντώνης Καλογιάννης, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πάνδής, Μαρία Δημητριάδη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Κόκοτας, Γιάννης Θωμόπουλος, Θανάσης Μωραϊτης, Αλίκη Καγιαλόγλου. Επίσης εμφανίζονται :Τάσος Καρακατσάνης(πιάνο), Κώστας Παπαδόπουλος(μπουζούκι), Λάκης Καρνέζης (μπουζούκι) και Κώστας Μυλωνάς( μουσικολόγος)

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Μ. Θεοδωράκης αναφέρεται στην ταινία «Ζ» του Κ.Γαβρά, της οποίας έγραψε τη μουσική, στα χρόνια που έζησε στο Παρίσι και διηγείται ιστορίες από την πολιτική δράση.

Δηλώνει επίσης εργασιομανής: «Μου αρέσει να εργάζομαι. Δημιουργώ συνέχεια. Αν έχω κάτι που μπορώ να περηφανευτώ είναι ότι κατάφερα, παρότι ξεκίνησα από το μηδέν, να κάνω ένα πράγμα στη ζωή μου, να δουλεύω σύμφωνα με τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες», τονίζει. 

Παράλληλα, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της γνωριμίας του με όλους τους στενούς του συνεργάτες, που βρίσκονται στο πλατό της εκπομπής για να τον τιμήσουν. Ακούγονται τραγούδια από τα μουσικά έργα «Διόνυσος», «Ένας Όμηρος», «Φαίδρα», «Κάνε Υπομονή», «Μπαλάντες» του Μ. Αναγνωστάκη, «Χρυσοπράσινο φύλλο», «Τραγούδια του Αγώνα» του Μ. Ελευθερίου, «Θαλασσινά Φεγγάρια» του Ν. Γκάτσου.

Η εκπομπή κλείνει με τον Μ. Πλέσσα στο πιάνο και την μεγάλη παρέα που έχει μαζευτεί στο πλατό να τραγουδά «Ένα το χελιδόνι», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Προβάλλονται αποσπάσματα από συναυλίες του Μ. Θεοδωράκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


























Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μίκης Θεοδωράκης
Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ξετυλίγει την
ιστορία της ζωής του και ταυτόχρονα σκιαγραφείται η ιστορία της











Δεν υπάρχουν σχόλια: