Οι 10 καλύτερες συμβουλές αυτοπροστασίας για τον Κορωνοϊό, από Έλληνα καθηγητή του MIT, Μανώλης Κέλλης


Στις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού ο Έλληνας καθηγητής του MIT Δρ. Μανώλης Κέλλης, αποκαλύπτει τις δικές του δέκα συμβουλές αυτοπροστασίας.

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του MIT κ. Μανώλης Κέλλης, με ανάρτησή του στο Facebook συμβουλεύει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό (Covid-19) σαν πανδημία για να μην γίνει στα αλήθεια τέτοια, να θωρακιστούμε από τα μικρόβια, αλλά και να συνεχίσουμε να φιλάμε τα παιδιά μας, με τα οποία ούτως ή αλλιώς μοιραζόμαστε μικρόβια καθημερινά.

Ολόκληρη η ανάρτηση μεταφρασμένη του Δρ. Μανώλη Κέλλη:
«Ορισμένες συμβουλές για τον κορωνοϊό προς τους φίλους μου:
1. Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είστε ήδη φορέας και να εξαπλώνετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε. Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, παρακαλώ περιορίστε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.

2. Ο κύριος λόγος που παραμένει χαμηλός ο παγκόσμιος αριθμός (των κρουσμάτων), ειδικά στην Κίνα, σχετίζεται με την επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τους ελέγχους, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Χωρίς αυτά θα είχαμε εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Κίνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

3. Μη γελάτε με τον ιό:
α) ο ρυθμός μετάδοσής του είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης,
β) η θνησιμότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από της γρίπης, 
γ) η φυσική ανοσία μας σε αυτόν είναι πολύ χειρότερη από της γρίπης, 
δ) η εξάπλωσή του ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάτε.

4. Μη φοράτε μάσκα στο πρόσωπο. Συσσωρεύονται μικρόβια, τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν τελικά βγάλετε τη μάσκα. Εάν είστε άρρωστος και «πρέπει» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά στην περίπτωση που δεν είστε άρρωστος, αυτές οι μάσκες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε, ενώ θα λείψουν και από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στον χώρο της υγείας. Άρα, σας παρακαλώ μην τις αποθηκεύετε.

5. Εάν είστε πράγματι άρρωστοι και έχετε ελαφρά συμπτώματα γρίπης, μείνετε στο σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με ελαφρά συμπτώματα. Άρα, αφήστε ελεύθερες τις κλίνες για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο.

6. Να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ελαχιστοποιήστε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σας. Αντικαταστήστε τις χειραψίες με σκουντήματα αγκώνα. Να αντιμετωπίζετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, καθαρίστε το με αντισηπτικά μαντιλάκια και κρατήστε το μακριά από το κρεβάτι σας. Να σπρώχνετε με το πόδι τις πόρτες για να ανοίξουν, τραβήξτε τις πόρτες με χαρτομάντιλο, άλλο αντικείμενο ή με το πίσω μέρος του χεριού σας. Γεμίστε με φιλιά τα παιδιά σας (ούτως ή άλλως μοιράζεστε όλα τα μικρόβια), αλλά κρατήστε μακριά σας τα μικρόβια που έρχονται απ’ έξω. Κάποια από αυτά θα γίνουν ουδέτερα και ίσως η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι και τόσο σοβαρή, αν ακολουθηθούν καλύτερα οι κανόνες υγιεινής.

7. Όταν είμαστε προνοητικοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας (στον κορωνοϊό), δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών. Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις τελικά να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Εάν τον περιορίσουμε, τα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη.

8. Τελικά ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού, ότι ο καλύτερος εξαερισμός, ο περισσότερος χρόνος έξω, η περισσότερη έκθεση στον ήλιο τελικά θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σεζόν» του κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία, ίσως και ένα εμβόλιο, και πως τελικά θα είναι απλώς άλλη μια γρίπη. Αλλά οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, οπότε αντιμετωπίστε το σαν να είναι πανδημία προκειμένου να μη γίνει στην πραγματικότητα.

9. Είναι ωραίο να περνάς τον χρόνο σου με την οικογένειά σου. Ακύρωσα τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι των γενεθλίων μου, μια κοινή συνεδρίαση με άλλα τέσσερα εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο και ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μου φίλους, να μελετήσω, να κάνω αναρτήσεις (όπως αυτή) και να δουλέψω σε σημαντικά συγγράμματα και εργασίες. Είναι θαυμάσιο να επιβάλεις στον εαυτό σου μια απαγόρευση ταξιδιών και να στρέψεις ξανά την προσοχή σου στα σημαντικά.

10. Πάνω απ’ όλα, στηρίξτε την επιστήμη, εμπιστευτείτε τις συμβουλές των ειδικών και εκτιμήστε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού (κρουσμάτων). Θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτά και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί μάς έχουν θυμώσει τόσο (μπορούμε ακόμα να αναρωτηθούμε γι’ αυτό, αλλά τουλάχιστον ας κάνουμε και κάτι γι’ αυτό).

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά και μην υποτιμάτε την κατάσταση. Να δράσετε λογικά, να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, να ευχαριστηθείτε τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για πανδημία, προκειμένου να μη γίνει όντως μια πανδημία». (βλ. στο τέλος το πρωτότυπο κείμενο)
Διαβάστε «Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, προτρέπει τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι τους και εξηγεί με παραστατικό τρόπο τι σημαίνει εκθετική αύξηση»: Γιατί είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας - μην κάνετε το ίδιο λάθος με μας, καθίστε σπίτι! (τι σημαίνει εκθετική αύξηση)

Ο Μανόλης Κέλλης (γεννημένος το 1977 στην Ελλάδα [Μανώλης Καμβυσέλλης]) είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην περιοχή της Υπολογιστικής Βιολογίας και μέλος του Broad Institute του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ. Είναι επικεφαλής της Ομάδας Υπολογιστικής Βιολογίας στο MIT και είναι ο κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) στο MIT.

Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα: Κορωνοϊός
Ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Θεία Κοινωνία και κορονοϊό: Σεβόμαστε την Ιατρική


Σε Βίντεο ο καθ. Μανόλης Κέλλης


«Από τη στιγμή που θα απομονωθούμε το ρίσκο για τον καθένα από εμάς είναι πολύ μικρό» τόνισε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο Καθηγητής Γονιδιωματικής DNA στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης. Ο ίδιος σε ότι αφορά τον κορωνοιό αναφέρθηκε εκτενώς στο ερευνητικό κομμάτι. Παράλληλα υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η παράμετρος της ψυχολογίας. Ο κ. Κέλλης αναφέρθηκε και στις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και πως αυτές μπορέσουν να επιδράσουν σε ότι αφορά την εξάπλωση του κορωνοιού. Όπως υπογράμμισε εμφατικά «ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται εδώ από τον άνθρωπο» ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αν νιώθετε άρρωστοι είναι σχετικά σίγουρο πως πάσχετε από γρίπη».




H πρωτότυπη ανάρτηση στο Facebook του Δρ. Μανώλη Κέλλη

Manolis Kellis 8 Μαρτίου στις 2:01 μ.μ.
«Some coronavirus advice for my friends: 

1. The virus spreads asymptomatically. This means that you may be a carrier already, and spreading the virus unknowingly. To contain its exponential growth, please minimize large gatherings, travel, handshakes, and touching your face.

2. The main reasons the global numbers are low, especially in China, are science, detection, recognition, testing, preparedness, and draconian measures. Without them, we'd be looking at millions of deaths in China alone in a very short time.

3. Don't laugh off the virus: (a) its spreading rate is way worse than the flu; (b) its mortality is way worse than the flu; (c) our innate immunity to it is way worse than to the flu; (d) there are no vaccines for it, unlike the flu; (e) its asymptomatic spread means we cannot contain it by asking people to stay home. Tiny differences in exponents can turn 10,000 deaths into 50 million deaths, so don't underestimate them.

4. Don't wear a face mask. It accumulates germs that you will then spread to your face, your home, and your loved ones, when you eventually take the mask off. If you're sick, and *need* to go outside, yes, wear a medical mask to protect others. But if you're not sick, these masks will make you sick, and will be dearly missed by hospitals and healthcare workers nearby. So please don't hoard them.

5. If you're actually sick with only moderate flu symptoms, stay at home instead of going to the hospital, to leave room for more severe cases. It's probably the flu, but even if it's coronavirus, there's no cure, no vaccine, no treatment, and nothing the hospital can do for moderate cases. So save the beds for those that need oxygen and respirators.

6. Treat every surface as infected. Wash your hands often. Minimize touching your face. Replace handshakes with elbow bumps. Treat your phone as constantly infected, wipe it with disinfecting wipes, and keep it out of your bed. Push doors open with your legs, pull doors open with a wipe, dedicated object, or the back of your hand. Smother your kiddos with kisses (you share all your germs anyway) but keep outside germs outside. Some of these things will become natural, and maybe next year's flu won't be as severe with better hygiene.

7. If we're overly cautious, we can minimize its exponential growth to a lower exponent, giving our healthcare system a chance to cope with a slower rate of severe cases. Yes, you're healthy, and you won't get sick. Yes, maybe everyone you know will eventually be exposed to the virus. But it's all about the rate of infections. If we slow down that rate, our hospitals will not be overwhelmed, and mortality will be kept way lower than otherwise.

8. Eventually, warm weather will hopefully help slow the spread of viral particles, with more air circulation, more time spent outdoors, more sunlight and UV exposure that denature the virus. Hopefully, by the next coronavirus 'season', we will have more innate immunity, perhaps a vaccine, and it will eventually be just another 'flu shot'. But the next few weeks are crucial, so treat it like a pandemic, to avoid actually living one.

9. Spending time with your family is awesome. I've cancelled 4 events this week alone (my birthday party, a joint lab retreat with five other labs, a talk at the Greek Consulate, and a conference in Europe). I have no regrets, i get to spend more time with my students, my family, our close friends, learning, posting (this), and working on important papers and grants. A self-imposed travel ban is actually pretty awesome, and re-focuses attention on the important things.

10. Most of all, support basic science, trust the advice of experts, and appreciate the awesome advances of medical science and detection. We'd be looking at tens of millions of deaths without it, with all of us wondering why the gods are so angry. (we can still wonder that, but at least do something about it).

Conclusion: Don't panic, but don't underestimate this either. Act rationally, minimize the spread to protect others, enjoy time with your loved ones, and act as if it's a pandemic, so it doesn't become one.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: